avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 950 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... proces revocare donatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

proces revocare donatie

Buna ziua,
Va rog sa ma scuzati pt modul in care am expus intrebarea (in alt topic) dar nu sunt un mare fan al calculatorului, si nu am stiut cum sa pun a 2-a intrebare.
Mai jos este revocare donatie , si in continuare am trecut revocare donatie 2.
Ideea este ca trebuie sa compun intampinarea, si de aceea am apelat la acest forum ( la care m-a indreptat un prieten), pt a afla cate ceva despre unele lucruri.
Deoarece, nu cred ca am sa reusesc sa pun avocat, ( am lucrat in constructii si sunt somer, iar sotia lucreaza la bugetari), si cum nu am avut nici o legatura cu justitia, incerc sa aflu cum trebuie sa procedez.
Deci aceasta este povestea cu revocarea donatiei:

Din raspunsurile primite pana acum, am inteles ca donatia poate fi oricand supusa revocarii. Dar daca donatia este supusa oricand revocarii, inseamna ca trebuie sa existe niste criterii pt care se poate revoca donatia.......altfel, dupa parerea mea, aceasta forma de transfer se poate transforma in ceva foarte periculos pt cel care pt cel care primeste donatia (cred ca se numeste donatar).
Pe scurt iata despre ce este vorba: sotia mea, a mostenit impreuna cu sora ei, o casa, dar care nu avea decat acte de mana. Sora sa, prin diverse moduri, a convins-o pe sotie sa-i cedeze la notar partea ei din mostenire (motivatia fiind aceea ca poate face mai usor actele). Cumnata, nu a muncit in ultimii 10 ani nici un minut ( nu-i place munca), a trait din pensia lui socrul-meu(nu prea are scrupule), iar dupa ce acesta a murit, sotia mea ia dat bani sa se intretina, pana cand a reusit sa vanda casa. In fine, anul trecut (2008), prin martie -aprilie, a vandut casa, si a chemat-o pe sotia mea sa-i dea partea ei din mostenire ( desi, ca sa fiu sincer, nu ma asteptam). Cumnata ia impartit cum a vrut ea, astfel, sotiei mele suma de 40 mii Euro prin act de donatie fara sarcini, iar ea oprindu-si 60mii Euro. Numai ca , la putin timp de aici incep problemele. Pe la sfarsitul lui septembrie, cumnata o suna pe sotie sa-i trimit 10 milioane ca are nevoie ( cam atat castiga sotia!!)......dar, neavand de unde. ia trimis 2 milioane!! Pe scurt, reusise sa cheltuiasca 60 mii Euro!! Intre timp, noi platisem avansul pt un apart la Planorama, bani din care am pierdut o mare suma ( Planorama este aproape de faliment). Sotia ia mai dat diverse sume, iar in decembrie, am hotarat sa-i trimitem un pachet la rudele unde statea(pt ca am decis ca daca-i trimitem bani, se aleg praful de ei foarte repede!) Totusi, de Craciun i-am mai dat 3 milioane ( a venit la mama acasa dupa bani).Acum solicita din nou bani, bineinteles tot sub forma de imprumut ( pt ca binenteles ca nu o intereseaza munca), desi, intre timp mai are putin si mai "toaca" aprox 15 mii Euro(sum este gresita - este vorba de aprox 2500E)........si pt ca nu avem ( intre timp eu am intrat in somaj, avem datorii la banci, prieteni - pt ca am reusit sa ne cumparam un apartament-meditatii pt fiica mea, un master de platit, etc), cumnata considera ca nu vrem sa o ajutam......si a chemat-o pe sotie in judecata. Date fiind faptele de mai sus, trebuie sa intocmim intampinarea la proces........pt ca, bani de avocat nu avem.
Cineva, spunea mai sus ca revocarea se poate face numai in conditiile prevazute de lege. Intrebarea mea este: sunt intrunite aceste conditii?? Am uitat sa va spun ceva: cumnatei mele chiar nu-i place sa munceasca........nu este cazul sa va ganditi ca nu-si gaseste de munca......pt ca este profesoara de engleza-romana, dar nu cred ca a profesat mai mult de 5 ani ( are varsta de 44 ani)
Rev donatie 2
Acum 2 zile am reusit sa intru in posesia copiei dupa dosarul prin care cumnata mea vrea inapoi cei 40.000 Euro donati sotiei mele, suma donata din cei 100.000 Euro obtinuti din vanzarea casei socrului meu. Deoarece am niste nelamuriri, poate ma ajutati cu urmatoarele:
-dupa cum am spus in precedenta intrebare ( revocare donatie), cumnata mea a risipit cei 60.000 Euro de la sfarsitul lui martie pana la inceputul lui septembrie 2008. Cumnata a vrut sa cumpere un teren in valoare de 3500 euro, pt care a platit un avans de 2000 euro, propietarul fiind obligat sa-i faca toate actele in termen de o luna. Acesta a acceptat, dar nu stiu cum a crezut el ca face acte intr-o luna!! In fine, cand a terminat banii, cumnata si-a dat seama ca nu mai are de unde sa plateasca 1500 euro si a intentat proces pt revocarea precontractului.
Pt a nu plati taxa de timbru de aprox 1600 lei( nici nu avea de unde!!) si a obtine avocat din oficiu a declarat ca are venit 0 si a adus hartie de la fisc, unde ultimul venit era din 2005 de aprox 100 ron. Si a obtinut ajutorul!!. Intradevar, ultimul venit din munca este din 2005, pt ca dupa cum am mai spus cumnatei mele nu-i place munca - in ultimii 9 - 10 ani nu a muncit mai mult de 6 - 7 luni. Dar eu cred ca venit nu inseamna numai venitul obtinut din munca, poate fi obtinut si din rente, drepturi de autor, vanzari, etc. Dupa parerea mea trebuia sa declare acesti bani ca venit, dar nu i-a trecut special sa obtina gratuitatile. Pt ca as vrea sa trec acest lucru in intampinare ( si in dosarul sotiei mele a procedat la fel si a obtinut scutire doar de taxa - dar scutirea este de aproape 5000 ron) este bun rationamentul meu? Trebuia sa treaca in declaratia pe proprie raspundere cei 60.000 euro ca venit?Nu cumva miroase a fals in declaratii?
Cam aceasta este povestea......
Aproape toate acuzele pe care cumnata la are la dosar sunt nefondate, si pot sa le dovedesc cu martori, insa nu pot sa le dovedesc cu inscrisuri, pt ca sotia nu ia cerut niciodata "sa-i semneze de primire". In principiu, 99% din acuzele de ingratitudine sunt legate de faptul ca nu-i da bani..si nu-i asigura o casa cu chirie!!..ori, dupa cum am citit in lege, este vorba de mancare....
Singurele acuze adevarate (tot ca nu i-a dat bani), sunt 2 - dar la datele cand a cerut bani(august si noiembrie 2009) si sotia nu ia dat ca nu a mai avut si nici nu am vrut.
Deoarece cred ca acest proces este de durata, vreau sa incerc sa aduc probe, prin care sa demonstrez ca nu s-a indeplinit procedurile ( nu stiu cum se numeste tehnic cuvantul, dar este folosit de avocati cand amana procese) si astfel sa nu inceapa, si m-am gandit la urmatorea cale de atac:
-dupa cum am scris mai sus, cumnata a obtinut ajutor judiciar de 2 ori, dar de fiecare data a facut o declaratie falsa - a declarat ca a avut venituri O. Numai ca eu cred ca trebuia sa treaca ca venit fie suma de 60.000 E (cat i-a ramas dupa ce a donat 40.000E) fie 100.000 E ( suma cu care s-a vandut casa). Daca se reexamineaza cererea de ajutor judiciar si nu-l mai are aprobat, in veci nu poate sa plateasca taxa de timbru ca sa o mai dea pe sotie in judecata, pt ca bani nu mai are, cei 2500 E obtinuti din revocarea contractului pt teren i-a cheltuit in 3 saptamani la Sinaia ( cum a cheltuit si cei 60.000!). S-au, daca este caz penal , sa o amenint si sa-si retraga plangerea.
Intrebarile sunt urmatorele: - suma de 60.000 E ( sau 100.000E) provenita din vanzarea casei reprezinta venit pe teritoriul juridic?....pt ca pe cel comercial, ...daca vinzi 2 rosii inseamna ca ai venit
-declaratia falsa ( in cazul in care cei 60.000(100.000) sunt venit) este caz penal.
Nu stiu daca va vine sa credeti ca cineva si-a batut joc de 60.000 E intr-un timp atat de scurt (multi prieteni au spus ca fac misto de ei cand le-am spus) mai ales dupa ce a trait in conditii mizere pana sa vanda casa. - pt ca nu am detaliat, dupa decesul socrului, a pierdut unica sursa de venit - pensia lui. S-a gandit fata ca vinde repede casa, si ca a faca rost de bani a inceput sa vanda lucrurile din casa, a urmat proviziile de lemne, carbuni, a taiat si livada de caisi si a vandut-o ca lemne de foc si in final a vandut si sobele!! Iar ca tacamul sa fie complect, a venit si Renel si a taiat energia electrica!!Sotia i-a dat bani si mancare (pt ca tinea foarte mult la ea - au avut o copilarie durerosa, cu n mame, etc), dar de locuit locuia in casa aceea parasita. Ca sa se incalzeasca...........se plimba cu tramvaiul!! Multa lume a facut-o nebuna - si s-a dus fata si si-a scos certificat ca nu este nebuna. Si sigur nu este . In schimb sigur are accente de megalomanie si este procesomana. Si ca sa vedeti ca asa este va prezint un fapt......la ceva timp dupa ce a vandut casa, a venit la sotie la serv, sa o invite la masa. Unde credeti ca a dus-o - la Casa Capsa........dar asta nu este tot.......a considerat ca atmosfera o irita, l-a pus pe chelner sa impacheteze mancarea!! si au plecat sa manance in camera de la hotel Lido ( unde statea!). Cursa de la Capsa la Lido a platit-o cu 500 ron!!
De fapt ar mai fi o intrebare - si cea mai importanta: Ce sanse am sa pierd acest proces??
Va multumesc anticipat

Cel mai recent răspuns: neluchiru , utilizator 15:15, 25 Februarie 2010
1. In intampinare nu puteti decat raspunde punctual la capetele de cerere din chemarea in judecata + mai puteti ridica anumite exceptii procesuale;
2. Suma din vanzarea casei nu se considera venit;
3. Daca doriti sa ii faceti plangere pt fals, aceasta se face la politie si in urma cercetarii se va demonstra daca s-a savarsit o infractiune;
4. Ca aparare puteti sa aduceti actul de la notar conform caruia sotia dvs. i-a cedat partea ei din mostenire. Suma primita in urma vanzarii echivaleaza cu acea donatie, deci se poate demonstra ca a fost o intelegere intre surori. Din acest punct de vedere castigati procesul.
5. Faptul ca sora sotiei nu munceste sau nu-i place munca nu are nici o relevanta juridica; La fel daca e megalomana sau procesomana - nu prezinta nici un interes.
6. De ce nu faceti si dvs. la decanul baroului o cerere pt asistenta juridica gratuita? dupa cum ati spus aveti venituri mici si poate vi se aproba cererea.

Pt a raspunde, aveti la dispozitie sub fiecare mesaj un buton albastru pe care scrie "raspunde".
Ultima modificare: Vineri, 8 Ianuarie 2010
Ana-Maria Dutescu, Avocat
Nu am inteles mare lucru din situatia prezentata de dvs.
Ce am inteles este faptul ca ar fi vorba de revocarea unei donatii pentru ingratitudine.
De principiu aceste donatii sunt irevocabile. Deci nu poti fi revocate asa usor cum cred unii si altii, Cu unele excceptii.
Pentru a fi ajutat va rog sa ne comunicati in ce consta sau ce prevederi exista in Contractul de donatie cu privire la cea care primeste donatia si atunci va pot da un un sfat.....
Daca in actul de donatie se specifica faptul ca este facuta cu scutire de raport , atunci donatia este inatacabila!B-)
In rest , total de acord cu ce spun colegii mei!
Revocarea donatiei pentru ingratutidine opereaza pentru fapte grave : acte de cruzime , refuzul de alimente , atitudine ofensatoare, manifestata prin cuvinte ireverentioase (injurii ).
Va multumesc pt raspunsuri. Acum m-am lamurit. Va dati seama ce este in sufletul sotiei.......a tinut-o dupa ce a vandut casa ( ca sa nu spun ca mereu a ajutat-o) deoarece dupa cum am spus tinea foarte mult la ea ( au crescut destul de greu), s- a rugat de ea sa-si ea servici........insa nu a vrut, in fine, a vandut casa, a primit donatia ( aveti cuvantul meu ca nu ma asteptam sa-i dea ceva sotiei). Acum , dupa ce rememorez totul stiu de ce ia donat: cumparatorul nu a fost de acord cu cumpararea decat daca este de fata la semnarea actelor si sotia mea!! In fine, cand pe 8 sept a primit telefon prin care-i cerea 10 mil pt ca sa-si rezolve niste probleme, mi-am dat seama si i-am spus sotiei ca a terminat banii sotia a luat 2 zile pastile.
Ref pct 1.Toata acuzele se refera la faptul ca nu ia dat bani..........in marea lor majoritate sunt mincinoase .........Nu i-a mai dat bani din febr 2009........atunci am intrat eu in somaj, si am inceput sa fim la limita. Problema este urmatoarea: la acuzele ei eu nu pot raspunde decat cu martori, pt ca nu m-am gandit sa-i dau banii cu chitanta!! Si ar mai fi ceva.....singurul act cu care-si sustine pretentile cumnata este actul de donatie........in rest acuzele sunt la modul : "am sunat-o in data de 8 sept si i-am solicitat bani cu imprumut si nu mi-a dat" sau "am fost la soacra ei la fundulea si m-a dat afara"sau"m-a sfidat impreuna cu familia ei"sau"i-am cerut bani cu imprumut pt chirie si nu mi-a dat"
Ref pct 6.
nu avem venituri atat mici care sa ne permita sa facem cerere pt ajutor judiciar . Eu sunt in somaj, dar am somaj cam ce salarii se ofera acum in piata . Alta este problema.....cu o parte din economiile noastre si cu banii din donatie am platit avans pt un apart in Planorama-Dna Ghica ( 50.000 E).......am reusit sa recuperez 40.000 E pe ultima suta de metrii, pt ca parerea mea este ca Planorama este in faliment. In martie 2009 am intrat in somaj si primul lucru, pt ca aveam timp, a fost sa caut casa.........am cumparat, dar ne-am imprumutat la banca si la niste prieteni aprox 250 mil. Si aici este problema...banii care intra lunar in casa sunt dramuiti la sange. Oricum, cu orice risc nu-i mai dadeam nici un ban, chiar daca eram mutimiliardar. In lege, din cate am vazut eu, situatia de ingratitudine nu se refera la chestii ca nu s-au dat bani.......ci i sa interzis accesul la hrana........
Dar acuzele din dosar nu sunt pt lipsire de hrana ci pt bani.
Si nu mai inteleg ceva, conf legii si luand ca model cazul de fata: daca cineva care a facut donatie fara sarcini, si nu vrea sa munceasca, ce face - il face pe cel caruia ia donat sclav. Oricum cumanata nu se va mai schimba ......va souneam ca si-a recuperat 2500 E. Cum a pus mana pe bani, sa urcat in taxi si via Sinaia......perioada -aprox 1 luna. Nu se gandeste la ziua de maine.
Inca o data va multumesc

Alte discuții în legătură

Donatie neluchiru neluchiru Ce statut juridic are donatia, iar donatia fara sarcini se poate revoca dupa trecerea unei perioade de timp ( minim 1 an)? (vezi toată discuția)
Revocare donatie neluchiru neluchiru Din raspunsurile primite pana acum, am inteles ca donatia poate fi oricand supusa revocarii. Dar daca donatia este supusa oricand revocarii, inseamna ca ... (vezi toată discuția)
Perimarea unor acuzatii neluchiru neluchiru Buna ziua. Am mai avut cateva intrebari pe acest forum in urma cu ceva timp legate de un proces de revocare a unei donatii, la care am primit raspuns. Mai am ... (vezi toată discuția)