avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 460 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Buna ziua. O fostă studenta m-a intrebat daca a ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Buna ziua. O fostă studenta m-a intrebat daca a lucrat in România ...

Buna ziua. O fostă studenta m-a intrebat daca a lucrat in România și a plecat în străinătate are dreptul la indemnizația de creștere a copilului? Menționez fapta că aceasta a născut și când avea bebelușul vârstă de 6 luni a plecat în străinătate. Are dreptul la indemnizația de creștere și apoi la alocația pentru copil? Mulțumesc frumos!
Cel mai recent răspuns: katysan , utilizator 17:14, 17 Iulie 2021
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. OUG 111/2010
art. 12
(1) Drepturile prevăzute de prezenta ordonanță de urgență se acordă în situația în care solicitantul îndeplinește cumulativ următoarele condiții:
a) este cetățean român, cetățean străin sau apatrid;
b) are, conform legii, domiciliul sau reședința pe teritoriul României;
c) locuiește în România împreună cu copilul/copiii pentru care solicită drepturile și se ocupă de creșterea și îngrijirea acestuia/acestora.
......

2. Persoanele care, în ultimii 2 ani anteriori datei nașterii copilului, au realizat timp de cel puțin 12 luni venituri din salarii și asimilate salariilor, venituri din activități independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, beneficiază de concediu pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, precum și de o indemnizație lunară.

3. Care este data nasterii copilului ?

4. Detaliati ce statut ( a lucrat , studenta la zi etc.) a avut in ultimii doi ani anteriori acestei date?
Buna ziua. Nu stiu data nasterii copilului, dar luna aceasta a facut 3 ani. A lucrat din timpul studentiei, cand era in anul 2, dupa un stagiu de practica, a fost angajata. Avea vechime in munca cand a plecat vreo 5 ani. Si a lucrat aproape pana in luna a 8 a de sarcina. Dar cand copilul avea 6-7 luni a plecat in Anglia.
Daca copilul a facut 3 ani , nu mai are dreptul la indemnizația de creștere ...... doar la alocatia de stat pentru copil.
Ultima modificare: Sâmbătă, 17 Iulie 2021
Cornel Vasile, Consilier juridic
Multumesc mult!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil care este nascut in strainatate ana9333 ana9333 Buna ziua, Am si eu o intrebare.As dorii sa nasc in strainatate si as dori sa stiu daca as putea beneficia de indemnizatie de crestere copil in Romania ... (vezi toată discuția)
Beneficii de la stat dupa nastere copil Andrea.otilia Andrea.otilia Buna ziua. De curand am nascut in strainatate, dar ne intoarcem in Romania (strict pt nastere am venit in strainatate). Sunt angajata in Romania. M.ar ... (vezi toată discuția)
Lndemnizatie pentru cresterea copilului Nicu23 Nicu23 Buna ziua As dori sa aflu daca este posibil ca prietena mea, fiind cetatean strain(ucraina) sa primeasca indemnizatia de crestere a copilului...e insarcinata ... (vezi toată discuția)