Buna ziua. Mama mea trebuie să facă succesiunea după părinți (unul face 2 ani de la deces, iar celălalt 6 săptămâni). Fratele ei s-a ocupat de actele de succesiune, el fiind și cel care a stat cu părinții în casă. La notar când au mers i s-a spus că nu are drept la terenuri agricole și că dacă vrea parte din teren trebuie să meargă în instanță să facă partajul. Ce ar putea să facă? Ea nu dorește să împartă casa, doar sa îi treacă pe numele ei suprafața de teren promisa verbal de părinți. Mulțumesc frumos!
Ca regulă, daca nu exista vreun contract de întreținere, donație etc., ar trebui ca fiecare frate sa aibă o cota de 1/2 din întreaga masă succesorala (înțeleg că spuneți casa+terenuri agricole).
Ar exista posibilitatea sa existe un astfel de act încheiat între părinții mamei dvs și unchiul dvs. și acesta sa fie motivul pentru care notarul i-a comunicat faptul că nu are dreptul la teren.
Însă în această situație are posibilitatea de a contesta în instanță valabilitatea acelor acte.
Din ce stiu eu nu exista niciun act de donatie sau intretinere facut intre bunici si fratele mamei mele.
El, cel mai probabil doreste sa ii revina lui toate bunurile, iar mamei sa ii dea o "despagubire" in bani, care nu ar fi la valoarea bunurilor ce i-ar reveni.
Acest lucru s-ar putea realiza prin partaj, nu prin certificatul de moștenitor(CM).
In CM sunt precizate cotele fiecărui moștenitor asupra întregii mase succesorale, pe când în partaj sunt atribuite bunurile fiecăruia, după cum decid, de comun acord/prin instanță.
Daca toate bunurile revin unei persoane, într-adevăr este obligată să-i dea o sultă celeilalte persoane, însă calculată la valoarea reală a cotei părți pe care a dobândit-o de la aceasta.