avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 825 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Președinte asociatie presiuni pentru spatiul comun
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Președinte asociatie presiuni pentru spatiul comun

Asociatia de proprietari prin președinte face presiuni asupra mamei mele sa accepte inchirierea unui spatiu de pe terasa cu destinatia uscatorie unei familii care o va inchiria ca garsoniera. Nu exista autorizatie pentru asa ceva. Toti vecinii afectați au semnat deja, mama insa nu e de acord. In cazul unui control sau incident, autoritatile ii pot amenda si pe cei care si-au dat acordul cu buna stiinta despre acest lucru, care e pana la urma ilegal?

Multumesc.
Ultima modificare: Marți, 6 Iulie 2021
sdiytza85, utilizator
Cel mai recent răspuns: sdiytza85 , utilizator 08:36, 13 Iulie 2021
Ce drepturi ii sunt lezate mamei dvs. ? Cum de semneaza ceilalti proprietari (trebuie ca absolut toti sa fie de acord) ? Ce autorizatie credeti dvs. ca trebuie ?
Legea 196/2018 spune asa :
Articolul 43
(1)Partile comune pot fi atribuite proprietarilor in folosinta exclusiva numai daca prin aceasta nu sunt lezate drepturile celorlalti proprietari.
(2)Hotararea de atribuire in folosinta exclusiva se adopta cu acordul tuturor proprietarilor din condominiu si ai cotelor-parti indivize.
(3)Atribuirea in folosinta exclusiva se face in baza unui contract incheiat intre asociatia de proprietari si proprietarul caruia i se atribuie in folosinta exclusiva partea de proprietate comuna.
(4)Contractul prevazut la alin. (3) se incheie pe o perioada de maximum 12 luni si poate fi reinnoit numai cu acordul ambelor parti si cu respectarea prevederilor prezentei legi.
(5)Veniturile obtinute din atribuirea partilor comune in folosinta exclusiva respecta prevederile art. 70 din prezenta lege.
[ link extern ]
Ultima modificare: Marți, 6 Iulie 2021
latka, utilizator
Multumesc pentru raspuns, insa eu as avea nevoie de o lamurire punctuala la intrebarea mea si anume, avand in vedere ca nu exista autorizatie pentru transformarea uscatoriei in garsoniera, si nici nu vad cum ar putea fi eliberata de autoritati, cei care semneaza in cunostinta de cauza, risca ceva in fata autoritatilor?
Legea o stiu si eu, in primul rand articolul 43 se refera la Încetarea destinaţiei folosinţei comune pentru părţile comune din condominiu. Eu ma refer la art. 36 si 37 din aceeasi lege.
In primul rand cel ce inchiriaza nu este locatar, este din afara. Cel ce va inchiria spatiul comun nu il va folosi ca uscatorie, asa cum este proiectat ci ca garsoniera. Tevile din "baia" garsonierei vor trece pe deasupra sufrageriei mamei, iar la "bucatarie" se va folosi butelie.
Nu are cum sa fie legal asa ceva, avand in vedere ca schimbarea destinatiei din usator in garsoniera sau spatiu comercial trebuie aprobata de autoritati cu tot ce inseamna asta, primarie, ISU, etc. Si intrebarea mea initiala, daca exista cunoscatori aici: in cazul unui incident (inundatie, scurgere de gaz, control la asociatia de prorpietari, etc.), cei ce au semnat ca sunt de acord ca asociatia sa inchirieze uscatoria ca garsoniera risca sa fie trasi la raspundere in fata legii? Multumesc.
De ce nu ati dat explicatii complete ? Mai ales faptul ca urmeaza sa se inchirieze unei persoane din afara condominiului.
Este adevarat ca prima data trebuie obtinut acordul notarial al tuturor proprietarilor pentru a se schimba destinatia acelui spatiu in locuinta, in conditiile art. 36 .
Treaba cu legalitatea o vor hotari insa cei din primarie, care vor da acel aviz de construire, cu toate modificarile de rigoare. Presupun ca toate demersurile si costurile le va suporta cel care va inchiria spatiul. Cei care vor semna acordul notarial nu au cum sa raspunda, din moment ce va avea aviz de construire. Mama dvs. poate sa faca in acest sens reclamatie la primarie, in urma careia i se va raspunde in scris, daca lucrarile nu se vor face conform legislatiei.
Multumesc pentru raspuns. Asociatia nu doreste schimbarea legala a spatiului. Doar renovarea lui si mutarea familiei acolo, fara a face demersurile la primarie. De aici si dilema mea in cazul aparitiei unei probleme.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pentru ca partea comuna =uscatorie sa fie schimbata ca si utilitate in spatiu cu destinatia d elocuinta,obligatoriu este necesar sa intruneasca si sa corespunda normelor in domeniu,respectiv inclusiv sa fie racordat la sistemul de preluat si deversat dejectii,ori uscatoria nu este btransata la sistemul de preluare wc...

Alte discuții în legătură

Închiriere spațiu comun la bloc Marius Anghel Marius Anghel Bună ziua Din câte știu că să închiriezi la bloc un spațiu ( uscătorie, spălătorie trebuie ca asociația sa aibă 50 +1 ) Eu stau lângă ... (vezi toată discuția)
Schimbare destinatie spatiu comun tilex tilex Buna ziua, Sunt proprietar si membru in Asociatia de proprietari bloc I 26. Este legal schimbarea destinatiei unui spatiu din partile comune ale ... (vezi toată discuția)
Uscatoria blocului onet_felicia onet_felicia buna,as avea o intrebare, in anul 2008 am primit acordul de la toti vecinii ne a folosi uscatoria blocul,cum eram perete in perete am facut o noua usa si ... (vezi toată discuția)