Media Intră în comunitate
avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 682 soluții astăzi

Conferință avocatnet.ro: Recalificările fiscale - riscuri pentru companii. Lectori: EY România. Marți, 19 Octombrie, ora 11:00. Rezervă loc și participă → 

Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Buna ziua. Ca nou angajat am luat in primire masina de ...
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Buna ziua. Ca nou angajat am luat in primire masina de serviciu. ...

Buna ziua.
Ca nou angajat am luat in primire masina de serviciu. La primire colegul de la parcul auto mi-a spus ca masina are casco si am obligatia sa anunt orice incident am in trafic. Intr-o dimineata am gasit masina usor zgariata pe bara si conform intelegerii am anuntat si am mers cu masina la firma pentru a fi evaluata de colegul de la parcul auto. Acesta mi-a spus sa deschid dosar de dauna pentru zgarietura si inca doua dosare pentru doua lovituri de piatra (cat gamalia de la ac fiecare). M-am conformat si am deschis 3 dosare de dauna la compania proprietara a automobilului (masina este inchiriata). Dupa ce am deschis dosarele cel de la asigurari ma intrebat daca stiu ca platesc 100 euro pentru fiecare dosar deschis! Binenteles ca am zis ca nu stiu si daca as fi fost informat de la inceput nu as fi preluat masina! Mi-am dat demisia de la firma in ziua respectiva (eram in perioada de proba) si am fost de acord sa merg la asigurator sa verifice masina pentru ca eu am deschis dosarele de dauna.
Acum firma vrea sa platesc 1500 lei pentru cele 3 dosare! Avand in vedere ca eu nu am stiut si nu am semnat (la asigurator colegul de la parcul auto a venit cu niste hartii sa semnez ca sunt de acord sa platesc francizele de 1500 lei pe care nu le-am semnat) nicio hartie in care sa specifice aceasta franciza, ma poate obliga firma sa platesc aceasta franciza?
Mentionez ca mi-au venit acasa niste hartii si o nota de constatare prin care vor ca eu sa le platesc 1500 lei.

Intreb ca sa stiu daca are rost sa-mi angajez un avocat sau mai bine platesc.

Multumesc foarte mult!
Cel mai recent răspuns: SOS1000 , utilizator 08:15, 22 Iulie 2021
Nu platiti dvs nimic pt ca nu sunteti parte in contractul casco.
Chiar sunt curios ce notficari v-au trimis si care este baza legala a acelor fituici.

Multumesc de raspuns!
Hartiile reprezinta niste note de constatare si decizii de imputare in cadrul companiei conform art. 254 alin. 3 din codul muncii. Eu am semnat ca am grija de masina, ca nu mananc/beau/fumez in masina, adica lucruri civilizate.
Si eu ma gandeam ca nu pot fi pus sa platesc pentru o paguba fara sa fiu prevenit.
La art. 254 alin. 2 spune clar ca angajatul nu poate fi facut raspunzator de cauze neprevazute si care nu puteau fi inlaturate si nici de pagubele care se incadreaza in riscul normal al serviciului. Eu ca agent de vanzari am facut sute de km/zi si nu poti sa ai control asupra pietrelor sarite in mers, iar zgarietura din parcare este in riscul serviciului si este o cauza neprevazuta.

Va multumesc.
Ultima modificare: Luni, 19 Iulie 2021
siner, utilizator
Buna ziua,
Fransiza de 100 EURO mentionata in contractul de asigurare CASCO a fost acceptata prin semnatura si stampila de catre o persoana cu drept de decizie din societatea in care lucrati.
Dvs ca si angajat nu sunteti implicat in contractul de asigurare negociat si semnat cu broker-ul sau societatea de asigurare care a emis polita de asigurare.

Cititi contractul individual de munca pe care l-ati semnat cu societatea. Este stipulat in acesta faptul ca sunteti direct raspunzator de plata fransizelor politelor de asigurare CASCO? (aici habar n-am daca este legal acest lucru), dar societatile comerciale obisnuiesc sa introduca si aceasta conditie in CIM.

Vorbiti cu un avocat.

In mod clar NU trebuie sa fiti dvs raspunzator de plata fransizei, ci societatea la care lucrati. Iar aceasta, nu are dreptul sa-si recupereze prejudiciul de la dvs!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dauna mașina de serviciu Anna1900 Anna1900 Bună ziua, am o nelămurire va rog sa ma ajutați. Sunt angajat la o firma și prestez servicii de ride sharing cu mașina firmei respective. La o zi după ce ... (vezi toată discuția)
Omniasig ne fura oceanu andrei oceanu andrei Am fost la omniasig si am depus doua dosare de dauna,am dus masina la service dupa care am primit acasa la diferenta de o zi k ei vor sa introduca ... (vezi toată discuția)
Despagubire cu fransiza retinuta pe polita auto-casco OanaBocancea OanaBocancea In cazul in care un angajat care s-a deplasat in interes de serviciu cu masina de serviciu si a avut accident, masina are dauna totala, angajatorul are dreptul ... (vezi toată discuția)