Buna dimineata . As dori sa stiu daca o lege este introdusa in Monitorul Oficial mai poate fii sau nu contestata ?
1 . Daca DA , atunci cine are dreptul sa o consteste ( doar cei care au initiat-o sau si persoanele fizice care sunt afectate de legea respectiva ?
2 . Cate zile are dreptul o lege sa stea in MO pana devine functionala ?
Aici ma refer la legea PLX 75 /2021 , referitoare la pensionarea la 52 de ani a celor din minerit si energeticieni si care au 25 de ani lucrati in productie . Ei au spus ca se pot pensiona doar cei care lucreaza efectiv in productie . Dar in aceasta forma legea poate fii contestata . Eu va spun doar cateva exemple :
1. Un inginer topo , daca nu merge in teren , cariera nu poate functiona fara acordul lui . Atunci el de ce nu e considerat ca fiind in productie ?
2. Un inginer electromecanic daca nu merge pe teren sa verifice utilajele de ce nu e considerat in productie ?
3. Poate fii considerat un dispecer care sta toata ziua in dispecerat fara sa iasa in teren ca fiind in productie ?
4. Inginerii care au grupe ca au lucrat efectiv in productie , dar in ultimii ani lucreaza ca ingineri la birouri , comform acestei legi pot iesii la pensie ?
5. Va rog sa imi comunicati care functii pot fii considerate in productie si care pot iesi la pensie comform acestei legi ?
Fiindca la inceput sa vehiculat stirea 52 de ani varsta , 25 de ani lucrati in Companie si 30 de ani cotizatie la stat .
Cazul meu este urmatorul : Am 59 de ani si sunt ing minier , am 13 ani de grupa a 2 si 6 ani de grupa 1 a si un total de 39 de ani cotizatie la stat . In ultimii ani am lucrat la Protectia muncii , Situatii de urgrnta si de 6 ani sunt la GEO - TOPO . Dupa calculu celor de la casa de pensii ar trebui sa ies la pensie in Decembrie 2022 .
Din cate v-am scris eu as avea dreptul sa ies pe aceasta lege la pensie ?
Va multumesc anticipat !
~ final discuție ~