avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 921 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... preaviz 20 zile lucratoare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

preaviz 20 zile lucratoare

Daca unei persoane i se desface contractul de munca in baza art 65(1) si i se aduce la cunostinta ca perioada de preaviz este de 20 zile lucratoare la 4 ore pe zi munca iar celelalte 4 ore este liber sa-si caute un loc de munca cum va fi aceasta persoana pontata de angajator ?
4 ore sau este obligatia angajatorului de a plati angajatul 8 ore?
Cel mai recent răspuns: Mihail Hritcu , Consilier juridic 14:50, 17 Aprilie 2009
CCMUNN 2007-2010:
"Art. 74. - (1) Încetarea CIM poate avea loc - în condiţiile prevăzute de lege - printr-unul din următoarele
moduri:
a) de drept;
b) ca urmare a acordului părţilor, la data convenită de acestea;
c) ca urmare a voinţei unilaterale a uneia dintre părţi, în cazurile şi condiţiile limitative prevăzute de lege.
(2) În cazurile în care unitatea este obligată, potrivit legii, să acorde un preaviz la desfacerea contractului
de muncă, durata preavizului va fi de 20 de zile lucrătoare.
(3) În perioada preavizului, salariaţii au dreptul să absenteze patru ore pe zi de la programul unităţii, pentru a-şi căuta un loc de muncă, fără ca aceasta să afecteze salariul şi celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, în condiţiile stabilite de angajator."

Angajatii au dreptul sa absenteze 4 ore dar nu este obligatoriu. Daca angajatul dvs doreste sa lucreze 8 ore, nu e nici o problema.
Legat de modul cum se acorda aceste ore, in care poate absenta legea spune ca se poate si prin cumul. Poate lucra doar 4 ore pe zi, fiind pontat 8 ore sau se pot aborda alte variante: de exemplu jumatate din aceasta perioada de 20 zile lucrataore sa lucreze 8 ore (full time), cealalta jumatate sa nu mai vina la servici (insa va fi pontat) sau alte formule in acest sens.
Da, se platesc 8 ore pe zi.

Din CCCUNN pe anii 2007-2010:
Art.74(3) In perioada preavizului, salariatii au dreptul sa absenteze patru ore pe zi de la programul unitatii, pentru a-si cauta un loc de munca, fara ca aceasta sa afecteze salariul si celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, in conditiile stabilite de angajator.

"Prin cumul" inseamna ca puteti lucra 10 zile a 8 ore/zi si 10 zile sa absntati, dar asta numai daca aveti acordul angajatorului. Puteti face o cerere in acest sens si poate va aproba.
Dar ce se intimpla daca in perioada preavizului angajatorul nu mai te cheama la munca .
Mai este de datoria angajatorului sa plateasca preavizul angajatului?
1. Daca aveti scris de la angajator ca renunta la prezenta dvs. la lucru in cele 20 de zile de preaviz este O.K. dar sa nu uite sa va ponteze si sa va plateasca.
2. Vedeti sa nu fiti pacalit! El va zice sa nu veniti la serviciu si apoi va concediaza pentru lipsuri nemotivate.
3. Trebuie respectate legile si de dvs. si de angajator.
Hm, la serviciu nu se merge pe baza de "chemare de la angajator" ci odata incheiat un contract de munca este de datoria angajatului de-a se prezenta conform programului. Contractul de munca isi produce toate efectele inclusiv in perioada de preaviz, altmiteri va puteti complica ulterior si puteti fi acuzat de catre angajator de absente nemotivate.

Dvs pana la sfarsitul preavizului mergeti la munca normal, iar pentru a absenta 4 ore pe zi, cum aveti dreptul, faceti o solicitare in scris angajatorului, pentru a-l instiinta de acest aspect.

Alte discuții în legătură

Preaviz , program perioada preaviz evascu evascu Buna ziua, de curand am primit preaviz de 20 zile,motivul: reorganizare, probleme financiare ale firmei..etc...problema este ca eu nu as mai vrea sa stau ... (vezi toată discuția)
Concediere, cate ore trebuie sa lucrez in preaviz? nicoletabr22 nicoletabr22 Buna, Am si eu o intrebare. Recent am primit decizia de concediere cu art 65. In decizie se mentioneaza "posibilitatea angajatului de a se prezenta la ... (vezi toată discuția)
Preaviz de concediere puncea puncea am fost invatat de o doamna de la ITM sa depun o cerere la serviciu prin care sa informez angajatorul ca voi lucra doar 4 ore pe zi in timpul preavizului ... (vezi toată discuția)