O Asistenta de la spitalul J a refuzat sa faca o injectie catre pacienta X.
Pacienta X era sub tratament la spitalul J cu reteta de tratament de la medicul din cadrul spitalului mai sus amintit.
Raspunsul asistentei a fost ca “eu nu fac injectii” – desi aceasta mai facuse pacientei X. Refuzul asistentei cel mai probabil s-a intemeiat pe o observatie a pacientei X de la ultima injectie, cand a aruncat o injectie predozata (cu mai multe doze) de tip PEN. Injectia de tip PEN, a fost recuperata de catre asistenta si dezinfectata la cererea pacientei.
Mentionez ca injectia de tip PEN mai avea inca 2 doze – deci se impunea folosirea acesteia (la indicatiile medicului), pacienta prezentand si reteta in acest sens.
Mai mult, la cererea pacientei, asistenta nu a dat curs sa cheme o alta asistenta “care face injectii”. Cel mai probabil din “bunavointa profesionala”. Culmea la camera de garda era tocmai aceasta asistenta si doar ea.
Pacienta a mers la un alt spital si a facut injectia in cauza.
1. Are dreptul asistenta sa refuze efectuarea unui serviciu ca cel de mai sus?
2. Daca da, care este baza legala in acest sens? La fel in cazul in care nu avea dreptul sa refuze.
Potrivit art. 665 din legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, asistentul medical are obligația acordării asistenței medicale pacientului care are dreptul de a primi îngrijiri medicale în cadrul instituției.
In anumite condiții, doar medicul are dreptul de a refuza asigurarea asistentei medicale, condiționat de notificarea prealabila a pacientului.