avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 429 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drept de mostenire sotie supravietuitoare fara copii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drept de mostenire sotie supravietuitoare fara copii

Buna ziua,
Am o buna prietena care a ramas vaduva de 10 zile, are 74 de ani si deoarece nu mai are copii (fiul ei a decedat acum 20 de ani), ar vrea sa treaca apartamentul detinut impreuna cu sotul decedat, pe numele nurorii sale care a ajutat-o permanent si ii este alaturi si acum.
Singurele rude din partea sotului ar fi doi nepoti, unul de pe frate si unul de pe un var. Nepotul de pe frate nu are pretentii la mostenire, celalalt ar fi posibil sa aiba astfel de pretentii, nu stiu daca are si dreptul la mostenire.
As dori sa stiu ce cale ar trebui sa urmeze pentru a deveni singura mostenitoare si apoi sa poata face un contract de intretinere cu drept de uzufruct viager in favoarea nurorii sale, sau daca ii poate face acesteia un testament care sa nu poata fi atacat de nimeni.

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Ynnutza , utilizator 12:59, 15 Iunie 2021
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
dansa poate lasa testament a ce are ea, sa fie mostenit de nora. Sa il faca, ca nu stie cate zile are si nora nu ii e mostenitor legal.
Prietena nu e singura mostenitoare a sotului, ci si nepotul de frate, sa mearga la notar cu ce acte are, sa vada cum si cine mosteneste, faca si un testament sa fie in caz ca.
Apoi, daca nepotul nu vrea nimic sau vrea, dupa ce vede ce are, ii poate da nurorii dupa cum doreste, fara sa incurce cu ceva testamentul.
Daca nepotul de frate renunta la mostenire, celalalt nepot de var poate revendica o parte din mostenire?
Nu mosteneste in vreun caz, e de grad prea indepartat.

(2) Descendenții și ascendenții au vocație la moștenire indiferent de gradul de rudenie cu defunctul, iar colateralii numai până la gradul al patrulea inclusiv.


varul, daca a fost var primar, era ruda de gradul 4, fiul lui, nu mosteneste.

daca renunta nepotul de frate, ea va fi singurul mostenitor.
Ultima modificare: Marți, 15 Iunie 2021
gi-jane2, moderator
Multumesc mult, ii voi transmite prietenei mele sfaturile primite de la dumneavoastra!
Toate cele bune!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Speta succesiune User4567 User4567 Buna ziua! Avem urmatoarea speta: Sotul matusii mele este decedat din 2010. Parintii acestuia sunt decedati, el mai avand un singur frate care la randul sau ... (vezi toată discuția)
Anulare la renuntare la mostenire? sch sch Dupa deschiderea succesiunii de la tata, sora face renuntare la mostenire care ii revine fratelui casatorit. Intentia acestui gest e ca, in contrapartida, ... (vezi toată discuția)
Testament / mostenire elga50 elga50 Speta este urmatoarea: - EL a fost fiul unei proprietare din blocul meu; - mama lui a decedat in urma cu cca 10 ani, fara ca intre timp acesta sa fi facut ... (vezi toată discuția)