avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 727 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Caz complex cu promisiune de vânzare-cumpărare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Caz complex cu promisiune de vânzare-cumpărare

Bună ziua. Momentan locuiesc în Germania și vreau să cumpăr o casă în România. Există o problemă. Pe titlul de proprietate sunt doi titulari: nepotul (în Anglia) și mătușa. Nu au succesiunea făcută. Pot să fac cu unul din ei un act la mâna (valabil la notar) sau notarial, spre exemplu promisiune de vânzare-cumpărare pana celălalt titular poate veni de asemenea, sa facă succesiunea? Aștept răspunsurile dumneavoastră. Vă multumesc in avans. Cu stimă, Lavinia Dinu
Ultima modificare: Marți, 1 Aprilie 2025
LaviniaMariaDinu, utilizator
~ Conținut șters la cerere ~
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,

Cand va prezentati in fata notarului in vederea incheierii unei promisiuni de vanzare-cumparare, notarul va solicita cumparatorului extrasul CF si titlul de proprietate (plus alte documente nerelevante in prezenta speta).

Persoanele titulare ale dreptului de proprietate trebuie sa fie prezente in fata notarului public pentru a semna promisiunea de vanzare-cumpare.

In plus, promisiunea de vanzare-cumparare trebuie sa contina toate elementele vanzarii.

Eu nu am inteles exact speta dumneavoastra, spuneti ca titulari ai dreptului de proprietatea sunt nepotul si matusa (ati verificat titlul de proprietate?) iar succesiunea nu a fost efectuata dupa care dintre acestia?

Eu consider ca o promisiune de vanzare-cumparare incheiata doar cu unul dintre titulari nu poate fi valida. Fiind coproprietari, un act de dispozitie poate fi incheiat doar sub rezerva consimtamantului celuilalt proprietar.

Nici un notar nu va incheia o astfel o tranzactie.

Un act incheiat de mana, exclus.

Va recomand sa consultati un avocat din Romania caruia sa ii explicati speta pe larg si sa analizeze documentele pe care le aveti la dispozitie pentru o solutie completa.

Cu stima,
av. Jasmine Oancea
Ultima modificare: Marți, 1 Aprilie 2025
Cabinet de Avocat - Oancea Jasmine, Avocat
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pe titlul de proprietate sunt doi titulari: nepotul (în Anglia) și mătușa. Nu au succesiunea făcută.

Nu are niciun sens. Sunt amandoi pe titlu, dar nu au succesiunea dezbătută
Succesiunea după cine?
Și la ce va referiți prin titlu de proprietate? La acte de proprietate, în general?
Sau efectiv la titlul de proprietate, emis în baza Legii nr.18/1991? (Vedeți pe Google cum arată)
Bună ziua doamna avocat Oancea Jasmine,

in primul rând doresc sa vă mulțumesc pentru informarea amănunțită la baza datelor date de mine si pentru recomandare.

Nepotul și mătușa mi-au spus, ca sunt titulari ai dreptului de proprietate. Ar fii primit nepotul “partea” mamei, iar tatăl i-ar fii lăsat surorii acestuia partea dansului. Un titlu nu am văzut pana acum, dar voi cere să îmi fie arătat,

Nepotul nu știe, din păcate, când poate ajunge în România pentru efectuarea succesiunii, din cauza agravării stării de sănătate a soției bolnave de cancer,

Aici, in Germania, este spre exemplu, posibil sa se facă un fel de promisiune de vânzare-cumpărare cu ambii titularii, unul prezent fizic, iar celălat prin videocall, daca are motive întemeiate, din câte m-am documentat.

Exista un astfel de posibilitate si în România?

Voi încerca sa consult un avocat pentru o soluție completa.

Cu stima,
Lavinia Dinu
Vă mulțumesc pentru răspuns.

Sinceră să fiu, nici eu nu înțeleg declarația dânșilor. A fost doamna mătușa la notar si iar fii spus ca trebuie sa dezbată succesiunea… Actele de proprietate le-ar avea ambii, prin care ar dovedi ca sunt titulari. Chiar am sa cer sa vad aceste acte.

Alte discuții în legătură

Promisiune de plata inainte de dezbaterea succesiunii.buna seara. vreau sa cumpar un teren intravilan si vanzatorul ... Madametuso Madametuso Buna seara. Vreau sa cumpar un teren intravilan si vanzatorul este singurul mostenitor si nu a dezbatut succesiunea dupa matusa lui ( aceasta nu a fost ... (vezi toată discuția)
Am moștenit de la părinți o casă cu 1 etaj pentru mine și ... Sandu G Sandu G Am moștenit de la părinți o casă cu 1 etaj pentru mine și parterul o mătușă cu drept de uzufruct viajer și un nepot proprietar. Vreau să fac ... (vezi toată discuția)
Buna ziua. bunicul meu a vandut un teren, dupa care a decedat ... simon1991 simon1991 Buna ziua. Bunicul meu a vandut un teren, dupa care a decedat in 2009. Actele nu erau facute, noul proprietar a venit la bunica, tata si matusa mea in 2010 ... (vezi toată discuția)