avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 456 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua. Mama mea trebuie să facă succesiunea ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua. Mama mea trebuie să facă succesiunea după părinți ...

Buna ziua. Mama mea trebuie să facă succesiunea după părinți (unul face 2 ani de la deces, iar celălalt 6 săptămâni). Fratele ei s-a ocupat de actele de succesiune, el fiind și cel care a stat cu părinții în casă. La notar când au mers i s-a spus că nu are drept la terenuri agricole și că dacă vrea parte din teren trebuie să meargă în instanță să facă partajul. Ce ar putea să facă? Ea nu dorește să împartă casa, doar sa îi treacă pe numele ei suprafața de teren promisa verbal de părinți. Mulțumesc frumos!
Ultima modificare: Miercuri, 30 Iunie 2021
cris.borcan, utilizator
Cel mai recent răspuns: Andreea Dana Fodor , Avocat 17:08, 1 Iulie 2021
Buna ziua,

Ca regulă, daca nu exista vreun contract de întreținere, donație etc., ar trebui ca fiecare frate sa aibă o cota de 1/2 din întreaga masă succesorala (înțeleg că spuneți casa+terenuri agricole).

Ar exista posibilitatea sa existe un astfel de act încheiat între părinții mamei dvs și unchiul dvs. și acesta sa fie motivul pentru care notarul i-a comunicat faptul că nu are dreptul la teren.

Însă în această situație are posibilitatea de a contesta în instanță valabilitatea acelor acte.
Din ce stiu eu nu exista niciun act de donatie sau intretinere facut intre bunici si fratele mamei mele.
El, cel mai probabil doreste sa ii revina lui toate bunurile, iar mamei sa ii dea o "despagubire" in bani, care nu ar fi la valoarea bunurilor ce i-ar reveni.

Va multumesc pentru raspuns si ajutor.
Acest lucru s-ar putea realiza prin partaj, nu prin certificatul de moștenitor(CM).

In CM sunt precizate cotele fiecărui moștenitor asupra întregii mase succesorale, pe când în partaj sunt atribuite bunurile fiecăruia, după cum decid, de comun acord/prin instanță.

Daca toate bunurile revin unei persoane, într-adevăr este obligată să-i dea o sultă celeilalte persoane, însă calculată la valoarea reală a cotei părți pe care a dobândit-o de la aceasta.

Cu plăcere.
Ultima modificare: Miercuri, 30 Iunie 2021
Andreea Dana Fodor , Avocat
Acest partaj se face în instanță sau la notar?
Daca se înțeleg cu privire la atribuirea bunurilor, se poate face și la notar. In caz contrar, in instanță.

Alte discuții în legătură

Efectuarea cadastrului este obligatorie in cazul donatiei cotei succesorale??? bibliopod bibliopod Am facut succesiunea dupa ambii parinti la notariat si fiecarui mostenitor i-a revenit 1/3 din masa succesorala. Aceasta masa succesorala este compusa din ... (vezi toată discuția)
Ce acte sa intocmeasca Aelrih Aelrih Buna ziua! As dori niste indrumari in legatura cu ce fel de acte ar trebui intocmite in urmatoartea situatie : O familie (sot , sotie si doi copii ) au ... (vezi toată discuția)
Dezbatere succesiune- terenuri vandute cu " chitanta de mana" monalisa16 monalisa16 Buna ziua, Vrem sa facem succesiunea dupa mama decedata in 1994,dar in certificatul de mostenitor se precizeaza numai cota de care beneficiem fiecare dintre ... (vezi toată discuția)