Tatal meu a decedat si a lasat in urma un credit neachitat integral. Nu are la ora aceasta nici o restanta. Am fost la banca unde am aflat ca, desi exista o polita de asigurare a creditului, aceasta nu acopera decat 3000 euro , desi creditul este de 28.000 euro. Polita de asigurare este colectiva si a fost semnata de banca si de asigurator. Beneficiarul politei este banca, in caz de deces, invaliditate, etc.
Tatal meu nu detinea nici un fel de bunuri. Mostenitori legali suntem eu si mama mea. Succesiunea nu este inceputa. Mama mea nu detine bunuri si este codebitor la credit.
Banca ne spune ca trebuie platit creditul desi avem o asigurare pe el (asigurarea nu acopera integral acest credit).
Intrebari:
1. Care ar fi varianta cea mai buna in cazul de fata?
2.Este normal sa platim acest credit neasigurat total de catre banca prin acordul ei cu asiguratorul avand in vedere si faptul ca nu s-au cerut garantii pentru credit?
3.Putem fi obligati de lege sa facem succesiunea dupa tatal meu?
Daca mama nu era codebitor era simplu: acceptati succesiunea sub beneficiu de inventar. Asta inseamna ca datoriile defunctului se plateau excusiv din bunurile care compuneau masa succesorala.
Dar, daca tatal dvs. nu avea nimic, despre ce masa succesorala mai vorbim?
Pentru ce ati mai face vreo dezbatere a succesiunii?
Revin, daca mama e codebitor, din pacate ei ii va reveni obligatia de a plati creditul, chiar fara sa se ia in considerare acea asigurare. Pt ca exista un fidejusor, banca se va indrepta impotriva lui ( mamei, adica).
Nu puteti fi obligat de lege sa faceti succesiunea.
Practic nu aveti ce sa faceti. Mama va plati.
Nimeni nu va poate obliga sa acceptati o mostenire care vi se cuvine,dar in cazul de fata mama va trebui sa achite creditul,pentru ca practic ea a fost garantia cand a fost acceptata de banca sa fie codebitor.Banca se va indrepta impotriva ei si dupa aceea cauta alte solutii de a recupera debitul.
Va multumesc pentru raspunsuri .. au fost de ajutor! Vreau sa specific inca o data : creditul nu este cu garantie! Asta nu inseamna ca se refera doar la veniturile imprumutatului si ale codebitorului? Din pacate mama mea are venitul mult mai mic decat il avea tatal meu! Ca atare ea nu va putea plati rata creditului asa cum o platea tatal meu! Exista vreo procedura prin care banca o poate obliga pe mama sa plateasca rata asa cum o platea tatal meu sau rata se calculeaza in functie de venitul mamei mele? Cineva mi-a spus ca ar putea sa i se retina 30% din venituri! Este corecta aceasta informatie? Multumesc anticipat!
Sa mearga mama la banca sa solicite o reesalonare, in functie de veniturile dumneaei. Poate obtine si scaderea sumei corespunzatoare primei de asigurare.
Chiar daca nu era credit cu gaj, pt indestularea bancii, aceasta poate trece la executarea silita a bunurilor debitorului.
Despre procentul din venituri trebuie sa discutati cu banca. Din pacate, in ziua de azi, cu criza, nu prea gasim intelegere la banci, nici in ceea ce priveste reesalonarea, nici altceva. Dar poate aveti noroc.
Succes!