avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 452 soluții astăzi

Miercuri, 26 martie, are loc evenimentul: Taxarea muncii în 2025: Modificări, provocări și soluții. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... programul de lucru pe perioada preavizului
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

programul de lucru pe perioada preavizului

Societatea la care lucrez a dispus sa faca concedieri colective in baza art.65 si art.66 din Codul Muncii, o parte din angajati au primit un preaviz de 22 de zile lucratoare iar o parte au primit un preaviz de 49 de zile lucratoare, decizia fiind luata pentru cei cu 49 de zile de liderii de sindicat si angajator fara sa aiba acordul angajatilor, pentru finalizarea unor comenzi aflate in desfasurare, eu fac parte din a doua categorie si doresc sa stiu care este durata programului de lucru pe aceasta perioada. Preavizul a inceput pe data de 18 decembrie 2009 si s-au acordat 9 zile libere platite pana pe data de 4 ianuarie 2010 iar restul de 40 de zile trebuie sa lucrez 8 ore pe zi, fiind anuntati ca din perioada de 49 de zile de preaviz am avut dreptul doar la 9 zile libere acordate prin cumul, contrar Codului Muncii si Contractului Colectiv de Munca pe 2009 al societatii unde se specifica ca am dreptul sa lucrez 4 ore si 4 ore libere platite pe zi pe toata perioada preavizului, fara a afecta drepturile salariale.
Va rog sa ma lamuriti in legatura cu programul de lucru pe perioada preavizului.
Cel mai recent răspuns: ionut.iosub , utilizator 15:47, 7 Ianuarie 2010
Noi nu am fost de acord cu aceasta perioada , dar angajatorul daca schimba perioada de preaviz, era obligat conform contractului colectiv de munca al societatii sa acorde o marire de salariu cu un procent de 4%, incepand cu data de 1 ianuarie 2010.
~ Conținut șters la cerere ~
Dacă aveţi un şef ca al meu, puteţi să îi băgaţi legea sub nas şi vă va râde cu tupeu în faţă pentru că nu vă crede în stare să puneţi piciorul în prag.

Conform CCMUN 2007-2010 preavizul pentru concediere din motive ce nu pot fi imputate salariatului este de 20 de zile lucrătoare, cu 4 ore lucrate pe zi şi salariul neafectat. Se plăteşte apoi diferenţa de CO neefectuat şi minim un salariu compensatoriu. Alte decizii ale patronului sunt lovite de nulitate, terminarea la timp a lucrărilor deja contractate fiind responsabilitatea sa, nu a dvs.

Patronul/managerul va trebui să găsească soluţii de angajare de forţă de muncă suplimentară pentru terminarea comenzilor, nu să vă ţină la ore suplimentare neplătite. Abuzul şefului dvs se datorează faptului că, disponibilizând personal, nu mai are voie să angajeze oameni care să facă acelaşi lucru timp de 9 luni. ªi atunci preferă să vă tragă ţeapă dvs şi să pierdeţi dvs bani, nu el prin pierderea comenzilor neonorate la timp.

ªtiu acestea deoarece la mine astăzi a fost ultima zi de muncă, urmând să înaintez acţiune în justiţie împotriva angajatorului pentru motive asemănătoare, inclusiv nerespectarea preavizului şi neplata drepturilor băneşti. Ceea ce vă sfătuiesc să faceţi şi dvs cât mai urgent.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Preaviz concediere individuala conform art. 65, alin. (1) codul muncii gabi257 gabi257 Sunt contabila la o firma, care nu are inspector de personal. Am salariati ce nu si.au efectuat concediul de odihna pe anul acesta respectiv cota de 18 zile ... (vezi toată discuția)
Drepturi kabryo kabryo Preavizul este de 20 zile. In aceste zile are dreptul la 4 ore pe zi libere pt a-si cauta un alt loc de munca , sau cumulate la intelegere cu angajatorul. El ... (vezi toată discuția)
Preaviz 20 zile lucratoare ContSters75393 ContSters75393 Daca unei persoane i se desface contractul de munca in baza art 65(1) si i se aduce la cunostinta ca perioada de preaviz este de 20 zile lucratoare la 4 ore pe ... (vezi toată discuția)