avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 592 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Acte pt mostenire pt cetatean cu domiciliul in ...
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Acte pt mostenire pt cetatean cu domiciliul in strainatate

Buna ziua. Sunt cetatean roman cu domiciliul in USA (cetatenie dubla). Pentru a prelua mostenire din Romania care sunt actele minime de care am nevoie? Trebuie neaparat sa am pasaport romanesc sau se poate sa fac un act la notar folosind pasaportul american?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Mihamc , utilizator 14:20, 3 August 2021
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,

Sa inteleg ca s-a deschis succesiunea si trebuie o acceptati sau doriti sa deschideti succesiunea?Pentru a deschide succesiunea va prezentati la un notar public cu un document de identitate, pasaport, buletin, va identifica ca fiind mostenitor si se procedeaza la deschiderea succesiunii

sau

puteti da procura unei persoane din romania sa va asigure reprezentarea si sa se ocupe de demersuri.

In principiu, cu pasaportul americam notarul va poate identifica. In cazul in care notarul considera ca sunt necesare si alte documente pentru identificarea dumneavoastra, depuneti actele care atesta calitatea de mostenitor, certificat de nastere, de ex. In practica nu am intalnit situatii in care sa fie refuzat pasaportul american.

Cu stima,
av. Jasmine Oancea
Ultima modificare: Luni, 2 August 2021
Cabinet de Avocat - Oancea Jasmine, Avocat
Va multumesc mult - deci se poate cu pasaport american.

E vreo problema faptul ca am divortat in USA (casatoria fiind cu cetatean roman in Romania)? Nu am inregistrat divortul din USA in Romania... divortul e din 2010.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
De ce nu ati inregistrat divortul la ambasada/consulat. Ar trebui sa faceti aceasta cat mai repede. La notar veti declara statutul civil si nu vreti sa faceti declaratii false.
Bineinteles ca nu vreau sa fac declaration false - ma bucur si va multumesc ca ati mentionat ca notarul va intreba de starea civila!!! Deci trebuie facuta... am tot amanat din 2010 ca imi e groaza de acte si birocratie...

Are cineva experienta cu facutul actelor de divort in RO? Imi trebuie avocat in RO, cat timp dureaza, etc?
Ultima modificare: Luni, 2 August 2021
Mihamc, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu. Faptul că ați divorțat nu prezintă relevanța în vederea dezbaterii succesiunii.

Cu stima,
Av. Jasmine Oancea

Alte discuții în legătură

Locuiesc in strainatate si nu am nici un act romanesc valabil ... Mihamc Mihamc Locuiesc in strainatate si nu am nici un act romanesc valabil in afara de certificat de nastere care poate dovedi ca sunt cetatean roman (cel putin asa pare ... (vezi toată discuția)
Certificat calitate de mostenitor Doruluk Doruluk Buna seara! Mi-a decedat un frate , anterior decesului a avut un accident auto care nu are legatura cu decesul. Acum exista un proces pentru daune materiale ... (vezi toată discuția)
Sucesiune cu probleme va rog sa mi rsp.in anul 1976 a decedat tatal meu,in anul 1993 ... olga2011 olga2011 va rog sa mi rsp.in anul 1976 a decedat tatal meu,in anul 1993 a decedat mama.o sora a deschis sucesiune dupa mama doar, si a castigat toata casa,ceilalti 2 ... (vezi toată discuția)