avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 638 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Nelămurire incheiere dosar
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Nelămurire incheiere dosar

Bună ziua! În urmă cu aproximativ 5 ani, am deschis un proces civil, pentru loviri sau alte violențe, pe care ulterior, la aproximativ 3 ani de zile l-am câștigat, soluția fiind amânarea condamnării inculpatului și plata valorii materiale din incident.După acești doi ani în care inculpatul a fost în supraveghere, când o să-mi facă plata, sau cum se procedează în această situație? De la acea ultimă sentință nu mai știu nimic și nu am mai fost informat cu nimic. Aștept un răspuns cu drag, vă mulțumesc!Ofer atenție celor care mă lămuresc prin această asistență. Mulțumesc din nou!
Ultima modificare: Luni, 12 Iulie 2021
Dragos3010, utilizator
Buna ziua,

Nu mi-e clar dacă ați introdus cerere de chemare în judecată la instanta civila (fiindcă ați spus că ați deschis un proces civil) sau daca v-ați constituit parte civilă în procesul penal (fiindcă ați pomenit de amânarea aplicării pedepsei).

Diferența între cele două este că în situația în care a existat un proces penal puteți notifica serviciul de probațiune cu privire la neîndeplinirea obligației de achitare a despăgubirilor. La rândul său, serviciul de probațiune va sesiza instanța de judecată și, daca se va constata că avea posibilitatea de a achita despagubirile și nu a făcut-o, se va dispune revocarea amânării aplicării pedepsei și executarea acesteia.

Un lucru este cert, printr-o hotărâre definitivă a fost obligat la plata unor despăgubiri în favoarea dvs., neachitate până în prezent.

Puteți legaliza hotărârea judecătorească (depuneți cerere la instanta, însoțită de o copie a hotărârii si de o taxa de timbru de 5 lei) și mergeți cu aceasta la un executor pentru a-l executa silit.

Ultima modificare: Marți, 13 Iulie 2021
Andreea Dana Fodor , Avocat
Da, m-am constituit parte civilă și în urma luării sentinței, persoana în cauză trebuia să îndeplinească obligația de despăgubire în acea perioadă de 2 ani de zile în care a fost condamnat cu suspendare.La ce instituție pot depunde acea cerere sau sesizare că acesta nu și-a îndeplinit obligațiile?
Manuela Rășină, administrator
Și da, procesul este penal, am uitat să menționez. Se mai poate face ceva dacă a trecut acea perioadă de doi ani în care acesta avea obligația de a face plata despagubirilor? Mulțumesc!
Daca a trecut acel termen de 2 ani, nu mai are relevanță sesizarea serviciului de probațiune (o puteți face, însă va rămâne fără rezultat fiindcă legea reglementează situația în care "până la expirarea termenului de 2 ani" nu își îndeplinește obligațiile civile).

Găsiți lista serviciilor de probațiune online. De exemplu, in București este pe bd Magheru nr. 28-30, iar Serviciul de probațiune Ilfov este in București, Str. Walter Mărăcineanu nr. 1-3.

Oricum, sesizarea serviciului de probațiune nu v-ar ajutat sa încasați sumele de bani, ci doar sa decidă instanta, in urma analizării posibilităților lui de plata, daca executa (in penitenciar) pedeapsa sau nu.

Prin urmare, fata de faptul că a expirat acel termen de 2 ani, puteți doar să îl executați silit.
Andreea Dana Fodor , Avocat
Pe scurt, încă va puteți recupera suma de bani apelând la un executor care să-l oblige la plata sumei de bani.

Alte discuții în legătură

Conducere auto cu alcoolemie mai mare de 0.8 in sange ContSters137621 ContSters137621 \\"Conf. c.p.actual mai exista 2 modalitati de individualizare care nu presupun condamnarea si pe cale de consecinta nici anularea permisului, renuntarea la ... (vezi toată discuția)
Conducere fără permis Fllo Fllo Buna seara ! Am intampinat un lucru ne fericit si as dori sa ma lămuriți dacă se poate . Vas fi complect recunoscător! Sunt sub supraveghere inregistrat ... (vezi toată discuția)