avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 607 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua și bine v-am gasit! Sunt nou pe această ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua și bine v-am gasit! Sunt nou pe această platformă ...

Buna ziua și bine v-am gasit! Sunt nou pe această platformă și aș dori să adresez o întrebare, de curând am făcut cadastrul la casa bunicilor mei (care sunt decedați) și m-am lovit de următoarea problema, în actul de la proprietate sunt menționați 340 mp iar după măsurătorile cadastrale au reieșit doar 258 mp, ce este de făcut? Menționez că proprietatea nu a suferit modificări de când o cunosc eu, cum putem trece în actul de la proprietate 258 mp in loc de 340? Deci practic eu plătesc impozit pentru 340 mp in loc de 258, vă mulțumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Mihai.catalin , utilizator 11:18, 17 Iunie 2021
6 din 6 utilizatori consideră
acest răspuns util
Art 466 Cod Fisal

(6) În cazul terenurilor la care se constată diferențe între suprafețele înscrise în actele de proprietate și situația reală rezultată din măsurătorile executate în condițiile Legii nr. 7/1996, republicată, cu modificările și completările ulterioare, pentru determinarea sarcinii fiscale se au în vedere suprafețele care corespund situației reale, dovedite prin lucrări de cadastru. Datele rezultate din lucrările de cadastru se înscriu în evidențele fiscale, în registrul agricol, precum și în cartea funciară, iar impozitul se calculează conform noii situații începând cu data de 1 ianuarie a anului următor celui în care se înregistrează lucrarea de cadastru la oficiile de cadastru și publicitate imobiliară, ca anexă la declarația fiscală.
Intai dezbateti succesiunea si obtineti certificatul de mostenitor, apoi (mostenitorii) dati o declaratie cum ca sunteti de acord cu reducerea suprafetei intabulate de la 340 mp cat sunt in acte la 258 mp cat s-au gasit efectiv la masuratori, declaratie pe care apoi cadastristul o depune la OCPI impreuna cu actele de proprietate, certificatul fiscal si masuratorile efectuate. Dupa 2-3 saptamani primiti intabularea terenului in suprafata de 258 mp pe numele mostenitorilor.
Nu are rost sa faceti intabularea pe numele bunicilor, acum pentru ca asta presupune ca la dezbaterea mostenirilor sa achitati taxa de intabulare pentru fiecare mostenire ulterioara ori daca dezbateti succesiunea fara intabulare, ulterior, achitati o singura taxa de intabulare direct pe numele mostenitorilor.
Succesiunea s-a încheiat de curand pe numele mamei, ea fiind fiica lor și neavând alti frați, acum suntem la următorul pas, cadastrul, mulțumesc pentru răspunsuri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Rectificare act de mostenitor gabitza1007 gabitza1007 buna ziua. am si eu o mare problema. in anul 1972 bunicul meu impreuna cu bunica au cumparat un teren in suprafata totala de 299 mp. in anul 1987 bunica ... (vezi toată discuția)
Ce tip de suprafete de teren trebuie sa se scrie in certificatul de mostenitor ? cristiannegru cristiannegru Ce tip ( = ce categorie ) de suprafete de teren trebuie sa se scrie in Certificatul de mostenitor: 1. - suprafetele din Titul de proprietate in care ... (vezi toată discuția)
Mostenirea casei construita de parinti, ambii decedati, cadastru si intabulare casavie casavie Va rog foarte mult sa ma ajutati cu un raspuns! Tatal meu si mama mea au construit casa in care am crescut in 1959-1961. Mama mea a murit in 1994. Tatal ... (vezi toată discuția)