Buna ziua. O fostă studenta m-a intrebat daca a lucrat in România și a plecat în străinătate are dreptul la indemnizația de creștere a copilului? Menționez fapta că aceasta a născut și când avea bebelușul vârstă de 6 luni a plecat în străinătate. Are dreptul la indemnizația de creștere și apoi la alocația pentru copil? Mulțumesc frumos!
1. OUG 111/2010
art. 12
(1) Drepturile prevăzute de prezenta ordonanță de urgență se acordă în situația în care solicitantul îndeplinește cumulativ următoarele condiții:
a) este cetățean român, cetățean străin sau apatrid;
b) are, conform legii, domiciliul sau reședința pe teritoriul României; c) locuiește în România împreună cu copilul/copiii pentru care solicită drepturile și se ocupă de creșterea și îngrijirea acestuia/acestora.
......
2. Persoanele care, în ultimii 2 ani anteriori datei nașterii copilului, au realizat timp de cel puțin 12 luni venituri din salarii și asimilate salariilor, venituri din activități independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, beneficiază de concediu pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, precum și de o indemnizație lunară.
3. Care este data nasterii copilului ?
4. Detaliati ce statut ( a lucrat , studenta la zi etc.) a avut in ultimii doi ani anteriori acestei date?
Buna ziua. Nu stiu data nasterii copilului, dar luna aceasta a facut 3 ani. A lucrat din timpul studentiei, cand era in anul 2, dupa un stagiu de practica, a fost angajata. Avea vechime in munca cand a plecat vreo 5 ani. Si a lucrat aproape pana in luna a 8 a de sarcina. Dar cand copilul avea 6-7 luni a plecat in Anglia.