avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 190 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu de maternitate Buna ziua Sotia urmeaza sa ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu de maternitate Buna ziua Sotia urmeaza sa nasca si ...

Concediu de maternitate

Buna ziiua

Sotia urmeaza sa nasca si as am cateva intrebari :
- care este perioada minima de cotizarea pentru a beneficia de " concediul de maternitate - 126 de zile " ? 6 luni sau 12 luni ?
- cum se calculeaza indemnizatia pentru concediul de maternitate? Ce procent se retine din indemnizatia zilnica, 15% sau 25% (CAS)

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:01, 7 Iulie 2021
Stagiul minim de asigurare este de 6 luni realizate în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical.

Cuantumul brut lunar al indemnizației de maternitate este de 85% din media veniturilor brute lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, până la limita a 12 salarii minime brute pe țară lunar, pe baza cărora se calculează contribuția asiguratorie pentru muncă.

Se retine CAS (25%) .
Buna ziua,

Doresc sa verific o informatie referitoare la stagiul minim de cotizare ( 6 luni).
De ex. sotia s-a angajat la data de 25.01.2021 si data nasterii ar urma si fie aproximativ inceputul lunii August.
Pentru a putea "beneficia" de concediu de maternitate, cele 6 luni se implinesc in data de 26.08.2021. Mi s-a comunicat ca cele 6 luni de cotizare se calculeaza de la inceputul luni urmatoare datei de angajare si anume de la 01.02.2021, implinirea celor 6 luni fiind in data de 02.08.21 in acest caz.
Perioada de calcul a celor 6 luni de cotizare se calculeaza de la inceputul lunii urmatoare datei de angajare sau de la data de angajare?

Cu stima,
Dragos Ivana
Ultima modificare: Luni, 21 Iunie 2021
Idragos, utilizator
Buna ziua,

Daca viitoare mamica are 2 joburi, la ambele trebuie sa indeplineasca stagiul de 6 luni?

Cu stima,
Dragos Ivana
La ambele trebuie sa indeplineasca stagiul de 6 luni .... cele 6 luni nu trebuie sa fie de la acelasi angajator.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de maternitate buna ziua, doresc sa verific o informatie ... Idragos Idragos Concediu de maternitate Buna ziua, Doresc sa verific o informatie referitoare la stagiul minim de cotizare ( 6 luni). De ex. sotia s-a angajat la data ... (vezi toată discuția)
Sotia are o intrerupere in activitate de cateva luni, cum poate beneficia de indemnizatie pentru ccc? ilie_adrian ilie_adrian sotia mea este gravida in 8 luni ar trebui sa nasca pe 18 ian 2012 am inteles ca nu poate intra in ccc pentru ca are o intrerupere de 5 luni pe cartea de munca ... (vezi toată discuția)
Concediu prenatal 2018 Hurmuzalina Hurmuzalina Buna ziua,am cateva nelamuriri in legatura cu concediu,la cate luni se poate intra in concediu prenatal de drept,eu am acu 6luni,mentionez ca nu am avut ... (vezi toată discuția)