Bună seara. Doresc o lămurire într-o situație neobișnuita, cuplu, soț și soție, cu copil minor, copil care vrea să își facă operație de schimbare de sex. Un părinte se opune, celalat susține copilul si desi au fost refuzati la multe centre medicale, acum au fost acceptati undeva la o asociație din Bucuresti ( nu am mai multe detalii). Întrebarea mea este daca exista legi în Romania pt astfel de situații, dacă parintele care se opune ar avea câștig de cauză pe baza vreunei legi ca acest copil macar să mai astepte câțiva ani până să aibă discernământul necesar pt asa ceva. Va mulțumesc.
In mod normal, copilul ar trebui sa devina major pentru a lua o astfel de decizie majora.
Nefiind o operatie de urgenta este necesar si acordul celulalt parinte.
Nu cred ca instanta o sa suplineasca acordul celuilalt parinte in acest caz.
Daca se va face operatia, parintele va putea actiona in judecata clinica privata.
In mod extraordinar, s-ar putea face ceva daca se va dovedi pe baza de acte medicale si a unei expertize medico-legale la proces ca aceasta operatie de schimbare de sex se impune.
Tine foarte mult de partea medicala un astfel de proces, dar, chiar si asa nu se stie ce ar decide instanta.