avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 618 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Delegare in strainatate vs detasare transnationala
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Delegare in strainatate vs detasare transnationala

Buna ziua!
Ati putea oare sa ma ajutati cu lamurirea unei situatii neclare privind detasarea transnationala vs delegarea externa?
O firma ce activeaza in domeniul productiei si a serviciilor de instalari/demontari de utilaje, are un contract comercial de prestari servicii cu un client din Elvetia pentru demontarea unui utilaj care va dura cca 2-3 saptamani.
Cei care vor merge la aceasta lucrare sunt angajati permanenti la firma din Romania, unde presteaza aceeasi munca.
Intrebarea mea este: acestora li se va face Delegatie in Elvetia (cu salariul din Ro + indemnizatie de deplasare) sau este vorba de o detasare (transnationala) iar angajatorul roman trebuie sa-i plateasca cu salariul minim din Elvetia?

Va multumesc anticipat pentru raspuns,
Zi faina!
Ultima modificare: Miercuri, 2 Iunie 2021
Geri2021, utilizator
Cel mai recent răspuns: Geri2021 , utilizator 08:15, 3 Iunie 2021
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Bună ziua!
Este vorba despre o detașare, care trebuie să respecte prevederile art. 45-47 din Codul muncii. Detașarea poate fi dispusă pentru cel mult un an, iar salariatul are dreptul la plata cheltuielilor de transport și cazare, precum și la o indemnizație de detașare.
Drepturile salariale se achită, dacă nu se prevede altfel prin convenție pe care o veți încheia cu societatea din Elveția, de către angajatorul la care se va dispune detașarea (societatea din Elveția).
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Salariații detașați de pe teritoriul României în cadrul prestării de servicii transnaționale beneficiază, indiferent de legea aplicabilă raportului de muncă, de condițiile de muncă stabilite prin acte cu putere de lege, acte administrative, prin convenții colective sau sentințe arbitrale de generală aplicare, valabile în statul membru, altul decât România, sau în Confederația Elvețiană, pe teritoriul căruia/căreia sunt prestate serviciile, cu privire la:
a) durata maximă a timpului de muncă și durata minimă a repausului periodic;
b) durata minimă a concediilor anuale plătite;
c) salariul minim aplicabil pe teritoriul unui stat membru sau pe teritoriul Confederației Elvețiene, pentru salariatul detașat de pe teritoriul României este cel definit de legislația și/ori practica statului membru, altul decât România, sau Confederației Elvețiene, pe teritoriul căruia/căreia este detașat salariatul, inclusiv compensarea sau plata muncii suplimentare;
d) condițiile de punere la dispoziție a salariaților de către agenții de muncă temporară;
e) sănătatea și securitatea în muncă;
f) măsurile de protecție aplicabile condițiilor de muncă pentru femeile însărcinate sau pentru cele care au născut recent, precum și pentru copii și tineri;
g) egalitatea de tratament dintre bărbați și femei, precum și alte dispoziții în materie de nediscriminare.

Va multumesc frumos pentru raspunsuri!

Daca aceasta situatie se incadreaza la detasare transnationala, ati putea sa mi dati un exemplu de delegare in strainatate? Am citit definitiile ambelor, stiu ca nu se face pe mai mult de 60 de zile calendaristice (delegarea) dar, spre rusinea mea, nu inteleg diferenta dintre cele doua.
Cand un angajator, care are cativa angajati pe care trebuie sa i trimita in afara tarii cateva zile, se incadreaza la delagarea in strainatate si cand la detasare transnationala?

Multumesc si zi placuta!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Vedeti daca va ajuta aceste link-uri
[ link extern ]

[ link extern ]
Va multumesc foarte mult, am inteles acum. :)

Cornel Vasile a scris:

Vedeti daca va ajuta aceste link-uri
[ link extern ]

[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Detasare vasilegabriel vasilegabriel Exista diferenta intre detasarea in tara si detasarea transfrontaliera (detasare in germania ) ? Multumesc (vezi toată discuția)
Delegatia - se plateste raportat la salariul minim din tara in care se deplaseaza angajatul? therioni therioni Buna ziua. Tin minte, vag ce e drept, ca la un moment dat am citit undeva ceva informatie de genul ca angajatul care pleaca in delegatie intr-o tara din UE ... (vezi toată discuția)
Muncă în altă țară cu contract în românia ElenaStef55 ElenaStef55 Bună seara, știți cumva dacă se poate lucra în altă țară din UE, chiar dacă angajatorul este în România și este vorba de un contract de muncă pe ... (vezi toată discuția)