avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1941 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... perimarea unor acuzatii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

perimarea unor acuzatii

Buna ziua. Am mai avut cateva intrebari pe acest forum in urma cu ceva timp legate de un proces de revocare a unei donatii, la care am primit raspuns.
Mai am o intrebare, deoarece in codul civil articolul despre perimare este destul de ambigu. Despre ce este vorba. Procesul despre care am vorbit ( revocare donatie) este tot la stadiul de apel, si s-a suspendat conf art242 alin 1 pct 1. Intrebarea mea este urmatoare: conf cod civil perimarea unor acuzatii survine la 1 an dupa lansarea acestora. Dar de cand curge acest timp: de la depunera plangerii si intocmirea dosarului de judecata sau de la prima prezentare a paratului la un termen de judecata ( intreb acest lucru deoarece, in cazul nostru, dosarul este din luna septembrie iar noi am avut ne-am prezentat la proces in noiembrie, relativ intamplator, deoarece reclamanta nu a precizat adresa exacta a paratei!!). Cum se procedeaza mai departe..........se depune o cerere sau altceva la registratura tribunalului, tot la dosarul in speta prin care se solicita inchiderea definitiva a dosarului? Se mai plateste ceva, respectiv cheltuieli de judecata, etc?
Cel mai recent răspuns: neluchiru , utilizator 20:52, 26 Mai 2010
Nu stiu la ce fel de acuzatii faceti referire .Insa termenul de perimare a unui dosar lasat in nelucrare este de un an, dupa care instanta urmeaza sa constate perimarea .
In scurte cuvinte povestea este urmatoare(am mai descris-o aici pe larg): sotia si sora ei au ramas cu o mostenire in urma decesului tatalui lor. Ca sa faca actele repede ( deoarece casa era cumparata de socrul meu cu acte de mana) cumnata a convins-o pe sotie sa-i de la notariat hartie ca renunta la partea ei din mostenire. Cumnata a facut actele si imediat a inceput sa se laude ca ea este unica mostenitoare si nu mai da la nimeni nimic. Dar nu a reusit sa vanda casa imediat cum planuia. Si cum nu lucra nicaieri (pt ca nu-i place munca - a lucrat max 4 ani!! pana la varsta de 44 ani)), nu mai putea sa ia pensia socrului meu ( pt ca murise, dar o incasase cu vreo 2.5 ani inainte ca acesta sa moara), a venit la sotia mea sa o ajute sa traiasca........si a ajutat-o pana a vandut casa........aprox 3 ani. Oricum, eu i-am spus sotiei imediat dupa ce a semnat actul de renuntare sa-si ia adio de la ceva, dar cand a vandut casa, cu 100.000 E cumnata a chemat-o pe sotie si ia dat partea ei din mostenire - 40.000 E prin act de donatie fara sarcini, insa fara sa se specifice in act ca este vorba de parte din mostenire. Numai ca cumnata a tocat cei 60.000 E in 5 luni si a revenit la vechiul obicei de a cere bani sotiei mele. Numai ca acum cerea sume f mari ( de la 10 mil in sus) ca se obisnuise cu bani......... Bineanteles ca sotia nu ia dat aceste sume ( pt ca nici nu avea de unde-noi platisem un apart in Planorama cu donatia si banii nostri, care , ca fapt divers este pe punctul de a da faliment!!) dar nu a lasat-o sa moara. Intre timp, deoarece nu era multumita cu ce-i dadea sotia mea, cumnata se ducea la sora sa la servici si facea adevarate circuri. Numai ca din martie 2009 sotia nu a mai avut reusit sa o ajute ( pt ca nu are nici un gand sa se duca la munca - si este f pregatita - a terminat filosofia printre primii, daca nu chiar sef de promotie, stie cred ca 4 limbi straine, etc) deoarece eu am ramas fara loc de munca- lucram in constructii. si in septembrie a dat-o in judecata pt ingratitudine . Bineanteles ca toate acuzele erau false, nu spunea nimic ca nu a lasat-o sa moara de foame nici inainte sa vanda nici dupa ce a tocat banii,nu pomenea nimic ca banii sunt proveniti din vanzarea unei mosteniri sau ca ea a tocat cei 60 mii E. In fine, ne-a tarat in acest proces, la care nu s-a prezentat decat o singura data!!!
Cam asta este problema. Nu mi-ati raspuns de cand incepe sa curga termenul de un an si cum se procedeaza pt inchiderea dosarului. Il inchide instanta din oficiu sau trebuie indeplinita vreo procedura. Va multumesc anticipat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Proces revocare donatie neluchiru neluchiru Buna ziua, Va rog sa ma scuzati pt modul in care am expus intrebarea (in alt topic) dar nu sunt un mare fan al calculatorului, si nu am stiut cum sa pun a ... (vezi toată discuția)
Donatie neluchiru neluchiru Ce statut juridic are donatia, iar donatia fara sarcini se poate revoca dupa trecerea unei perioade de timp ( minim 1 an)? (vezi toată discuția)
Donatia unei parti dintr-un buna comun (imobil) neluchiru neluchiru Buna ziua, am urmatoarea intrebare: -impreuna cu sotia, detinem un apartament in Bucuresti. Se poate ca aceasta sa doneze partea ei din bunul comun ( in ... (vezi toată discuția)