avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 674 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Achizitie boxa bloc nou
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Achizitie boxa bloc nou

Buna ziua! Sunt pe punctul de a achizitiona un apartament intr-un bloc nou, bloc in al carui subsol au fost construite boxe de catre dezvoltator. Modul propus de acesta pentru a intra in posesia unei boxe este printr-un contract de comodat, insa din ce m-am informat acest contract se face cu titlu gratuit (ceea ce nu ar fi cazul aici). De asemenea, mai exista si intrebarea daca subsolul nu ar trebui sa intre in partile comune la care ar avea dreptul toti locatarii, existand riscul ca ulterior cei care nu vor "achizitiona" spatiul de depozitare de la dezvoltator sa conteste organizarea subsolului. Are dreptul dezvoltatorul sa dea spre utlizare acel spatiu contra cost? Ce verificari ar trebui sa fac pentru a ma asigura ca nu vor exista probleme viitoare? Multumesc!
Cel mai recent răspuns: hob , utilizator 10:42, 9 Iulie 2021
boxele sunt proprietatea lui....indiferent ca a vandut toate ap
adica el vrea sa vanda boxa cu un ctr de comodat?.......nu exista asa ceva......doar contract v/c ca altfel s-ar putea sa-ti iei gandul de la bani si boxa
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
el vrea sa vanda boxa cu un ctr de comodat?

Sunt 2 situatii total diferite institutia vanzarii respectiv transferul dreptului de proprietate si comodatul care prin definitie reprezinta
împrumut gratuit cu condițiunea ca lucrul împrumutat să fie înapoiat la o epocă convenită.

Daca dezvoltatorul intentioneaza sa incheie contract de comodat pentru proprietatile sale=boxe,care sunt prevazute in proiectul constructiei,atunci boxele nu intra in partea comuna condominiu
Locatarii nu pot ridica pretentii asupra proprietatilor tertilor
Este situatie identica cu apartamentele care sunt situatie la diferite etaje respectiv pe partea comuna cale de acces imobil
Nu vrea sa vanda boxa, ci sa o dea in folosinta pe 99 de ani contra unei sume de bani. Motivul invocat a fost ca acestea apartin de spatiul comercial de la parter si e singurul mod prin care le pot da in folosinta altcuiva. Comodatul, cum spuneti si dvs, este cu titlu gratuit, deci sunt curioasa unde (si daca) va fi stipulata acea suma de bani.
In proiectul initial al constructiei boxele nu erau prevazute, e posibil sa fi obtinut ulterior aprobare pt ele? Si daca da, pentru a le putea da in comodat ar avea nevoie de intabulare pt ele, ca in cazul unui contract de v-c? Ce acte ar trebui sa cer pt a ma asigura ca el este intr-adevar proprietar si nu exista niciun risc ulterior? Sunt curioasa ce anume ii lipseste incat este de preferat acest contract de comodat in favoarea unuia de inchiriere sau v-c.
Ultima modificare: Joi, 8 Iulie 2021
AlexCiubotaru, utilizator
probabil a micsorat spatiul comercial si a facut boxe........ele cu siguranta sunt intabulate dar la un loc cu spatiul si ca sa nu mai faca dezmembrare, incearca cu acest comodat......problema e alta, daca vinde spatiul comercial, noul proprietar o sa faca maculatura cu ctr ala de comodat

chiar si sa pastreze spatiul in proprietate, ctr de comodat se pot anula in functie de conditiile scrise in el.......eu nu m-as baga la asa ceva.....mai ales ca nu o sa existe o dovada ca ai platit de fapt acea boxa
Multumesc pt raspuns! Boxele sunt sub spatiul comercial, nu cred ca e vb de miscorarea acestuia. In cazul in care boxele sunt la subsol, iar spatiul comercial la parter, ele ar fi putut fi intabulate impreuna?

hob a scris:

probabil a micsorat spatiul comercial si a facut boxe........ele cu siguranta sunt intabulate dar la un loc cu spatiul si ca sa nu mai faca dezmembrare, incearca cu acest comodat......problema e alta, daca vinde spatiul comercial, noul proprietar o sa faca maculatura cu ctr ala de comodat

chiar si sa pastreze spatiul in proprietate, ctr de comodat se pot anula in functie de conditiile scrise in el.......eu nu m-as baga la asa ceva.....mai ales ca nu o sa existe o dovada ca ai platit de fapt acea boxa

Alte discuții în legătură

Nerespectarea autorizatiei de constructie de catre dezvoltator Vlad Tofan Vlad Tofan Buna ziua. Spuneti-mi va rog: Daca dezvoltatorul blocului in care mi-am cumparat un apartament nu respecta autorizatia de constructie: 1) Subsolul si ... (vezi toată discuția)
Boxă Caritas86 Caritas86 Pot cumpăra o boxă in alt bloc? Îmi trebuie ceva acord de la proprietari? (vezi toată discuția)
Care sunt spatiile ce intra in proprietatea comuna la blocurile noi construite? adaz adaz Buna ziua! Locuiesc intr-un bloc nou, construit in 2010, format din 16 apartamente. Va rog sa imi spuneti daca spatiul de sub casa scarii intra sau nu in ... (vezi toată discuția)