Buna ziua,
In cazul unui accident de munca (cod 02) angajatorul suporta primele 5 zile calendaristice aferente concediului si restul zilelor le suporta Casa de Pensii? Sau Casa de pensii suporta toate zilele de concediu medical - cod 02?
Buna ziua,
Doar primele trei zile se suporta de angajator, restul din Fondul de accidente de munca ( imi scapa acum numele), gestionat de Casa de Pensii. [ link extern ]
Prin bugetul asigurarilor sociale este finantat Fondul national pentru asigurararea la AM si BP constituit in baza Legii nr. 346/ 2002 repoublicata. La acest fond participa obligatoriu toate firmele, prin rate lunare stabilite dupa gradul de risc calculat.
-ART. 3 Asigurarea pentru accidente de muncă şi boli profesionale se fundamentează pe următoarele principii:
a) asigurarea este obligatorie pentru toţi cei ce utilizează forţă de muncă angajată cu contract individual de muncă;
b) riscul profesional este asumat de cei ce beneficiază de rezultatul muncii prestate;
c) constituirea resurselor de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale din contribuţii diferenţiate în funcţie de risc, suportate de angajatori sau de persoanele fizice care încheie asigurare, potrivit prevederilor prezentei legi;
d) creşterea rolului activităţii de prevenire în vederea reducerii numărului accidentelor de muncă şi al bolilor profesionale;
e) solidaritatea socială, prin care participanţii la sistemul de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale îşi asumă reciproc obligaţii şi beneficiază de drepturi pentru prevenirea, diminuarea sau eliminarea riscurilor prevăzute de lege;
f) asigurarea unui tratament nediscriminatoriu pentru beneficiarii drepturilor prevăzute de lege;
g) asigurarea transparenţei în utilizarea fondurilor;
h) repartiţia fondurilor în conformitate cu obligaţiile ce revin sistemului de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale prin prezenta lege.
-ART. 4
(1) Prin asigurarea pentru accidente de muncă şi boli profesionale răspunderea civilă a persoanei fizice sau juridice pentru prestaţiile prevăzute în prezenta lege şi pentru care s-a plătit contribuţia de asigurare este preluată de asigurător.
(2) În situaţia în care se face dovada unor prejudicii care nu sunt acoperite prin prevederile prezentei legi, în mod subsidiar şi complementar, intră în funcţiune răspunderea civilă, potrivit dreptului comun.
Accident de munca
alesshya
Buna ziua! Am si eu urmatoarea situație: Soacra.mea a suferit un accident de munca pe 22 octombrie, iar pe data de 31 octombrie contractul ei de munca ... (vezi toată discuția)