avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 675 soluții astăzi

Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025: Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →

Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Majorare capital social S.R.L.
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Majorare capital social S.R.L.

Doresc sa aflu o solutie de rezolvare a acestei probleme, daca ea exista:

Un S.R.L. cu 5 asociati hotaraste la sfarsitul anului 2008 sa majoreze capitalul social al companiei prin aportul in numerar al tuturor asociatilor in functie de procentul de parti sociale detinute.
4 dintre cei 5 asociati isi respecta obligatiile la care s-au angajat in momentul semnarii hotararii de majorare a capitalului.
Al cincilea asociat insa, desi a fost de acord la inceput cu majorarea si a semnat hotararea AGA, refuza sa isi achite obligatiile banesti.

Exista vreo posibilitate prin care acest asociat sa fie obligat sa plateasca suma datorata, sau ca majorarea sa aiba loc fara aportul acestuia(diminuandu-i astfel participatia)?

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Ana Muntianu , Consultant fiscal 17:13, 7 Ianuarie 2010
Daca la Adunarea Generala din anul 2008 asociatul respectiv a votat pentru majorarea capitalului social, iar in prezent nu isi respecta obligatia asumata (de a aporta la capitalul social), se pot aplica dispozitiile art. 222 Legea nr. 31/1990, respectiv:

(1) Poate fi exclus din societatea in nume colectiv, in comandita simpla sau cu raspundere limitata:
a) asociatul care, pus in intarziere, nu aduce aportul la care s-a obligat;
(...)

TITLUL III
Funcţionarea societăţilor comerciale


CAPITOLUL I
Dispoziţii comune


Art. 65. - (1) În lipsă de stipulaţie contrară, bunurile constituite ca aport în societate devin proprietatea acesteia din momentul înmatriculării ei în registrul comerţului.
(2) Asociatul care întârzie să depună aportul social este răspunzător de daunele pricinuite, iar dacă aportul a fost stipulat în numerar este obligat şi la plata dobânzilor legale din ziua în care trebuia să facă vărsământul.

CAPITOLUL VI
Societăţile cu răspundere limitată

Art. 192. - (1) Adunarea generală decide prin votul reprezentând majoritatea absolută a asociaţilor şi a părţilor sociale, în afară de cazul când în actul constitutiv se prevede altfel.
(2) Pentru hotărârile având ca obiect modificarea actului constitutiv este necesar votul tuturor asociaţilor, în afară de cazul când legea sau actul constitutiv prevede altfel.
Art. 193. - (1) Fiecare parte socială dă dreptul la un vot.
(3) Dacă adunarea legal constituită nu poate lua o hotărâre valabilă din cauza neîntrunirii majorităţii cerute, adunarea convocată din nou poate decide asupra ordinii de zi, oricare ar fi numărul de asociaţi şi partea din capitalul social reprezentată de asociaţii prezenţi.
Art. 194. - (1) Adunarea generală a asociaţilor are următoarele obligaţii principale:
d) să modifice actul constitutiv.
(2) În acest din urmă caz, dacă în actul constitutiv se prevede dreptul de retragere a asociatului pentru că nu este de acord cu modificările aduse acestuia, se aplică dispoziţiile art. 224 şi 225.


TITLUL V
Excluderea şi retragerea asociaţilor


Art. 222. - (1) Poate fi exclus din societatea în nume colectiv, în comandită simplă sau cu răspundere limitată:
a) asociatul care, pus în întârziere, nu aduce aportul la care s-a obligat;
Art. 223. - (1) Excluderea se pronunţă prin hotărâre judecătorească la cererea societăţii sau a oricărui asociat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Majorare capital cornica cornica Buna ziua. Sunt asociat intr-un SRL 50/50 si am fost convocat la AGA de administratorul firmei care este si asociat, unde pe ordinea de zi este majorarea ... (vezi toată discuția)
Excluderea unui asociat din sc Cristina Andreea M Cristina Andreea M Am o agentie de turism cu 3 asociati. Firma am cumparat-o de la o persoana X care avea licenta si brevet de turism. Pentru a fi valabil in continuare (licenta ... (vezi toată discuția)
Scoatere asociat din firma ati ati Suntem 12 asociati din care unul detibe 0.5%.Majoritatea vrem ca acest asociat sa iasa din firma,dar acesta nu vrea .Cum putem sa scoatem acest ... (vezi toată discuția)