avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 742 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Reprezentare la succesiune a unei persoane pusa sub ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Reprezentare la succesiune a unei persoane pusa sub Interdicție

Buna ziua,
Am o întrebare legată de un titlu de proprietate pe care sunt 2 proprietari, frați, ambii decedați, si unul din moștenitori este interzis. Succesiunea după unul din defuncți s-a facut între cei doi frați moștenitori, A si B, pe un imobil. Apoi fratele A a fost pus sub Interdicție (grad de invaliditate 1) si are un tutore care nu este din familie. Aceasta s-a hotărât in urma unei acțiuni judecătoresti deschisă de fratele B, având ca pârâți pe fratele A si pe viitorul tutore. In hotărâre se specifica însă că tutorele nu are dreptul sa reprezinte pe fratele A la încheierea actelor de dispoziție, printre care se regăsește si acceptarea sau renunțarea la moștenire, deoarece la data când s-a dat hotărârea nu existau dispoziții legale in baza cărora sa autorizeze cele de mai sus. Practic, aceasta a fost perioada in care s-a transferat autoritatea de tutela de la primărie la judecătorie, dar până la data hotărârii nu se organizaseră astfel de instanțe.

Ce trebuie făcut acum? Este corect următorul scenariu?
- Fratele B depune cerere la judecătorie să se deschidă o alta acțiune prin care cere să se hotărască ca tutorele sa il reprezinte pe fratele A la dezbaterea succesiunii.
- La întâmpinare, tutorele este de acord cu cele cerute.
- dacă se dă hotărârea, fratele B si tutorele merg la notarul unde s-a dezbătut succesiunea după mama si adăugă la masa succesorală acel titlu de proprietate, pentru a fi declarați moștenitori pe cota parte.
- Fratele B, tutorele si moștenitorii celuilalt defunct de pe TDP merg la notar sa facă Partajul voluntar.

Va mulțumesc anticipat!
Ultima modificare: Joi, 8 Iulie 2021
Maple88, utilizator

Alte discuții în legătură

Drept civil- mostenire samyta samyta Buna ziua! Am si eu o situatie fara raspuns.Avem un titlu de proprietate pe numele a trei frati.Acesti trei frati au decedat.Copii lor ar vrea sa isi imparta ... (vezi toată discuția)
Imparteala problema intre 5 frati. hopeless1 hopeless1 situatia sta cam asa:bunicii care au decedat acum cativa ani buni au lasat celor 5 fiii pamanturi si o casa la tara.normal ar trebui adunati toti fratii ca sa ... (vezi toată discuția)
Succesiune tranzactie intre mostenitori doar pe titlurile existente apostucamelia apostucamelia Buna tuturor ! Situatia pe care vi-o expun si la care astept o indrumare din partea dvs. este urmatoarea : mama mea este mostenitoarea parintilor ei defuncti ... (vezi toată discuția)