avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 437 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vanzare sau donatie mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vanzare sau donatie mostenire

Bun gasit,
Va supun atentiei urmatoarea speta: tatal decedat, mama si fiul mostenitori. A fost facuta dezbalerea succesorala la notar, au fost emise certificate de mostenitori, astfel:
- Mama (vaduva): ½ imobil Bucuresti, ½ imobil Galati
- Fiul (divortat) : ½ imobil Bucuresti, ½ imobil Galati
Mama locuieste in imobilul din Bucuresti. Deoarece fiul isi neglijeaza mama, dansa ar dori sa faca un act de donatie sau vanzare-cumparare a imobilului din Bucuresti catre o terta persoana, care isi asuma raspunderea de a o ingriji.
Ce posibilitati exista?
Ultima modificare: Vineri, 30 Iulie 2021
koronna, utilizator
Cel mai recent răspuns: koronna , utilizator 16:55, 30 Iulie 2021
1. Din cotele pe care le-ati menționat dvs, deduc ca la momentul dezbaterii succesiunii, mama a renunțat la moștenirea soțului, rămânând numai cu jumătatea sa din bunurile comune.
2. Mama nu își poate vinde/dona decât cota pe care o deține. Cu ce modifică atitudinea fiului înstrăinarea cotei mamei? Dacă își vinde cota, se va purta fiul mai frumos?
3. Este greu sa găsiți o persoana care sa își asume obligația îngrijirii mamei, pentru tot restul vieții acesteia + plata unei sume de bani, iar la final, sa primească la schimb doar jumătate dintr-un imobil.
Ultima modificare: Vineri, 30 Iulie 2021
raluk0207, utilizator
Multumesc pentru raspuns.
Intr-adevar, la dezbaterea succesiunii, mama a renuntat in favoarea fiului la mostenirea cuvenita din partea sotului.

Exista posibilitatea ca fiecare sa doneze jumatatea sa in favoarea celuilalt, cu acordul ambilor mostenitori, astfel incat mama sa detina 1/1 din imobilul din Bucuresti, iar fiul 1/1 din imobilul din Galati?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cumparare casa de la parinti iulyt iulyt Se poate cumpara apartamentul detinut de mama mea, in care eu si nevasta suntem luati in spatiu? Trebuie facuta dezbaterea mostenirii inainte sau care este ... (vezi toată discuția)
Mostenire ,succesiune anays18 anays18 cum se poate face act pe un apartament intreg, in cazul in care se dezbate succesiunea doar pt un parinte care a decedat ,cealalta parte a celuilalt parinte ... (vezi toată discuția)
Divort/partaj Johnny81 Johnny81 Buna ziua! Eu detin o jumatate dintr-o treime al unui apartament. Sora mea la fel. Tatal nostru 2/3. Totul in urma succesiunii de pe urma mamei noastre. ... (vezi toată discuția)