avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... DETASATI IN GERMANIA?!
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

DETASATI IN GERMANIA?!

FIRMA ROMANEASCA INCHEIE UN CONTRTACT DE PRESTARII SERVICII CU O SOCIETATE DIN GERMANIA DECI ANGAJATIII FIRMEI ROMANESTI VOR LUCRA ACOLO.
TREBUIE SA FAC DETASARE?IN CAZUL LOR CE ALTE OBLIGATII MAI AM EU CA ANGAJATOR?
CINE VA PLATI CONTRIBUTIILE IN CAZUL ACESTA?
UNDE POT GASI UN TIPIZAT PENTRU DETASARE....MAI AM NEVOIE DE ALTE DOCUMENTE?
:offtopic: Interventie moderator
# corina.trandafir
Scrierea nejustificata cu majuscule este greu de citit. Tineti cont ca folosirea excesiva a tehnicilor de subliniere a textului echivaleaza cu a tipa la ceilalti utilizatori, actiune care ar putea fi interpretata ca fiind agresiva in forum.
Incalcarea Regulamentului de postare se sanctioneaza in prima faza cu avertisment, care va fi public si se va posta de catre administrator / moderator in sectiunea de anunturi oficiale a forumului. Abaterile repetate pot duce la inchiderea contului (banare), temporara sau definitiva.

....
Pentru munca in strainatate vedeti si prevederile art.18 din Codul Muncii.
In cazul detasarii unui salariat in strainatate, raporturile de munca ale acestuia la unitatea din Romania vor fi suspendate, salariatul urmand a trece pe statul de plata al angajatorului strain (persoana juridica diferita de angajatorul din Romania), urmand a se aplica reglementarea institutiei detasarii potrivit art. 45 si urmatoarele din Codul muncii.
Pentru lucratorii trimisi in strainatate este obligatorie dovedirea caracterului de asigurat. Acest lucru se realizeaza prin intermediul unui certificat privind legislatia aplicabila (formularul E 101).

Formularul E 101 ,,Certificat cu privire la legislatia aplicabila” dovedeste caracterul de asigurat al persoanei detasate, astfel incat, o persoana sa nu fie supusa, in acelasi timp, ambelor legislatii de securitate sociala, sau sa nu se regaseasca in situatia in care niciuna din cele doua legislatii sa nu-i fie aplicabila.

Formularul E 101 nu contine informatii legate de nivelul contributiilor sociale. El este un certificat de stabilire a legislatiei aplicabile.

Lucratorul care primeste un astfel de certificat poate dovedi cu el apartenenta la sistemul roman de asigurari sociale.

Cererea pentru obtinerea Formularului E 101 trebuie completata de catre angajator, in cazul detasarii unuia/mai multor lucratori salariati.

Cererea se depune la sediul C.N.P.A.S. cu 30 de zile calendaristice inainte de inceperea perioadei de detasare, insotita de documentele necesare emiterii formularului de detasare.
Pentru ca angajatii dvs. sa lucreze la o soc. din Germania, aveti 3 variante:
- detasare - nu exista un tipizat, dar puteti gasi pe internet (cu orice motor de cautare) unele modele orientative de conventii intre cei doi angajatori, si de decizii de detasare
- delegare (art 41 si urmatoarele din Codul Muncii, plus prevederile contractului unic la nivel national pentru 2007-2010)
- clauza de mobilitate (art. 25 si urmatoarele din Codul muncii)

In ambele cazuri, majoritatea obligatiilor dvs. ca angajator raman valabile, in functie de solutia aleasa (mai putin protectia muncii, si, in cazul detasarii, plata salariului).

Plata contributiilor depinde si ea de solutia aleasa. Oricum, trebuie aplicat pentru obtinerea formularului E101 (mai multe detalii pe www.cnpas.org).

Cititi inainte prevederile legale privind delegarea si detasarea, si clauza de mobilitate. Pentru fiecare dintre ele exista avanataje si dezavanatje, iar documentele de intocmit sunt diferite (si mai multe in fiecare caz, nu doar unul).


1. Daca sunteti prestator de servicii pentru firma respectiva, salariatii raman ai dvs., ii platiti si aveti grija de ei (art.25 din Codul muncii).
2. Nu vad de ce ar trebui sa-i detasati daca lucreaza in baza unui contract intre dvs. si partenerul german.
3. Pentru un raspuns mai corect ar fi bine sa precizati ce fel de contract aveti cu partenerul german si servicii presteaza salariatii dvs. acolo.
Este vorba de un contract de prestarii servicii.
Angajatii sunt instalatori
Vrem ca in continuare salariatii sa apara pe statul nostru de plata(ei find angjatii nostri) darile sa fie platite aici numai ei sa lucreze acolo.
Cineva imi spunea ca trebuie asigurata diurna cazare si multe altele.
Acestia trebuie sa aiba permis de munca daca vor lucra acolo?
Perioada ptr care mai pot presta legal acolo poate ajunge pana la 1 an de zile cu posibilitate de prelungire?
Pentru contributii sociale, vedeti ce v-a spus @freeelis cu privire la E101.

Daca veti citi codul muncii si CCMUN 2007-2010, veti descoperi obligatiile dvs., angajator care delega/detaseaza, in privinta diurnei, cazarii, etc., precum si durata maxima a delegarii/detasarii.

Romanii nu au nevoie de permis de munca pentru tarile UE.

Alte discuții în legătură

Delegarea salariatilor in strainatate - problema tinys tinys Buna tuturor, sunt intr-o mare dilema. #-o Din data de 2 ianuarie 2008 , firma la care lucrez (profil instalatii in constructii), si-a trimis o echipa de 4 ... (vezi toată discuția)
Act aditional sau delegare? corina.trandafir corina.trandafir Buna dimineata!V-as ruga sa ma lamuriti cu o chestiune; Sunt o firma romaneasca si am incheiat un contract de prestari servicii cu o firma din Germania deci ... (vezi toată discuția)
Munca in strainatate augustina augustina Cum pot trimite un angajat sa lucreze pentru un client din strainatate timp de 8 luni??? Legea spune ca-l pot delega 60+60 de zile! Termenul este insuficient ... (vezi toată discuția)