Cum poate inceta CIM in cazul unei femei care a optat pentru continuarea CIM si dupa indeplinirea varstei de pensionare conform noilor prevederi din 2018, a lucrat 1 an dupa aceasta optiune si acum doreste sa se pensioneze, insa nu a impljnit 65 de ani.
Contractul individual de muncă poate înceta astfel:
a) de drept;
b) ca urmare a acordului părţilor, la data convenită de acestea;
c) ca urmare a voinţei unilaterale a uneia dintre părţi, în cazurile şi în condiţiile limitativ prevăzute de lege.
In speta, c.i.m. poate inceta cu acordul partilor sau prin demisie.
Poate salariata sa depuna cerere de pensie si sa astepte decizia de pensionare, iar apoi sa prezinte decizia angajatorului, urmand ca acesta sa inceteze CIM de drept?
Nu mai are cum sa inceteze de drept c.i.m. .... decat la 65 de ani ....pana atunci , c.i.m. poate inceta cu acordul partilor sau prin demisie ori concediere.
Care ar fi ordinea corecta a actiunilor salariatei:
- Inceteaza CIM prin acord sau demisie (ceea ce poate implica un preaviz destul de mare) si apoi depune dosarul de pensie, sau
- Depune dosarul de pensie, asteapta decizia si apoi comunica decizia angajatorului, urmand sa negocieze incetarea CIM
In aceasta ordine de idei, cu ce data a pensionarii (sau cu ce data a punerii in plata a pensiei) va emite casa de pensii decizia de pensionare, in cele doua situatii enumerate mai sus?
Demisia poate fi si fara preaviz ,prin renuntarea lapreaviz de catre angajator.
In opinia mea : depune dosarul de pensie, asteapta decizia si apoi comunica decizia angajatorului, urmand apoi sa decida incetarea c.i.m.
Pensia pentru limită de vârstă se cuvine de la data îndeplinirii condiţiilor prevăzute de lege, se acordă şi se plăteşte de la data depunerii cererii de înscriere la pensie.
Incetare cim
Karmaniko
Buna ziua,
va rog sa-mi oferiti un raspuns in urmatoarea speta, mentionez ca este vorba despre un salariat din sectorul bugetar-personal contractual:
- CIM ... (vezi toată discuția)
Incetare c.i.m.
campeanvio
In data de 12.03.2018, am implinit 65 de ani. In prezent lucrez la o firma privata si doresc incetarea C.I.M. Este obligata firma la care lucrez sa inceteze ... (vezi toată discuția)