avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1196 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Buna seara! Am 2 întrebări referitoare la spațiile ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Buna seara! Am 2 întrebări referitoare la spațiile comune ...

Buna seara! Am 2 întrebări referitoare la spațiile comune ale unui bloc.
1. La ultimele etaje construcția este efectuată in regim retras iar apartamentele au terase proprii. Izolația acestora și placa de beton este acoperișul celorlalte apartamente de mai jos la fel ca la alte blocuri doar ca terasa ca spațiu de folosiinta nu este comuna. Dacă am înțeles bine, proprietatea ta privată ar fi de exemplul parchetul / gresia / podeaua terasei in cazul acesta și nu și zidurile și izolatia la care fac referință. Izolatia acestor terase private fiind acoperișul altora se va repara ca și bun comun, corect? Atâta timp cât proprietarul terasei respective nu aduce daune directe către izolație și placa.
2. Exista o bucata mică de terasa comuna ce vrea a fi folosită doar de anumiți locatari. Pentru acest aspect este necesar acordul proprietarilor direct afectați? “Se poate utiliza de persoane private, terți sau publice […] cu acordul proprietarilor direct afectați”.
Mulțumesc!
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 04:35, 30 Iulie 2021
1. Izolatia acestor terase va cadea in sarcina acelora care le au ca proprietate comuna exclusiva, conform art. 654 din codul civil.
[ link extern ]
2. Nu, folosinta comuna exclusiva se acorda in conditiile art. 43 din legea 196/2018 :
Articolul 43
(1)Partile comune pot fi atribuite proprietarilor in folosinta exclusiva numai daca prin aceasta nu sunt lezate drepturile celorlalti proprietari.
(2)Hotararea de atribuire in folosinta exclusiva se adopta cu acordul tuturor proprietarilor din condominiu si ai cotelor-parti indivize.
(3)Atribuirea in folosinta exclusiva se face in baza unui contract incheiat intre asociatia de proprietari si proprietarul caruia i se atribuie in folosinta exclusiva partea de proprietate comuna.
(4)Contractul prevazut la alin. (3) se incheie pe o perioada de maximum 12 luni si poate fi reinnoit numai cu acordul ambelor parti si cu respectarea prevederilor prezentei legi.
(5)Veniturile obtinute din atribuirea partilor comune in folosinta exclusiva respecta prevederile art. 70 din prezenta lege.
[ link extern ]

Ultima modificare: Vineri, 30 Iulie 2021
latka, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract inchiriere terasa bloc bigstuuf20022002 bigstuuf20022002 Ce acte sunt necesare unui contract de inchiriere acoperis/terasa bloc unde exista/nu exista o asociatie de locatari? (vezi toată discuția)
Schimbare destinatie spatiu comun asociatia ic dragan asociatia ic dragan Buna ziua, Unul din vecinii nostrii solicita sa i se dea spatiul comun al uscatoriei in proprietate privata deoarece acesta se afla perete in perete cu ... (vezi toată discuția)
Hidroizolatie terasa bloc - proprietate privata viorelh viorelh Buna seara, As vrea sa stiu cum se gestioneaza in cadrul asociatiei reparatia hidroizolatiei la terasa blocului. Precizez ca ma refer la un caz aparte si ... (vezi toată discuția)