avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 501 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Buna ziua. Daca am contract de munca pe o perioada ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Buna ziua. Daca am contract de munca pe o perioada nedeterminata, ...

Buna ziua. Daca am contract de munca pe o perioada nedeterminata, iar firma vrea sa treaca de la programul de 3 schimburi la cel de 4 schimburi si eu nu sunt de acord , voi pleca din firma(cel mai probabil). Oare firma are vreo obligatie fata de mine?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:25, 17 Iunie 2021
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Codul muncii:
Art. 41 - (1) Contractul individual de muncă poate fi modificat numai prin acordul părţilor.
(2) Cu titlu de excepţie, modificarea unilaterală a contractului individual de muncă este posibilă numai în cazurile şi în condiţiile prevăzute de prezentul cod.
.....

2. Art.48 C.mun. : Angajatorul poate modifica temporar locul şi felul muncii, fără consimţământul salariatului, şi în cazul unor situaţii de forţă majoră, cu titlu de sancţiune disciplinară sau ca măsură de protecţie a salariatului, în cazurile şi în condiţiile prevăzute de prezentul cod.

3. Art. 117. [informarea salariaţilor cu privire la programul de muncă]
Programul de muncă şi modul de repartizare a acestuia pe zile sunt aduse la cunoştinţă salariaţilor şi sunt afişate la sediul angajatorului.

In speta :
- regula in materie de modificare a c.i.m. este cu acordul partilor, iar exceptia modificarea unilaterală a contractului individual de muncă este posibilă numai în cazurile şi în condiţiile prevăzute de Codul Muncii.

- Codul muncii nu cere acordul sau consultarea salariaţilor pentru stabilirea programului de muncă şi a modului de repartizare a acestuia pe zile. Actul normativ prevede doar ca acestea trebuie aduse la cunoştinţă salariaţilor şi afişate la sediul angajatorului.

4. Decizia de a demisiona reprezintă actul unilateral de voinţă al salariatului şi nu poate fi „impusă” de angajator. Cu alte cuvinte, angajatorul nu are niciun temei legal în a influenţa decizia salariatului privind încetarea contractului de muncă prin demisie. Dacă angajatorul doreşte încetarea raporturilor de muncă cu salariatului, acesta are la dispoziţie varianta concedierii, cu respectarea însă a dispozitiilor prevazute in Codul muncii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Modificare program de lucru de catre angajator ContSters233391 ContSters233391 Buna ziua, In situatia in care angajatorul doreste sa modifice prin act aditional la CIM programul de lucru de la 9.30 la 18.30 in felul urmator: - 9.00 ... (vezi toată discuția)
Concediu si carte de munca aura-cata aura-cata buna ziua.lucrez la o firma de 5 ani.in toti acesti 5 ani nu am avut deloc concediu pt ca patronul ne spunea ca nu are bani sa ne plateasca.este corect?am mai ... (vezi toată discuția)
Contract de munca nerespectat. anca19867 anca19867 Buna ziua in urma cu 3 luni am imceput sa lucrez la o fabrica unde am semnat contractul la 3 schimburi, in urma cu o saptamana am fost amuntata ca voi veni la ... (vezi toată discuția)