Buna ziua!As dori sa va prezint următoarea situație : Am câștigat in prima instanța dreptul de a primi spor de condiții vătămătoare (15 0/0 din salariu baza),spor ce mi a fost refuzat la plata de vechea conducere a instituției unde lucrez. Actuala conducere nu are nimic împotriva in a acorda acest spor , însă o poate face doar in urma unei hotărâri judecătorești.( spoturile fiind plafonate la nivelul anului 2020, eu neavând acest spor in anul 2020, cu toate ca Buletinul de determinare prin expertizare emis de Dsp datează din 19.03 . 2019.Conducerea nu a dorit sa emită decizie pentru acordarea acestui spor!)
Actuala conducere ( director) și a exprimat favorabil opinia in ceea ce privește acordarea acestui spor,însă Dna jurista spune ca trebuie sa facă apel pentru ca hotărârea judecătorească sa devină definitiva . Părerea mea este ca o hotărâre poate rămâne definitiva și prin faptul ca nu este atacată.Jurista spune ca este obligată de lege sa meargă pana la ultima cale de atac, fiind vorba de instituție publica , însă in momentul in care i am spus sa mi arate cadrul legal , nu a facut o. Va rog sa ma lămuriti daca intr adevăr este așa cum spune dna. jurista a instituției unde lucrez.Mulțumesc!
"Consilierul juridic asigura apararea drepturilor şi intereselor legitime ale statului, ale autorităţilor publice centrale şi locale, ale instituţiilor publice şi de interes public, ale celorlalte persoane juridice de drept public, precum şi ale persoanelor juridice de drept privat, în slujba cărora se afla şi în conformitate cu Constitutia şi legile tarii.
Consilierul juridic în activitatea sa asigura consultanţă şi reprezentarea autorităţii sau institutiei publice în serviciul careia se afla ... "
(extras Legea 513/2003)
Prin urmare, institutia publica are dreptul sa atace in instanta hotararea respectiva.
Sunt de acord , ca are dreptul sa atace o hotărâre, eu am vrut sa știu daca e obligată sa o facă , având in vedere ca directorul instituției este de acord ca eu sa beneficiez de acest spor. Jurista , însă , spune ca exista anumite prevederi legale prin care este obligată sa atace aceasta prima hotărâre a instanței , astfel având o hotărâre definitiva.
Hotărârea primei Instanțe ar rămâne definitiva in 10 zile de la comunicare , daca ei nu ar daca apel.Mulțumesc!
Nu trebuie sa existe prevederi legale ... este datoria juristului sa faca astfel de demersuri ... directorul poate emite o decizie de punere in aplicare a hotararii respective.