avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 134 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... DETASATI IN GERMANIA?!
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

DETASATI IN GERMANIA?!

FIRMA ROMANEASCA INCHEIE UN CONTRTACT DE PRESTARII SERVICII CU O SOCIETATE DIN GERMANIA DECI ANGAJATIII FIRMEI ROMANESTI VOR LUCRA ACOLO.
TREBUIE SA FAC DETASARE?IN CAZUL LOR CE ALTE OBLIGATII MAI AM EU CA ANGAJATOR?
CINE VA PLATI CONTRIBUTIILE IN CAZUL ACESTA?
UNDE POT GASI UN TIPIZAT PENTRU DETASARE....MAI AM NEVOIE DE ALTE DOCUMENTE?
freeelis a scris:

:offtopic: Interventie moderator
# corina.trandafir
Scrierea nejustificata cu majuscule este greu de citit. Tineti cont ca folosirea excesiva a tehnicilor de subliniere a textului echivaleaza cu a tipa la ceilalti utilizatori, actiune care ar putea fi interpretata ca fiind agresiva in forum.
Incalcarea Regulamentului de postare se sanctioneaza in prima faza cu avertisment, care va fi public si se va posta de catre administrator / moderator in sectiunea de anunturi oficiale a forumului. Abaterile repetate pot duce la inchiderea contului (banare), temporara sau definitiva.

....
Pentru munca in strainatate vedeti si prevederile art.18 din Codul Muncii.
In cazul detasarii unui salariat in strainatate, raporturile de munca ale acestuia la unitatea din Romania vor fi suspendate, salariatul urmand a trece pe statul de plata al angajatorului strain (persoana juridica diferita de angajatorul din Romania), urmand a se aplica reglementarea institutiei detasarii potrivit art. 45 si urmatoarele din Codul muncii.
Pentru lucratorii trimisi in strainatate este obligatorie dovedirea caracterului de asigurat. Acest lucru se realizeaza prin intermediul unui certificat privind legislatia aplicabila (formularul E 101).

Formularul E 101 ,,Certificat cu privire la legislatia aplicabila” dovedeste caracterul de asigurat al persoanei detasate, astfel incat, o persoana sa nu fie supusa, in acelasi timp, ambelor legislatii de securitate sociala, sau sa nu se regaseasca in situatia in care niciuna din cele doua legislatii sa nu-i fie aplicabila.

Formularul E 101 nu contine informatii legate de nivelul contributiilor sociale. El este un certificat de stabilire a legislatiei aplicabile.

Lucratorul care primeste un astfel de certificat poate dovedi cu el apartenenta la sistemul roman de asigurari sociale.

Cererea pentru obtinerea Formularului E 101 trebuie completata de catre angajator, in cazul detasarii unuia/mai multor lucratori salariati.

Cererea se depune la sediul C.N.P.A.S. cu 30 de zile calendaristice inainte de inceperea perioadei de detasare, insotita de documentele necesare emiterii formularului de detasare.


ok am inteles cum e cu majuscule dar eu chiar nu vreau sa va sperii!:)
Incerc sa ma lamuresc ce trebuie sa fac efectiv...eu firma romaneasca am contract de prestari servicii cu firma nemteasca
eu cred ca m-ar incurca detasarea.
ei sunt angajatii mei nu vreau sa le suspend contractul de munca (sa piarda vechime)aici si vreau sa ii platesc eu aici la fel si cu contributiile ptr tot ce trebuie.
deci as zice pas la detasare........am inteles ca fiind o tara ue nu e nevoie de permis...deci care ar fi o solutia sa invocam printr-un aditional acea clauza de mobilitate?
1. Nu trebuie sa faceti nici o detasare. Salariatii raman ai dvs. ca si cand ar lucra in tara.
2. Incheiati un act aditional la CIM, cu fiecare salariat care pleaca in Germania, prin care introduceti clauza de mobilitate.
3. In actul aditional la CIM introduceti tot ce scrie in art.18 din Codul muncii:
Art. 18. - (1) In cazul in care persoana selectata in vederea angajarii ori salariatul, dupa caz, urmeaza sa isi desfasoare activitatea in strainatate, angajatorul are obligatia de a-i comunica in timp util, inainte de plecare, informatiile prevazute la art. 17 alin. (2), precum si informatii referitoare la:
a) durata perioadei de munca ce urmeaza sa fie prestata in strainatate;
b) moneda in care vor fi platite drepturile salariale, precum si modalitatile de plata;
c) prestatiile in bani si/sau in natura aferente desfasurarii activitatii in strainatate;
d) conditiile de clima;
e) reglementarile principale din legislatia muncii din acea tara;
f) obiceiurile locului a caror nerespectare i-ar pune in pericol viata, libertatea sau siguranta personala;
g) conditiile de repatriere a lucratorului, dupa caz.
(1.1) Informatiile prevazute la alin. (1) lit. a), b) si c) trebuie sa se regaseasca si in continutul contractului individual de munca.
(2) Dispozitiile alin. (1) se completeaza prin legi speciale care reglementeaza conditiile specifice de munca in strainatate.

4. Bineinteles ca trebuie sa le asigurati (poate impreuna cu partenerul german) cazarea, masa si altele, asa cum va intelegeti cu salariatii. Acestea ar trebui sa fie cuprinse si in CCM al unitatii.
5. Ar fi bine sa intrati si pe site-ul Ministerului Muncii. Veti primi ajutor de la departamentul pentru munca in strainatate.
6. Vedeti ca s-a mai discutat un caz similar pe acest forum la:
www.avocatnet.ro/content/for...
Ultima modificare: Joi, 7 Ianuarie 2010
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
buna ziua!

am urmarit acest subiect, sunt intr-o situatie similara, de a trimite cativa angajati in germania. deoarece procedura de detasare impreuna cu procedura de obtinere a formularului e 101 sunt destul de greoaie, as vrea sa procedez la o delegare a acestor angajati pentru 60 de zile. conform codului muncii romanesc ar fi posibil, credeti insa ca institutiile germane ar accepta aceasta delegare, mai ales ca are scop lucrativ(sudura). angajatii din ce domenii se pot delega, fara a avea probleme?

multumesc mult!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Delegarea salariatilor in strainatate - problema tinys tinys Buna tuturor, sunt intr-o mare dilema. #-o Din data de 2 ianuarie 2008 , firma la care lucrez (profil instalatii in constructii), si-a trimis o echipa de 4 ... (vezi toată discuția)
Act aditional sau delegare? corina.trandafir corina.trandafir Buna dimineata!V-as ruga sa ma lamuriti cu o chestiune; Sunt o firma romaneasca si am incheiat un contract de prestari servicii cu o firma din Germania deci ... (vezi toată discuția)
Munca in strainatate augustina augustina Cum pot trimite un angajat sa lucreze pentru un client din strainatate timp de 8 luni??? Legea spune ca-l pot delega 60+60 de zile! Termenul este insuficient ... (vezi toată discuția)