avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 502 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... preluare credit dupa deces
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

preluare credit dupa deces

Buna ziua.

Tatal meu a murit in luna septembrie a acestui an si avea un credit de nevoi personale din care a mai ramas de achitat suma de 26.000 ron. Creditul a fost luat in anul 2007 si cuprindea si o asigurare de viata gratuita facuta de banca. La sfarsitul anului 2010 in luna noiembrie a facut o reesalonare (cred ca asa ii spune) pentru a platii timp de 1 an de zile rata pe jumatate. Intamplarea a facut ca el sa se imbolnaveasca si sa moara.
Stiind ca avea asigurare de viata la acel credit (am citit in acel contract) m-am dus la banca pt a rezolva problema. Am anuntat decesul, am dat o copie dupa certificatul de deces si o copie dupa certificatul medical constatator al mortii si a ramas ca banca sa ne sune ca sa ne spuna ce ce va intampla cu creditul.
Dupa aproximativ o luna banca ne suna si ne spune ca acea asigurare de viata nu mai este valabila deoarece in momentul cand a facut reesalonarea, asigurarea de viata inceteaza. Ma duc acasa ma uit pe actul aditional facut la acea data si am observat ca este scris in acel act, undeva pe la articolul 8, ca asigurarea de viata numai este valabil odata cu semnarea acestui act aditional.

Intrebarile mele sunt:
- daca mai este ceva de facut in acest caz sau trebui sa preiau creditul?
- creditul il preiau dupa terminarea succesiunii sau pot si acum sa-l preiau?
-pana se preia creditul se percep intarzieri la ratele care le avea de platit in aceste luni?
- eu am un salariu de 1000 ron...rata este de 550 ron...se poate face refinantare pentru a platii mai putin pe luna?

Va multumesc anticipat pentru raspuns
Cel mai recent răspuns: ContSters103772 , utilizator 18:02, 29 Noiembrie 2011
Daca acceptati succesiunea sub beneficiu de inventar, veti suporta datoriile succesiunii doar in limitele valorii activului (a bunurilor mostenite). Daca nu aveti nimic de mostenit de la tatal dvs., atunci mai bine dati declaratie de renuntare la succesiune. In acest caz nu mai aveti obligatia de plata a creditului.

exista doar un apartament care era trecut pe numele lui si al mamei
Faceti cerere de dezbatere a succesiunii sub beneficiu de inventar. In paralele faceti o cerere de reesalonare, la aceeasi banca sau faceti un credit de refinantare la o alta banca, pentru o dobanda mai mica sau pe o perioada de timp mai indelungata. Daca nu platiti ratele pana la finalizarea dezbaterii succesorale, am tem ca banca va percepe penalizari de intarziere. Asa ca nu are rost sa acumulati restante la plata creditului si sa ajungeti sa va judecati cu banca pentru aceasta. Incepeti sa achitati ratele lunare, insa mai inainte de orice plata catre banca, faceti cererea de dezbatere a succesiunii sub beneficiu de inventar sau dati o declaratie in acest sens, ca sa fie clar ca ati acceptat succesiunea doar in acest fel.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Parinte decedat - rata la banca auTos auTos Anul trecut tata a decedat lasand in urma o rata la banca (credit valabil pana in 2012) Creditul initial era de 2700 RON pana in 2010 cu asigurare...fiind ... (vezi toată discuția)
Am gasit acte de imprumut la brd finance ale tatalui meu dupa ce a murit albumihaela albumihaela Tatal meu anul trecut in 28.02.2014 a luat de la BRD Finance un imprumut pentru un televizor...data scadenta a primei rate a fost in 03.04.2014 nu a platito ... (vezi toată discuția)
Pot deveni bun de plata pt creditele tatalui, chiar daca nu sunt succesor? katiakatia katiakatia Tatal meu care a decedat, avea 2 credite la banci. Cel de la BRD avea asigurare de viata, celalalt... nu stiu. Cei de la BRD au sunat sa duc un dosar la ... (vezi toată discuția)