Buna ziua! Am o intrebare legata de concediul prenatal. Am avut contract de munca pe perioada determinata pana pe data de 19 mai 2021. Sunt insarcinata cu data probabila a nasterii 27 octombrie. Intrebarile mele sunt:
1.voi beneficia de concediu de sarcina si lauzie(126 zile) si CCC?
2. Iar baza calculului pentru concediul prenatal este: ultimele 6 luni inainte de concediu ( martie-augusr-chiar daca am aprox 2 luni fara contributii) sau ultimele 6 luni lucrate(in care am contribuit la cas -noiembrie 2020-mai 2021)?
3. Unde se depune certificatul de concediu medical daca eu nu mai sunt angajata?
Va multumesc
1. Daca indepliniti conditiile prevazute de lege veti beneficia de somaj , iar din somaj se va putea intra in concediu de maternitate si apoi in CCC.
2. Fiind in somaj puteti beneficia de concediu de maternitate ( prenatal si postnatal ) cu o durata de 126 de zile si apoi de CCC.
3 Certificatele medicale se vor duce la AJOFM care le va calcula si le va plati.
4. Cererea de acordare a CCC se face catre Agentia de Somaj, iar actele pentru indemnizatia aferenta se vor depune la Primaria de care apartineti cu domiciliul sau resedinta.
5. Concediul de maternitate si CCC suspenda perioada de somaj care se va relua, de unde a ramas, dupa expirarea fiecaruia din aceste doua concedii.
Asadar, daca intrati din somaj in cele doua concedii , la terminarea CCC se va relua plata indemnizatiei de somaj .
Sa inteleg ca daca nu depun dosar pentru somaj nu pot sa beneficiez de concediu de maternitate sau CCC? Totusi am avut contributii la CAS...Va multumesc pentru raspunsul detaliat!
OUG 158/2005 prevede :
Articolul 32
(1) În cazul în care, potrivit legii, angajatorul își suspendă temporar activitatea sau activitatea acestuia încetează prin divizare ori fuziune, dizolvare, reorganizare, lichidare, reorganizare judiciară, lichidare judiciară, faliment sau prin orice altă modalitate prevăzută de lege, drepturile prevăzute la art. 2 alin. (1), care s-au născut anterior ivirii acestor situații, se achită din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate de către casele de asigurări de sănătate unde medicul de familie al asiguratului are încheiată convenție.
(2) Prevederile alin. (1) se aplică și în situația în care a expirat termenul pentru care a fost încheiat contractul individual de muncă, contractul de administrare ori de management, a expirat termenul pentru care a fost exercitată funcția publică ori a expirat mandatul în baza căruia a desfășurat activitate în funcții elective sau în funcții numite în cadrul autorității executive, legislative ori judecătorești.