avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 902 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie crestere copil care este nascut in ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie crestere copil care este nascut in strainatate

Buna ziua,


Am si eu o intrebare.As dorii sa nasc in strainatate si as dori sa stiu daca as putea beneficia de indemnizatie de crestere copil in Romania avand in vedere ca eu am lucrat in Romania din anul 2014 pana in Aprilie 2016...?

In cat timp pot depune actele pentru indemnizatie crestere copil?
Cel mai recent răspuns: DMRAD , utilizator 19:20, 12 Septembrie 2022
1. OUG 111/2010
art.12
(1) Drepturile prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă se acordă în situaţia în care solicitantul îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:
a) este cetăţean român, cetăţean străin sau apatrid;
b) are, conform legii, domiciliul sau reşedinţa pe teritoriul României;
c) locuieşte în România împreună cu copilul/copiii pentru care solicită drepturile şi se ocupă de creşterea şi îngrijirea acestuia/acestora.
....

art.15
(1) Drepturile prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă reprezentând indemnizaţii şi stimulent de inserţie se stabilesc după cum urmează:
a) începând cu ziua următoare celei în care încetează, conform legii, concediul de maternitate, dacă cererea este depusă în termen de 60 de zile lucrătoare de la acea dată;

b) începând cu data naşterii copilului, dacă cererea este depusă în termen de 60 de zile lucrătoare de la acea dată, în cazul persoanelor care nu îndeplinesc condiţiile, conform legii, pentru acordarea concediului de maternitate şi a indemnizaţiei aferente;

c) începând cu data adopţiei, a instituirii tutelei, plasamentului sau încredinţării, dacă cererea este depusă în termen de 60 de zile lucrătoare de la data la care s-au aprobat ori, după caz, s-au instituit măsurile de protecţie a copilului;

d) de la data depunerii cererii, pentru toate celelalte situaţii, inclusiv pentru cazul în care cererea a fost depusă peste termenele prevăzute la lit. a)-c).

2. Pentru acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului, singura modalitate de a beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului este realizarea de venituri supuse impozitului pe venit în ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului, timp de cel puţin 12 luni , aşa cum sunt ele prevăzute la art. 3 din OUG nr. 111/2010, sau aflarea în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010.

OUG nr.111/2010:
Art. 2
(1) Persoanele care, în ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului, au realizat timp de cel puţin 12 luni venituri din salarii şi asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, beneficiază de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, precum şi de o indemnizaţie lunară.
......


Care este data prezumata a nasterii ?
buna seara,


Am citit raspunsul dvs.Ideea este ca eu nu doresc sa raman in strainatate,doar sa nasc acolo.de aceea v-am intrebat daca pot beneficia de indemnizatia de aici pentru ca in Romania am lucrat,doar ca o sa nasc acolo in strainatate,insa eu cu copilul voi locui in Romania.
data nasterii este in Decembrie.
In acest caz, perioada eligibila pentru CCC este ianuarie 2015 - decembrie 2016.

Avand in vedere ca, ati lucrat in Romania din anul 2014 pana in Aprilie 2016, veti beneficia de indemnizatia pentru CCC chiar daca veti naste in strainatate.
Buna
Sunt in aceeasi situatie ca tine. Lucrez in Ro, sunt insarcinata, vreau sa nasc in UK, sa.mi petrec concediul de maternitate acolo dar sa primesc indemnizatia din Ro., iar dupa cei 2 ani sa ma intorc in tara.
Sunt curioasa cum ai reusit tu. Ai nascut in strainatate si iti primesti cei 85% din Ro?

Alte discuții în legătură

Contract de asigurare sociala si ccc didadidi86 didadidi86 buna ziua! din aprilie 2009 platesc la casa de pensii gorj 220ron/luna (2009-20010 am platit 100/luna) . As vrea sa stiu daca am dreptul la maternitate, dak ... (vezi toată discuția)
Lndemnizatie pentru cresterea copilului Nicu23 Nicu23 Buna ziua As dori sa aflu daca este posibil ca prietena mea, fiind cetatean strain(ucraina) sa primeasca indemnizatia de crestere a copilului...e insarcinata ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie maternitate pentru studenta la o facultate din ue anouka89 anouka89 Buna seara, Revin si eu cu o intrebare al carui raspuns este foarte important. Sunt studenta in anul 5 la o facultate de stat din Spania (unde am locuit de ... (vezi toată discuția)