Buna ziua,
In Ordinul ministrului muncii nr.487/2021, publicat în monitorul oficial nr. 609/2021 a apărut noul model de adeverința care ar urma să fie depusa pentru creerea bazei de date în vederea recalcularii pensiilor.
Când am depus dosarul de pensie, im dec.2021, am depus o adeverință care conținea un număr mai mic de elemente, în principal pentru sporurile cu caracter permanent pentru perioada anterioară datei de 01.04.2001.
În noul model de adeverința nu se precizează ce fel de sporuri, dacă se ia in considerare al 13-lea salariu, ce tipuri de prime, ce adaosuri...si nici daca pentru aceste noi elemente, care nu au fost luate in calcul la stabilirea pensiei iitiale, se va mai aplica coeficient de corectie.
Ce se va întâmpla la recalculare cu pensia mea dacă nu voi putea obține noua adeverință că să o depun la casa teritorială de pensii? Oare se va mai aplica art 152 din Legea 127/2019, în sensul că mi se va majora cu 10% punctajul/ stagiul realizat până la 1.04.2001? Este poate, mai bine sa nu fie depusa aceasta noua adeverinta, pentru a ramane sub imperiul legii vechi, legea 263/2010, sub aspectul cuantumului, care contine si coeficient de corectie?
Nu se stipulează nici care este termenul limită de depunere a acestui nou tip de adeverință, probabil 31.08.2023?
Va multumesc!
Cu deosebita stima,
In dec 2021 nu aveati cum sa depuneti o adeverinta .... poate in dec 2020.
Legea 127/2019 va intra in vigoare la 01.09.2023.
Adeverintele care cuprind venitul lunar realizat, brut sau net, dupa caz, existente in dosarele de pensie, precum si cele emise pana la data intrarii in vigoare a prezentului ordin, dar nedepuse la casele teritoriale competente se utilizeaza pentru crearea bazei de date prevazute de a acel Ordin.
Eu am depus adeverinta conform legii 263/2010, privind sporurile cu caracter permanent. In Ordinul 487/2021 se precizeaza ca acest nou tip de adeverinta se va folosi in reclacularea pensiilor pentru crearea bazei de date in vederea unei noi legi ai pensiei.
Intrebarea mea este daca este avantajos sa o mai depun sau sa raman cu adeverinta din dosar, care beneficiaza si de coeficient de corectie.
Multumesc!