avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1173 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Bună ziua. Exista posibilitate ca un angajator sa ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Bună ziua. Exista posibilitate ca un angajator sa ceara angajaților ...

Bună ziua. Exista posibilitate ca un angajator sa ceara angajaților sa își dea demisia? Angajatorul a venit astăzi și ne-a spus ( obligat) sa ne semnam demisia. Este legal??? Am hotărât cu toți colegii sa nu semnam nimc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:14, 24 Iunie 2021
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Decizia de a demisiona reprezintă actul unilateral de voinţă al salariatului şi nu poate fi „impusă” de angajator. Cu alte cuvinte, angajatorul nu are niciun temei legal în a influenţa decizia salariatului privind încetarea contractului de muncă prin demisie. Dacă angajatorul doreşte încetarea raporturilor de muncă cu salariatului, acesta are la dispoziţie varianta concedierii, cu respectarea însă a dispozitiilor prevazute in Codul muncii.

Salariatul care a demisionat va putea să sesizeze instanţa judecătorească, solicitând anularea demisiei, în cazul în care pretinde că demisia a fost provocată de angajator.

Incercati sa sesizati ITM-ul local cu privire la demisia sugerata de catre angajator.
Foarte bine ați făcut. Dacă insistă, recomandați-i să aplice legea. Punct!

alecu1980 a scris:

Bună ziua. Exista posibilitate ca un angajator sa ceara angajaților sa își dea demisia? Angajatorul a venit astăzi și ne-a spus ( obligat) sa ne semnam demisia. Este legal??? Am hotărât cu toți colegii sa nu semnam nimc

Buna ziua. Depinde ce relatie are Angajatorul cu ITM-ul. Fac pariu ca cei prezenti pe forum au vazut destule cazuri in care sesizarile angajatilor catre ITM au ramas fara un raspuns care sa solutioneze problemele.
Unii Angajatori fac cu salariatii cam tot ce vor, nestingheriti, in schimb, angajatii trebuie sa-i dea in judecata pentru respectarea legii. Ce notiune minunata este Justitia! (In Romania nu este minunata, este de-a dreptul sublima!).
Incercati sa sesizati ITM-ul, sa urmariti primirea unui raspuns in termenul legal de 30 de zile. Daca cele doua entitati sunt "in relatii amiabile", cum se intampla frecvent, urmati calea Instantei.
Buna ziua !
Doreste sa va dati demisia , pentru a mu va platii ajutorul de somaj . In caz de restructurari sa ceva de acest gen , sa va dea el afara . Angajatul isi poate da demisia doar daca doreste el , nu la initiativa angajatorului . In niciun caz nu semnati demisia impusa .
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Angajatorul nu plateste ajutorul de somaj ... unde ati citi dvs ca firma angajatoare face o astfel de plata ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Angajatorul cere demisia angajatului! Ricca Ricca Buna ziua. Sora mea este angajata pe perioada nedeterminata de 2ani. Angajatorul i a cerut să semneze decizia de încheiere contract de muncă pt cineva ... (vezi toată discuția)
Demisie fortata geyes36 geyes36 Buna seara. Am nevoie de un sfat, si anume, eu sunt in concediu medical in urma unei interventii chirurgicale, pana in data de 25 ianuarie, iar patronul firmei ... (vezi toată discuția)
Buna ziua. fiica mea a fost anuntata ca de la 1 martie trebuie ... Grace 03 Grace 03 Buna ziua.Fiica mea a fostt anuntata ca de la 1 martie trebuie sa si dea demisia deoarece se inchide firma unde lucreaza.Ce se poate face?Mulțumesc! (vezi toată discuția)