Lucrez sofer de noapte la [EDITAT].Programul este o seara de la 17:00 pina a doua zi la ora 07:oo. si a doua liber aproximativ 210 ore pe luna.Nu beneficiez de week-end,de plata orelor de noapte,de ore compensatorii,de ore suplimentare.Daca am atras atentia sefilor asupra acestor nereguli,acum urmez sa fiu dat afara.Mi-au spus sa-mi bag demisia,ca altfel i-mi cauta motiv si ma da afara cu litera I.In prima faza mi-au oprit bonurile de masa ,au spus ca nu vor sa mi le dea si daca nu-mi convine sa-i dau in judecata.Acum eu nu mai stiu ce sa fac.Sefi auto sint mina-n mina.Cind sint de serviciu ma cheama si ma obliga sa semnez demisia. Nici in somaj nu vor sa ma dea.Oare ar putea cineva sa ma ajute?
:offtopic:Va rog sa evitati identificarea unor persoane fizice sau juridice in mesaje, pe forum se discuta ideea, nu persoana. Multumesc.
Va sfatuiesc sa nu va dati demisia si sa faceti o sesizare in scris la Inspectoratul de munca din str. Radu Voda.
Vor controla aspectele semnalate la societate si vor da un plan de masuri care sa reglementeze situatia.
In termen de 30 de zile ITM-ul va da un raspuns.
In orice caz, nu trebuie sa va dati demisia. Daca nu se mai poate lucra acolo e mai bine sa va cautati in alta parte inainte sa plecati.
- Faptul ca numai dvs v-a oprit bonurile de masa se numeste discriminare. Iar orice fel de discriminare este interzisa de lege, inclusiv de Codul muncii.
- ca sa va dea afara "pentru litera i)" nu prea se poate ptr ca aceasta litera nu mai apare in Codul muncii de ani buni. Ca sa va desfaca CIM ptr abateri este nevoie, mai intai si obligatoriu, de o cercetare disciplinara prealabila, care inseamna o intreaga procedura, cu termene stricte, trebuie demonstrat ca fapta s-a facut cu vinovatie, ma rog, este o intreaga filosofie.
- presupea la care sunteti supus era de asteptat, ptr ca asa procedeaza cei care nu gasesc motive sa scape de oameni si care vor sa scape de ei cat mai ieftin (adica fara plati compensatorii, fara preavize, fara plata drepturilor la zi, etc).
- sfatul meu este sa suportati toate aceste presiuni, nu semnati nici un fel de demisie, indiferent cata presiune se pune pe dvs. Stiu ca va trebuie nervi de otel, dar pana la urma interesul dvs este mai important.
- in cazul in care va desface contractul de munca ptr cauze suspecte, aveti dreptul sa-i actionati in judecata. Atentie, termenul de contestare in justitie este de 30 zile de la data comunicarii deciziei de incetare, la tribunalul de pe raza de domiciliu, in cazul dvs Tribunalul Bucuresti - sectia a 8-a litigii de munca. Este scutit de taxe.
- intre timp faceti reclamatie la ITM ptr neplata orelor supliemhatre, a sporului de noapte, etc. ITM va veni in control si le va aplica o amenda. Sigur ca ITM nu are atributii de a-i obliga sa faca plata, dar raspunsul pe care il veti primit de la ITM va va folosi in justitie.
- in cazul in care veti cntesta decizia de incetare, puneti specifica in acea contestatie, ca un alt punct, ca solicitati plata acestor drepturi, retroactiv pe ultimii 3 ani, sau daca lucrati de mai putin timp, atunci de la data angajarii.
Daca se poate sa ne mai tineti la curent cu situatia dvs ar fi f bine, ca sa va putem da si alte sfaturi.
In contractul dvs de munca ar trebui sa existe mentionate: spor de noapte, spor de sambata si duminica, si alte sporuri aferente.
In nici un caz sa nu va dati demisia.
La fel cum au spus si colegele mele trebuie sa sesizati Inspectia Muncii si chiar sa mergeti in instanta pentru drepturile dvs. Veti castiga cu siguranta.
Trebuie sa mergeti la serviciu pentru a nu va convoca disciplinar. Apropos: in Codul Muncii nu mai exista litera i, exista desfacerea disciplinara a contractului de munca, dar trebuie sa fie facuta cercetarea disciplinara prealabila asa cum cere legea. In caz contrar concedierea este nula.