avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 562 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Muncă în altă țară cu contract în România
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Muncă în altă țară cu contract în România

Bună seara, știți cumva dacă se poate lucra în altă țară din UE, chiar dacă angajatorul este în România și este vorba de un contract de muncă pe perioadă nedeterminată. Care ar fi opțiunile?
Se poate face un contract adițional pentru detașare transnațională?
Pe ce perioadă?
Se aplică regulile din România?
Unde se plătesc taxele de muncă?
In cazul in care persoana este însărcinată și locuiește în altă țară, se poate primi concediul de maternitate?
Mulțumesc anticipat pentru ajutor.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 05:45, 6 Iulie 2021
1. Se va emite o decizie privind detasarea salariatului.

2. Detasarea se va dispune pe o perioadă limitată de timp, dar nu mai mult de 24 de luni,

3. Salariații detașați de pe teritoriul României în cadrul prestării de servicii transnaționale beneficiază, indiferent de legea aplicabilă raportului de muncă, de condițiile de muncă stabilite prin acte cu putere de lege, acte administrative, prin convenții colective sau sentințe arbitrale de generală aplicare, valabile în statul membru, altul decât România, sau în Confederația Elvețiană, pe teritoriul căruia/căreia sunt prestate serviciile, cu privire la:
a) durata maximă a timpului de muncă și durata minimă a repausului periodic;
b) durata minimă a concediilor anuale plătite;
c) remunerația aplicabilă pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene, altul decât România, sau pe teritoriul Confederației Elvețiene, inclusiv plata orelor suplimentare, cu excepția contribuțiilor prevăzute de Legea nr. 1/2020;
d) condițiile pentru punerea la dispoziție a salariaților, în special de către agenții de muncă temporară;
e) sănătatea, securitatea și igiena în muncă;
f) măsurile de protecție aplicabile condițiilor de muncă pentru femeile însărcinate sau pentru cele care au născut recent, precum și pentru copii și tineri;
g) egalitatea de tratament dintre bărbați și femei, precum și alte dispoziții în materie de nediscriminare.
h) condițiile privind cazarea salariaților atunci când sunt oferite de angajator salariaților trimiși să exercite temporar lucrări sau sarcini corespunzătoare atribuțiilor de serviciu la un alt loc de muncă decât locul lor de muncă obișnuit;
i) indemnizațiile sau rambursarea cheltuielilor de transport, cazare și masă pentru salariații obligați din rațiuni profesionale să călătorească către și de la locul lor de muncă obișnuit în statul membru pe teritoriul căruia sunt detașați sau în cazul în care aceștia sunt trimiși temporar de angajatorul lor de la locul lor de muncă obișnuit la un alt loc de muncă, în conformitate cu legislația sau contractul colectiv de muncă cu aplicabilitate generală din statul gazdă.

4. Iin conformitate cu dispozitiile Regulamentului 883/2004, o persoana care lucreaza ca persoana salariata pe teritoriul Romaniei in numele unui angajator roman care isi desfasoara in mod obisnuit activitatile in Romania, care este trimisa de respectivul angajator intr-un alt stat membru pentru a desfasura o activitate in beneficiul respectivului angajator continua sa se supuna legislatiei de securitate sociala statului roman de origine a detasarii cu conditia ca:
- durata anticipata a activitatii in cauza sa nu depaseasca 24 luni si

- persoana respectiva sa nu fie trimisa pentru a inlocui o alta persoana detasata.
Detalii : [ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Firma de recrutare ne impune sa muncim suplimentar orelor stabilite in contract lilianaG lilianaG Suntem un grup mic detasat in Franta, agentia care ne-a trimis aici ne da de inteles ca ar trebui sa muncim peste program sa facem mai multi bani (evident din ... (vezi toată discuția)
Delegare in strainatate vs detasare transnationala Geri2021 Geri2021 Buna ziua! Ati putea oare sa ma ajutati cu lamurirea unei situatii neclare privind [b]detasarea transnationala[/b] vs [b]delegarea externa[/b]? O firma ce ... (vezi toată discuția)
Detasare vasilegabriel vasilegabriel Exista diferenta intre detasarea in tara si detasarea transfrontaliera (detasare in germania ) ? Multumesc (vezi toată discuția)