avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 686 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu de maternitate
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu de maternitate

Buna seara, ma aflu intr o totala confuzie, daca m ar putea lamuri cineva, v as fi profund recunoscatoare...sunt angajata pe perioada determinata, respectiv, 1 august 2020, 31 iulie 2021. Sunt insarcinata in 5 luni, am cele 6 luni de cotizare necesare ptr a intra in concediul de maternitate, dar legal, pot intra in concediu prenatal pe undeva pe la mijlocul lui august, ori eu, imi pierd calitatea de asigurata la 1 aug, am posibilitatea de a mai intra in pre si postnatal?Exista vreo lege in astfel de situatii favorabila gravidei?Multumesc.Mentionez ca data ptobabila a nasterii este 22 oct 2021
Ultima modificare: Marți, 22 Iunie 2021
Mioara1984, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:47, 23 Iunie 2021
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Daca indepliniti conditiile prevazute de lege veti beneficia de somaj , iar din somaj se va putea intra in concediu de maternitate si apoi in CCC.

2. Fiind in somaj puteti beneficia de concediu de maternitate ( prenatal si postnatal ) cu o durata de 126 de zile si apoi de CCC.

3 Certificatele medicale se vor duce la AJOFM care le va calcula si le va plati.

4. Cererea de acordare a CCC se face catre Agentia de Somaj, iar actele pentru indemnizatia aferenta se vor depune la Primaria de care apartineti cu domiciliul sau resedinta.

5. Concediul de maternitate si CCC suspenda perioada de somaj care se va relua, de unde a ramas, dupa expirarea fiecaruia din aceste doua concedii.
Asadar, daca intrati din somaj in cele doua concedii , la terminarea CCC se va relua plata indemnizatiei de somaj .
Am inteles, inseamna ca plata pentru concedii (ambele) se va face tot potrivit veniturilor din timpul CIM , nu se va calcula ca venit somajul, adica o suma mult mai mica, am recalculat si ar trebui sa intru in prenatal pe 3 august , daca ziceti ca se suspenda somajul!( avantajul este sa am in continuare cal de asigurat)
Inca ceva, am gasit informatia potrivit careia, dupa incetarea CIM, mai figurezi ca asigurat, inca trei luni de la plata ultimei contributii!
O alta informatie este ca daca CIM se termina din motive neimputabile mie, am dreptul la C de Mat daca nasc in term de 9 luni de la pierderea calitatii de asigurat. Sunt informatii oficiale?Multumesc mult
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Sunt informatii corecte.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contractul de munca inceteaza in timpul concediului postnatal. voi beneficia de indemnizatie pentru ccc? sandastoica sandastoica Buna ziua! Din septembrie 2011 am lucrat ca profesoara de limba si literatura romana la un grup scolar dupa absolvirea studiilor de master; luna aceasta am ... (vezi toată discuția)
Concediu prenatal roxana_d24 roxana_d24 Buna ziua! La sfarsitul lunii august imi expira contractul de munca din invatamant, fiind incadrata pe perioada determinata .pot sa intru pe 28 august in ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie si prenatal cu incetarea contractului de munca ovidiumihai32 ovidiumihai32 Buna ziua, Sotia mea ar trebui sa ramana in prenatal pe data de 20 octombrie 2018. Contractul il are pe perioada determinata si ii expira pe data de 31 ... (vezi toată discuția)