avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 229 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Buna ziua! Sotii casatoriti sub regimul comunitatii ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Buna ziua! Sotii casatoriti sub regimul comunitatii legale pot ...

Buna ziua!
Sotii casatoriti sub regimul comunitatii legale pot sa schimbe acest regim cu regimul separatiei de bunuri pe cale notariala (prin conventie matrimoniala) sau pot alege acest regim doar pe cale judiciara?

Daca se poate schimba regimul comunitatii legale cu cel al separatiei de bunuri, trebuie sa se faca partajul bunurilor dobandite in timpul casatoriei?
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 06:27, 28 Iulie 2021
Puteți alege regimul separației de bunuri și în timpul căsătoriei. Trebuie să vă adresați unui notar public. Bunurile dobândite în timpul comunității legale rămân în coproprietate.
(1) După cel puțin un an de la încheierea căsătoriei, soții pot, ori de câte ori doresc, să înlocuiască regimul matrimonial existent cu un alt regim matrimonial ori să îl modifice, cu respectarea condițiilor prevăzute de lege pentru încheierea convențiilor matrimoniale.
În caz de încetare sau de schimbare, regimul matrimonial se lichidează potrivit legii, prin bună învoială sau, în caz de neînțelegere, pe cale judiciară. Hotărârea judecătorească definitivă sau, după caz, înscrisul întocmit în formă autentică notarială constituie act de lichidare.
[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Soțul poate renunța la dreptul de coproprietate la un apartament ... Victor 70 Victor 70 Soțul poate renunța la dreptul de coproprietate la un apartament cumpărat de sotie în timpul căsătoriei, in favoarea soției? (vezi toată discuția)
Partaj in timpul casatoriei Camelia Iszli Camelia Iszli Se poate face partajul bunurilor comune in timpul casatoriei la notar, daca ambii soti sunt de acord? (vezi toată discuția)
Partaj fara divort panzarumitica panzarumitica buna ziua! unul dintre soti poate renunta la partea lui dintr-un bun dobandit pe parcursul casatoriei in favoarea celuilalt sot doar pentru simplu motiv ca ... (vezi toată discuția)