avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 399 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Buna dimineata . As dori sa stiu daca o lege este ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Buna dimineata . As dori sa stiu daca o lege este introdusa in ...

Buna dimineata . As dori sa stiu daca o lege este introdusa in Monitorul Oficial mai poate fii sau nu contestata ?
1 . Daca DA , atunci cine are dreptul sa o consteste ( doar cei care au initiat-o sau si persoanele fizice care sunt afectate de legea respectiva ?
2 . Cate zile are dreptul o lege sa stea in MO pana devine functionala ?
Aici ma refer la legea PLX 75 /2021 , referitoare la pensionarea la 52 de ani a celor din minerit si energeticieni si care au 25 de ani lucrati in productie . Ei au spus ca se pot pensiona doar cei care lucreaza efectiv in productie . Dar in aceasta forma legea poate fii contestata . Eu va spun doar cateva exemple :
1. Un inginer topo , daca nu merge in teren , cariera nu poate functiona fara acordul lui . Atunci el de ce nu e considerat ca fiind in productie ?
2. Un inginer electromecanic daca nu merge pe teren sa verifice utilajele de ce nu e considerat in productie ?
3. Poate fii considerat un dispecer care sta toata ziua in dispecerat fara sa iasa in teren ca fiind in productie ?
4. Inginerii care au grupe ca au lucrat efectiv in productie , dar in ultimii ani lucreaza ca ingineri la birouri , comform acestei legi pot iesii la pensie ?
5. Va rog sa imi comunicati care functii pot fii considerate in productie si care pot iesi la pensie comform acestei legi ?
Fiindca la inceput sa vehiculat stirea 52 de ani varsta , 25 de ani lucrati in Companie si 30 de ani cotizatie la stat .
Cazul meu este urmatorul : Am 59 de ani si sunt ing minier , am 13 ani de grupa a 2 si 6 ani de grupa 1 a si un total de 39 de ani cotizatie la stat . In ultimii ani am lucrat la Protectia muncii , Situatii de urgrnta si de 6 ani sunt la GEO - TOPO . Dupa calculu celor de la casa de pensii ar trebui sa ies la pensie in Decembrie 2022 .
Din cate v-am scris eu as avea dreptul sa ies pe aceasta lege la pensie ?
Va multumesc anticipat !
Cel mai recent răspuns: Mella94 , utilizator 19:43, 18 Iulie 2021
Puteti sesiza Avocatul poporului ca si asa nu se prea suporta... si vedeti ce va raspunde.
Vreau sa va spun ca pentru asa ceva avocatul poporului nu are aceste competente . Eu v-am intrebat ceva serios , daca stiti puteti sa imi raspundeti , daca nu mai bine va abtineti de la a da raspunsuri evazive !
Excepţia de neconstituţionalitate poate fi ridicată:
– de către părţile unui litigiu;
– din oficiu, de către instanţa de judecată ori de arbitraj comercial;
– de procuror, în faţa instanţei de judecată, în cauzele la care participă;
– de Avocatul Poporului, direct.
[ link extern ] /
Daca aveti putina rabdare se vor elabora si normele de aplicare pe aceasta lege in care cu siguranta se vor regasii si categoriile de personal ce vor beneficia de viitoarea lege.
Daca nu va regasiti sa aveti sanatate ca oricum ce a fost mult si greu a trecut 2022 nu este asa departe.

dodorel62 a scris:

Buna dimineata . As dori sa stiu daca o lege este introdusa in Monitorul Oficial mai poate fii sau nu contestata ?
1 . Daca DA , atunci cine are dreptul sa o consteste ( doar cei care au initiat-o sau si persoanele fizice care sunt afectate de legea respectiva ?
2 . Cate zile are dreptul o lege sa stea in MO pana devine functionala ?
Aici ma refer la legea PLX 75 /2021 , referitoare la pensionarea la 52 de ani a celor din minerit si energeticieni si care au 25 de ani lucrati in productie . Ei au spus ca se pot pensiona doar cei care lucreaza efectiv in productie . Dar in aceasta forma legea poate fii contestata . Eu va spun doar cateva exemple :
1. Un inginer topo , daca nu merge in teren , cariera nu poate functiona fara acordul lui . Atunci el de ce nu e considerat ca fiind in productie ?
2. Un inginer electromecanic daca nu merge pe teren sa verifice utilajele de ce nu e considerat in productie ?
3. Poate fii considerat un dispecer care sta toata ziua in dispecerat fara sa iasa in teren ca fiind in productie ?
4. Inginerii care au grupe ca au lucrat efectiv in productie , dar in ultimii ani lucreaza ca ingineri la birouri , comform acestei legi pot iesii la pensie ?
5. Va rog sa imi comunicati care functii pot fii considerate in productie si care pot iesi la pensie comform acestei legi ?
Fiindca la inceput sa vehiculat stirea 52 de ani varsta , 25 de ani lucrati in Companie si 30 de ani cotizatie la stat .
Cazul meu este urmatorul : Am 59 de ani si sunt ing minier , am 13 ani de grupa a 2 si 6 ani de grupa 1 a si un total de 39 de ani cotizatie la stat . In ultimii ani am lucrat la Protectia muncii , Situatii de urgrnta si de 6 ani sunt la GEO - TOPO . Dupa calculu celor de la casa de pensii ar trebui sa ies la pensie in Decembrie 2022 .
Din cate v-am scris eu as avea dreptul sa ies pe aceasta lege la pensie ?
Va multumesc anticipat !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie dodorel62 dodorel62 Buna seara . 1.Cand am facut armata am lucrat si am avut bani si as dori sa stiu daca atunci s-a considerat stadiu de cotizare la stat . 2. Am facut ... (vezi toată discuția)
Pensie anticipata adall83 adall83 Buna seara! Am 52 ani in iunie, sunt barbat, am lucrat 16 ani si 12 zile in grupa 1 de munca si 3 ani, conditii speciale. La ce varsta pot iesi in pensie ... (vezi toată discuția)
Eu am lucrat ca inginer la cariera husnicioara, jud . mehedinti ... dodorel62 dodorel62 Eu am lucrat ca inginer la Cariera Husnicioara , jud . Mehedinti si in anul 2022 , am iesit la pensie . Urmeaza sa depun o cerere la sediul Carierei sa primesc ... (vezi toată discuția)