avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1098 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Întrebari privitoare la incheierea unui certificat de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Întrebari privitoare la incheierea unui certificat de succesiune

Buna ziua,

As avea doua intrebari privitoare la incheierea unui act de mostenire si la actele necesare. Acum un an si jumatate a murit bunica mea care era trecuta drept mostenitor renuntator pe certificatul de mostenitor ramas de la bunicul, din 2006. Mama nu a apucat, din ce stiu, sa faca intabulari si cadastru pe casa in toti acesti ani. A vrut să treaca totul pe mine dupa ce a murit bunica, dar nu a mai apucat. Acum 2 luni a decedat mama, iar mostenitori am ramas eu si tatal meu.
Problema este că pe casa si pamant nu au fost facute acte noi de cand a murit bunicul (intabulari, cadastre). Si nici inainte nu cred ca erau facute.
1.Poate fi facuta succesiunea fara ele, doar cu certificatul de deces si certificatul de mostenitor in care era trecuta mama (care sa tina loc de acte pe casa si pamant), plus adeverintele fiscale privitoare la achitarea datoriilor?
2. Cota de mostenire intre mine si tata este de 1/1 sau eu primesc 3/4 si tata 1/4 din casa si pamant? Ma gandesc la siguranta tatei si a mostenirii, avand in vedere ca eu nu locuiesc acolo si are niste prieteni mai dubiosi, sa zic asa, care cred ca au interese ascunse privitor la pamant, cel putin.
Cel mai recent răspuns: Zaph , utilizator 02:24, 6 Iulie 2021
1. Certificatul de mostenitor dupa bunicul chiar ESTE actul de proprietate al mamei. Nu "tine loc".
Pentru dezbaterea succesiunii dupa mama, nu este obligatoriu sa prezentati documentatia cadastrala, dar in perspectiva este bine sa o faceti, ca sa va puteti intabula dreptul de proprietate la Cartea Funciara.
2. Legal, tatal mosteneste 1/4, in calitate de sot, iar dvs 3/4, in calitate de fiu. Daca tatal dvs este dispus sa renunte la succesiunea mamei dvs, atunci veti mosteni numai dvs.
Ultima modificare: Luni, 5 Iulie 2021
raluk0207, utilizator
Multumesc mult! m-ati scutit de niste plimbari si bani cheltuiti degeaba.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Antecontract nerecunoscut de un mostenitor Buna ziua tuturor ! Am rugamintea de a ma ajuta cu un sfat competent.. parintii nostrii (suntem patru surori)au construit in 1962 o casa pe un teren primit ... (vezi toată discuția)
Succesiune marriyana marriyana Buna seara Am si eu o problema, bunicii din partea mamei au murit in 2002, mama a murit in 2003, iar in anul 2005 am facut succesiune pt un teren dupa mama ... (vezi toată discuția)
Retragere din dezbaterea succesiunii userabc1 userabc1 Buna ziua! Bunica din partea mamei a murit in urma cu 3 ani, iar mama in urma cu 2 ani. Rudele din partea mamei doresc sa faca succesiunea acum, pentru ca ... (vezi toată discuția)