avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2263 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Donatia unei parti dintr-un buna comun (imobil)
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Donatia unei parti dintr-un buna comun (imobil)

Buna ziua,
am urmatoarea intrebare:
-impreuna cu sotia, detinem un apartament in Bucuresti. Se poate ca aceasta sa doneze partea ei din bunul comun ( in acest caz imobil) copilului nostru?
Intreb acest lucru datorita urmatoarelor fapte petrecute in trecut (am scris pe forum despre aceste probleme)
Pe scurt, iata problema. Sotia a mostenit impreuna cu sora ei un imobil.......sora, sub pretextul ca sa poata face mai repede actele (imobilul avea "acte de mana "), iar sotia, fara sa stea pe ganduri, de buna credinta si fara sa se consulte cu nimeni, a renuntat la partea ei de mostenire. Cumnata s-a ocupat de tot ce a insemnat intocmirea actelor.Timp de 3 ani, pana a reusit sa vanda casa, am intretinut-o pe cumnata (nu-i place munca, desi este bine pregatita profesional) iar in timpul facultatii tot noi am intretinut-o.
In ziua in care a vandut casa, a chemat-o pe sotie, iar cand cumparatorul i-a dat banii, aceasta i-a impartit cu sotia mea, cum a crezut ea de cuvinta. Numai ca partea pe care a considerat ca-i revine sotiei i-a dat-o prin donatie fara sarcini, donatie care s-a facut in ziua in care s-au semnat actele de vanzare ale imobilului.
In acel moment nu ne-am gandit la ce avea sa urmeze (pt ca nu am avut de-a face cu tribunale sau judecati), si m-am gandit ca cumnata a fost corecta si de buna credinta. Noi, cu suma din donatie si cu alte economii am contractat un apartament in complexul Planorama.....complex care a dat faliment.!!!....Am reusit sa recuperam o mica suma din avans, am adunat banii de la parintii mei , ne-am imprumutat la banca si am reusit sa cumparam un alt apartament.
Cumnata a reusit sa cheltuie partea ei (o suma foarte insemnata) in 5-6 luni. Si dupa aceasta a inceput circul........am aflat ca sotia a fost data in judecata pt revocarea donatiei, motivul fiind de ingratitudine. Asta a insemnat un efort financiar pt noi (pt ca eu intre timp am intrat in somaj) Dupa aprox 5 - 6 infatisari, cumnata nu s-a mai prezentat la proces, iar acum procesul s-a sfarsit cu solutia perimare. Ca un fapt divers, acum cumnata a reluat legaturile cu sotia, si si-a cerut scuze pt cele intamplate si neplacerile pe care le-a provocat.
Numai ca, am vazut ca donatia se revoca de la sine in cazul nasterii unui copil......iar ca sa demonstram noi ca de fapt donatia reprezinta partea sotiei din averea parintilor, este foarte greu si implica destui bani, bani pe care nu-i avem.
Si cum o cunosc destul de bine pe cumnata, 99,99% in cazul in care naste ( acum nu este casatorita) sigur o va da pe sotie in judecata.
Si ma gandesc, si va intreb urmatorul lucru: sotia poate fi obligata sa returneze donatia prin vinderea bunului comun? De aceea m-am gandit la varianta cu donarea partii ei din bunul comun.
Si, in cazul in care cumnata pierde si ultima urma de onoare si redeschide procesul ca sa evit tot circul ( pt ca nu am bani sa ma judec sa demonstrez cele prezentate mai sus, si nici nu stiu daca mai vreau) m-am gandit ca sotia sa-i inapoieze suma, dar in rate, pt ca bani cash sau depozite bancare nu avem.
Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 20:12, 13 Ianuarie 2012
dupa noul cod civil, donatia nu se mai revoca pt survenienta de copil.
www.avocatnet.ro/content/for...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Donatie neluchiru neluchiru Ce statut juridic are donatia, iar donatia fara sarcini se poate revoca dupa trecerea unei perioade de timp ( minim 1 an)? (vezi toată discuția)
Proces revocare donatie neluchiru neluchiru Buna ziua, Va rog sa ma scuzati pt modul in care am expus intrebarea (in alt topic) dar nu sunt un mare fan al calculatorului, si nu am stiut cum sa pun a ... (vezi toată discuția)
Revocare donatie neluchiru neluchiru Din raspunsurile primite pana acum, am inteles ca donatia poate fi oricand supusa revocarii. Dar daca donatia este supusa oricand revocarii, inseamna ca ... (vezi toată discuția)