avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 291 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua, Dacă un succesibil accepta moștenirea in ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua, Dacă un succesibil accepta moștenirea in termenul ...

Buna ziua,
Dacă un succesibil accepta moștenirea in termenul legal, dar nu aduce la masa succesorala toate bunurile care au aparținut defunctului, de exemplu un imobil aflat in provincie, primăria îl poate trece pe acesta in registrul agricol in baza certificatului de mostenitor emis de notar? Dacă da, in baza carui temei legal este obligată sa L treacă? Se poate face plata, in mod legal pe numele decedatului ? Pot obliga primaria sa-l treacă pe mostenitor, nu succesibil, in registrul agricol, având in vedere faptul ca moștenirea o poti accepta sau poti renunta la ea. Va rog, din suflet, sa-mi motivați cu temeiuri legale. Va mulțumesc .
Ultima modificare: Joi, 15 Iulie 2021
madelena-elena, utilizator
În primul rand, nu e obligatoriu sa se declare toate bunurile care au aparținut defunctului.
Succesiunea se poate dezbate și parțial, iar când moștenitorii vor hotărî sa aducă și alte bunuri, pot solicita oricând un supliment.
În al doilea rand, pentru trecerea rolului agricol pe numele moștenitorului, este necesara prezentarea la Primăria localității unde se afla bunul, un certificat de moștenitor, unde sa fie menționat bunul respectiv.
Dacă acel bun nu a fost declarat la dezbaterea succesiunii, iar moștenitorul a rămas acceptant, mai departe, taxele și impozitele sunt problema dansului.
Dacă nu le achita, la un moment dat, primaria se va îndrepta către el, odată ce a acceptat succesiunea.
In baza carui temei legal, moștenitorul poate sa-i ceara primăriei sa-L treacă in registrul agricol pt ca plata impozitului pe teren sa nu se mai facă pe numele unei persoane decedate?

raluk0207 a scris:

În primul rand, nu e obligatoriu sa se declare toate bunurile care au aparținut defunctului.
Succesiunea se poate dezbate și parțial, iar când moștenitorii vor hotărî sa aducă și alte bunuri, pot solicita oricând un supliment.
În al doilea rand, pentru trecerea rolului agricol pe numele moștenitorului, este necesara prezentarea la Primăria localității unde se afla bunul, un certificat de moștenitor, unde sa fie menționat bunul respectiv.
Dacă acel bun nu a fost declarat la dezbaterea succesiunii, iar moștenitorul a rămas acceptant, mai departe, taxele și impozitele sunt problema dansului.
Dacă nu le achita, la un moment dat, primaria se va îndrepta către el, odată ce a acceptat succesiunea.

Aceeași "problemă" o am și eu.
Dețin, împreună cu mama mea, un titlu de proprietate eliberat în baza legii 18/1991.
Pe titlul de proprietate suntem trecute amândouă.
Mama e decedată de 30 ani.
La rolul pentru impozit, am făcut cerere în numele meu, cu adresa mea, cu CNP-ul meu, iar funcționarul de la Primărie ne-au trecut pe amândouă pe "Decizia de impunere" pentru stabilirea impozitelor.

Este corect d.p.d.v legal?
Ce pot face?

madelena-elena a scris:

In baza carui temei legal, moștenitorul poate sa-i ceara primăriei sa-L treacă in registrul agricol pt ca plata impozitului pe teren sa nu se mai facă pe numele unei persoane decedate?

raluk0207 a scris:

Art.453- 495 din Codul fiscal

Silvia1945 a scris:

Aceeași "problemă" o am și eu.
Dețin, împreună cu mama mea, un titlu de proprietate eliberat în baza legii 18/1991.
Pe titlul de proprietate suntem trecute amândouă.
Mama e decedată de 30 ani.
La rolul pentru impozit, am făcut cerere în numele meu, cu adresa mea, cu CNP-ul meu, iar funcționarul de la Primărie ne-au trecut pe amândouă pe "Decizia de impunere" pentru stabilirea impozitelor.

Este corect d.p.d.v legal?
Ce pot face?

Este corect pentru ca sunteți coproprietari. Impozitul se stabilește și se achita pentru întregul imobil. Nimeni nu calculează și percepe Impozitul doar pe cota dvs.
Ca sa aveți rol separat, trebuie sa faceți partajul.

Alte discuții în legătură

Supliment succesiune pentru extensie constructie VectorC VectorC Buna ziua. Sunt mostenitorul unei case de vacanta care a apartinut parintilor mei, ambii decedati. Casa a fost construita in 1994 si extinsa in 1998 fara ... (vezi toată discuția)
Succesiune dislexic dislexic Mama a 3 frati a decedat in data de 01.10.2005, lasand mostenire o casa cu gradina - 700mp. La 01.03.2007 au fost platite impozitul, lumina etc doar de catre ... (vezi toată discuția)
Optiune succesorala dgmaster dgmaster Cum pot afla daca cineva a dat declaratie de optiune succesorala la notar in urma decesului bunicului meu din anul 1991? Sunt interesat sa aflu daca s-au dat ... (vezi toată discuția)