avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 743 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Decapitalizarea firmei si incapacitate de plata catre ...
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Decapitalizarea firmei si incapacitate de plata catre furnizori de catre un actionar.

Buna ziua,

Societate cu 2 actionari (A-25%, B-75%)

Actionarul B scoate bani din conturile societatii (sume totale ce depasesc 10.000 E) cu titlu de imprumut de-a lungul ultimelor 4 luni de zile. Acesta actioneaza fara a instiinta actionarul A si in ciuda faptului ca societatea are la momentul respectiv facturi scadente. De asemenea, nu exista nici un document intern semnat în spatele acestor tranzactii.
Aceasta actiune duce la decapitalizarea firmei si de asemenea firma ajunge in incapacitate de plata catre furnizori, incapacitate de a achizitiona stoc nou si incapacitate de a plati angajatii.

Intrebarea 1:
Actionarul A, ce actioneaza in interesul societatii, poate actiona in vreun fel pentru a opri Actionarul B din a mai scoate bani din societate?
Intrebarea 2:
Actionarul A poate fi afectat in vreun fel (penal) de actiunile actionarului B?
Intrebarea 3:
Caror institutii se poate indrepta Actionarul A pentru a solicita ajutor?

Ultima modificare: Marți, 20 Iulie 2021
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: antonia.cristescu , utilizator 19:47, 11 August 2021
Buna seara,

Este cineva care ar putea sa ma ajute cu un raspuns?

Multumesc!
In problema expusa, conteaza foarte mult cine este administratorul societății. De asemenea, eventualele actiuni care pot fi intreprinse se vor face de catre administrator, nu de catre asociat. Cumva asociatul (banuiesc ca este vorba de S.R.L. nu S.A.) este si administrator unic? Puteti da mai multe delatii privind acele retrageri? Acordarea de imprumurturi de catre societate administratorilor sau asociatilor/ actionarilor nu este permisa. Intreb pentru ca ar putea fi vorba de restituiri ale unor imprumurturi pe care B le-a facut societatii de-a lungul timpului, in baza unor contracte de imprumut. Dati, va rog, un pic mai multe detalii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Avocat administrator V-as ruga daca se poate sa va exprimati opinia fata de urmatoarele dispozitii ale noului statut al U.B.A.R., referitoare la dreptul avocatului de a fi ... (vezi toată discuția)
Din s.a. în s.r.l. stgabipol stgabipol sunt actionar in cadrul unei S.A., din care dețin un procent de 1% din acțiuni, iar celălat acționar deține restul de acțiuni, mai ... (vezi toată discuția)
Contract individual de munca la s.r.l. pentru administrator la s.a. care este asociat unic la acel s.r.l.? lavys lavys O societate pe actiuni are un Consiliu de Administratie compus din 3 membri. Unul dintre administartorii societatii pe actiuni poate fi angajat cu contract ... (vezi toată discuția)