avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 616 soluții astăzi

Joi, 27 martie, are loc evenimentul: Dreptul proprietății intelectuale în raport cu salariații - Aspecte practice și provocări actuale. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... programul de lucru pe perioada preavizului
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

programul de lucru pe perioada preavizului

Societatea la care lucrez a dispus sa faca concedieri colective in baza art.65 si art.66 din Codul Muncii, o parte din angajati au primit un preaviz de 22 de zile lucratoare iar o parte au primit un preaviz de 49 de zile lucratoare, decizia fiind luata pentru cei cu 49 de zile de liderii de sindicat si angajator fara sa aiba acordul angajatilor, pentru finalizarea unor comenzi aflate in desfasurare, eu fac parte din a doua categorie si doresc sa stiu care este durata programului de lucru pe aceasta perioada. Preavizul a inceput pe data de 18 decembrie 2009 si s-au acordat 9 zile libere platite pana pe data de 4 ianuarie 2010 iar restul de 40 de zile trebuie sa lucrez 8 ore pe zi, fiind anuntati ca din perioada de 49 de zile de preaviz am avut dreptul doar la 9 zile libere acordate prin cumul, contrar Codului Muncii si Contractului Colectiv de Munca pe 2009 al societatii unde se specifica ca am dreptul sa lucrez 4 ore si 4 ore libere platite pe zi pe toata perioada preavizului, fara a afecta drepturile salariale.
Va rog sa ma lamuriti in legatura cu programul de lucru pe perioada preavizului.
Cel mai recent răspuns: ionut.iosub , utilizator 15:47, 7 Ianuarie 2010
Buna ziua,
pe durata preavizului veti fi platit la norma intreaga dar, puteti fi prezent la serviciu doar 4 ore, astfel ca, in celelalte 4, sa va cautati un loc de munca.
Buna ziua,
dar cum pot convinge angajatorul ca nu respecta legea si contractul colectiv de munca al societatii?
Aratati legea si angajatorului si sindicatului (care ar trebui sa stie mai bine acest lucru).
Interesant in primul rand pentru ca s-a produs o discriminare a salariatilor, acestia beneficiind de perioade diferite. Pentru categoriile de salariati care mai aveau de lucru preavizul trebuia sa inceapa mai tarziu astfel si sa fie tot de 22 zile lucratoare.
Lasand la o parte aceasta constatare, daca luam datele prezentate coroborate cu dreptul de a absenta 4 ore rezulta ca la 49 de zile ar trebui sa lucrati 24,5 zile. Din acestea ati avut libere 9zile, ar mai ramane sa lucrati 15,5 zile. Din punctul meu de vedere aceasta ar fi logica dar nu inteleg de ce s-a complicat angajatorul care acum trebuie sa respecte dreptul ca, pe perioada preavizului sa absentati 4 ore pe zi fara diminuarea drepturilor salariale.#-o
Codul muncii si CCMUNN sunt destul de clare in aceasta privinta , iar in situatia dumneavoastra se aplica prevederile cuprinse in CCMUNN 2007-2010 .

Art 74 , alineatul (2) In cazurile in care unitatea este obligata, potrivit legii, sa acorde un preaviz la desfacerea contractului de munca, durata preavizului va fi de 20 de zile lucratoare.

Asta inseamna ca preavizul este de minim 20 de zile lucratoare , nu ca nu ar putea fi de 49 de zile lucratoare .

74.(3) In perioada preavizului, salariatii au dreptul sa absenteze patru ore pe zi de la programul unitatii, pentru a-si cauta un loc de munca, fara ca aceasta sa afecteze salariul si celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, in conditiile stabilite de angajator.

Potrivit acestui din urma articol , deoarece dumneavoastra beneficiati de un preaviz de 49 de zile lucratoare , angajatorul va poate da 24 sau 25 de zile libere platite , iar restul zillor lucratoare sunteti obligati sa munciti .

Deoarece angajatorul va dat 9 zile libere platite , dumneavoastra munciti alte 9 , iar a zecea si a 11 zi veniti cate 4 ore la servici .

Nu trebuie sa va fie teama de consecinte , pentru ca daca dumneavoastra procedati conform prevederilor legale , o sa castigati procesul la tribunal .

Alte discuții în legătură

Preaviz concediere individuala conform art. 65, alin. (1) codul muncii gabi257 gabi257 Sunt contabila la o firma, care nu are inspector de personal. Am salariati ce nu si.au efectuat concediul de odihna pe anul acesta respectiv cota de 18 zile ... (vezi toată discuția)
Drepturi kabryo kabryo Preavizul este de 20 zile. In aceste zile are dreptul la 4 ore pe zi libere pt a-si cauta un alt loc de munca , sau cumulate la intelegere cu angajatorul. El ... (vezi toată discuția)
Preaviz 20 zile lucratoare ContSters75393 ContSters75393 Daca unei persoane i se desface contractul de munca in baza art 65(1) si i se aduce la cunostinta ca perioada de preaviz este de 20 zile lucratoare la 4 ore pe ... (vezi toată discuția)