Donatia presupune un transfer al dreptului de proprietate, asemanator vinderii, dar difera de aceasta din urma prin aceea ca este supuisa oricand revocarii.
Daca donatia este supusa oricand revocarii, inseamna ca trebuie sa existe niste criterii pt care se poate revoca donatia.......altfel, dupa parerea mea, aceasta forma de transfer se poate transforma in ceva foarte periculos pt donatar.
Pe scurt iata despre ce este vorba: sotia mea, a mostenit impreuna cu sora ei, o casa, dar care nu avea decat acte de mana. Sora sa, prin diverse moduri, a convins-o pe sotie sa-i cedeze la notar partea ei din mostenire (motivatia fiind aceea ca poate face mai usor actele). Cumnata, nu a muncit in ultimii 10 ani nici un minut ( nu-i place munca), a trait din pensia lui socrul-meu(nu prea are scrupule), iar dupa ce acesta a murit, sotia mea ia dat bani sa se intretina, pana cand a reusit sa vanda casa. In fine, anul trecut (2008), prin martie -aprilie, a vandut casa, si a chemat-o pe sotia mea sa-i dea partea ei din mostenire ( desi, ca sa fiu sincer, nu ma asteptam). Cumnata ia impartit cum a vrut ea, astfel, sotiei mele suma de 40 mii Euro prin act de donatie fara sarcini, iar ea oprindu-si 60mii Euro. Numai ca , la putin timp de aici incep problemele. Pe la sfarsitul lui septembrie, cumnata o suna pe sotie sa-i trimit 10 milioane ca are nevoie ( cam atat castiga sotia!!)......dar, neavand de unde. ia trimis 2 milioane!! Pe scurt, reusise sa cheltuiasca 60 mii Euro!! Intre timp, noi platisem avansul pt un apart la Planorama, bani din care am pierdut o mare suma ( Planorama este aproape de faliment). Sotia ia mai dat diverse sume, iar in decembrie, am hotarat sa-i trimitem un pachet la rudele unde statea(pt ca am decis ca daca-i trimitem bani, se aleg praful de ei foarte repede!) Totusi, de Craciun i-am mai dat 3 milioane ( a venit la mama acasa dupa bani).Acum solicita din nou bani, bineinteles tot sub forma de imprumut ( pt ca binenteles ca nu o intereseaza munca), desi, intre timp mai are putin si mai "toaca" aprox 15 mii Euro........si pt ca nu avem ( intre timp eu am intrat in somaj, avem datorii la banci, prieteni - pt ca am reusit sa ne cumparam un apartament-meditatii pt fiica mea, un master de platit, etc), cumnata considera ca nu vrem sa o ajutam......si a chemat-o pe sotie in judecata. Date fiind faptele de mai sus, trebuie sa intocmim intampinarea la proces........pt ca, bani de avocat nu avem.
Cineva, spunea mai sus ca revocarea se poate face numai in conditiile prevazute de lege. Intrebarea mea este: sunt intrunite aceste conditii?? Am uitat sa va spun ceva: cumnatei mele chiar nu-i place sa munceasca........nu este cazul sa va ganditi ca nu-si gaseste de munca......pt ca este profesoara de engleza-romana, dar nu cred ca a profesat mai mult de 5 ani ( are varsta de 44 ani)
Revocare donatie
neluchiru
Din raspunsurile primite pana acum, am inteles ca donatia poate fi oricand supusa revocarii. Dar daca donatia este supusa oricand revocarii, inseamna ca ... (vezi toată discuția)