avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 977 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... buna seara. am o casa la tara dinaintea ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

buna seara. am o casa la tara dinaintea casatoriei.sunt unic ...

buna seara.
am o casa la tara dinaintea casatoriei.sunt unic proprietar prin mostenire.
sotia ar vrea sa vand aceasta casa si cu banii de pe urma ei sa cumpar un apartament in oras.
pt ca sunt ceva probleme in cuplu,nu din partea mea si nu mai am parinti sau frati,sunt sceptic.avem un copil minor.
in cazul unui divort,sotia are dreptul la jumatate din acel apartament,desi nu a contribuit cu nimic la imbunatatirea casei vandute de pe urma careia am luat apartamentul si nici la cumpararea acelui apartament?
Cel mai recent răspuns: OvidiuF. , utilizator 10:53, 29 Iulie 2021
5 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Art.340 Cod civil
Nu sunt bunuri comune, ci bunuri proprii ale fiecărui soţ:
a) bunurile dobândite prin moştenire legală, legat sau donaţie, cu excepţia cazului în care dispunătorul a prevăzut, în mod expres, că ele vor fi comune;
b) bunurile de uz personal;
c) bunurile destinate exercitării profesiei unuia dintre soţi, dacă nu sunt elemente ale unui fond de comerţ care face parte din comunitatea de bunuri;
d) drepturile patrimoniale de proprietate intelectuală asupra creaţiilor sale şi asupra semnelor distinctive pe care le-a înregistrat;
e) bunurile dobândite cu titlu de premiu sau recompensă, manuscrisele ştiinţifice sau literare, schiţele şi proiectele artistice, proiectele de invenţii şi alte asemenea bunuri;
f) indemnizaţia de asigurare şi despăgubirile pentru orice prejudiciu material sau moral adus unuia dintre soţi;
g) bunurile, sumele de bani sau orice valori care înlocuiesc un bun propriu, precum şi bunul dobândit în schimbul acestora;
h) fructele bunurilor proprii.

Apartamentul pe care îl veți dobândi, va fi tot bun propriu.
Când vindeți casa, încasați prețul prin virament bancar, iar când veți achiziționa apartamentul, faceți plata din același cont și menționați notarului ca doriți ca în cuprinsul actului sa se precizeze ca banii provin din vânzarea unui bun propriu.
Va multumesc mult!

Ultima modificare: Miercuri, 28 Iulie 2021
gi-jane2, moderator
7 din 7 utilizatori consideră
acest răspuns util
sotia ar vrea sa vand

dvs ce vreti ?
Mai ales ca sunte ceva probleme, de ce sa va complicati ?
In cazul unui divort, va puteti retrage la tara cabd veti dori.

E important daca cumparati ap in timpul casatoriei, sa specificati de unde vin banii ca banii sunt proprii si ap e propriu, altfel, e prezumat a fi bun comun si veti trece printr-un partaj.
|Ramane de vazut daca la cumparare mai trebuie sa dati o diferenta, doamna va zice ca a adus imbunatatiri... si va trebui sa ii dati niste bani. Mai bine nu va complicati
Ultima modificare: Miercuri, 28 Iulie 2021
gi-jane2, moderator
Avand in vedere ca aveti probleme, prezentati la notar contractul de vanzare-cumparare al casei si spuneti ca vreti ca apartamentul sa fie trecut ca bun propriu.In caz de divort nu veti avea ce sa impartiti.
Puteti face la notar separația de bunuri prin conventie matrimoniala. Adica ce se cumpara din acel moment este bun propriu, desi casa este deja bun propriu. In cazul de deces al dvs, sotia mosteneste 25% avand conventia.
Daca ati face acest act, casnicia va deveni si mai subreda, fiind vorba de lipsa increderii.
Apoi cum spunea cineva, o sa aiba sotia pretentii la imbunatatiri, care in mod normal vor fi facute din bani comuni si ar fi si indreptatita (doar de ar ramane bani din vanzare si pt imbunatatiri, greu de dovedit sau de tinut in frau cheltuielile care tot vor urma).
Daca simtiti ca ceva scartaie, mai stati putin sa vedeti cum sunt treburile intre voi. O sa fie o bataie de cap in plus.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

apartament dobândit înaintea căsătoriei. o convenție matrimonială mă ajută să nu-i pierd valoarea dacă îl voi vinde și vom cumpăra altul, după căsătorie? Nustiucine Nustiucine Salutare. As dori sa stiu raspunsul la cateva intrebari legate de conventia matrimoniala deoarece anul acesta ma voi casatori. Momentan am un apartament pe ... (vezi toată discuția)
Speta despre imobilele detinute de soti victorjitareanu victorjitareanu Casatoriti : el va avea un apartament de la maica-sa, care ii va veni prin partaj, dupa succesiunea in urma decesului tatalui ( un apt de vreo 130.000 ... (vezi toată discuția)
Separare de bunuri lonita lonita Bună ziua Soția mea dorește sa achiziționeze o proprietate cu bani proprii, proveniți din donație de la sora ei. Eu mai am un copil din alta ... (vezi toată discuția)