Buna ziua,
Am o nelamurire. o problema..
Ce se poate face in cazul in care angajatorul refuza sa dea concediu cu plata?
Daca acest contract nu exista si angajatorul a mintit ca exista, ce se poate face?
Barbatul meu a fost angajat la inceput pt 2 luni cu 2 ore/zi, in care scrie ca i se plateau 5 zile de concediu. Dupa aceste 2 luni i s-a modificat contractul la norma intreaga, de 8 ore/zi, dar concediul ramanand la fel.
El nu a vazut asta,Nu a existat o negociere de contract in prealabil.
nu l-a informat nimeni nici la inceput nici acum cate zile de concediu are, sau alte beneficii de care nu are parte si ar putea avea (de ex bonuri de masa)
Acum, am vrut sa ne luam concediu sa plecam la mare si seful lui i-a spus ca el nu da concediu cu plata.
Adica nimic, nici o zi macar.
Toate sarbatorile legale, a fost obligat sa stea acasa si zcele zile nu i-au fost platite, de Craciun si Paste avand cate 7 -8 zile neplatite, insemnand foarte mult in acea perioada cand cheltuielile se maresc si toata lumea are prime bune. Noi am avut mult mai putini bani.
Am cautat pe net si am vazut ca minimul de zile de concediu cu plata este de 20 zile lucratoare. El are aproape 1 an de cand este la acest job.
Are angajatorul acest drept sa nu ii dea deloc concediu cu plata?
Este adevarat ca minimul este de 20 zile lucratoare?
Ce se poate face in acest caz in care angajatorul refuza sa ii de concediu cu plata?
Oare i-a facut contractul la misto si defapt nu are niciun contract?
si..daca vrea sa demisioneze, anuntand cu 14 zile inainte, am citit undeva ca poate sa isi ceara concediul cu plata. asa este?
Daca avea o datorie la banca nu trebuia sa ii vina la job o instiintare sa i se opreasca din salariu?
Nu stiu cum sa aflam daca are intr-adevar are sau nu contract pt ca el este asigurat medical si in alta parte facand parte dintr-un program de sanatate.
In ultima faza pe contract scrie salariul minim pe economie in constructii, el defapt avand mai mult in mana. Lucreaza in constructii cu plata saptamanal.
Apreciez mult sa imi poata cineva raspunde la aceste intrebari
1. Este adevarat ca durata minima a Co este de 20 zile lucratoare .
Art. 145 C.mun.
(1) Durata minima a concediului de odihna anual este de 20 de zile lucratoare.
.......
2. Neacordarea zilelor de CO salariului poate face obiectul unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social.
Incalcarea dreptului la concediu de odihna anual si neacordarea acestuia poate atrage si raspunderea patrimoniala a angajatorului in conditiile art. 253 alin. (1) din Codul muncii, potrivit caruia angajatorul este obligat, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, sa il despagubeasca pe salariat in situatia in care acesta a suferit un prejudiciu material sau moral din culpa angajatorului in timpul indeplinirii obligatiilor de serviciu sau in legatura cu serviciul.
3. Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.
4. Conform Codului de procedură civilă, în termen de 5 zile de la data comunicării adresei de înfiinţare a popririi asupra veniturilor salariale, terţul poprit (angajatorul) va trimite executorului judectoresc adresa de înfiinţare a popririi, urmând să reţină şi să plătească executorului judecatoesc suma indicată de acesta.