avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 896 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Ref. moșteniri și rezervatari
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Ref. moșteniri și rezervatari

Bună seara,

Ref. moșteniri

În cazul decesului unuia dintre soți, într-o familie care nu are copii, chiar dacă există un testament în beneficiul supraviețuitorului, am înțeles că există moștenitori rezervatar precum frații/surorile celui decedat. Nu știu dacă ar mai fi și alți rezervatari în cazul în care părinții decedatului au murit și ei.
Ce documente pot fi întocmite între soți, înainte de decesul unuia dintre ei, astfel încât orice tip de posibil rezervatar să nu mai aibă acces la moștenire?

Aștept un răspuns. Mulțumesc.
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 16:50, 2 August 2021
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ati inteles gresit, fratii nu sunt mostenitori rezervatari, Rezervatari sunt copiii, parintii (cand exista) si sotul supravietuitor.
In acest caz, sotul poate lasa prin testament toate bunurile sale, sotiei.
Ultima modificare: Luni, 2 August 2021
gi-jane2, moderator

Există un testament pe numele supraviețuitorului. Soții nu au copii.
Un avocat mi-a spus că : frații/surorile sotului sunt mostenitori rezervatari (art.1087 c.civ), astfel incat, chiar dacă există un testament pe numele exclusiv al soțului supraviețuitor, acestora le va reveni 1/2 din masa succesorala ce se va afla in patrimoniul sotului la momentul decesului.
În aceste condiții, frații/surorile pot încă emite pretenții?
Mi s-a spus că se poate întocmi o convenție matrimonială între soți. Ce poate prevedea aceasta și dacă ar tranșa definitiv problema, astfel încât rudele decedatului să nu poată avea acces la moștenire?

Mulțumesc.
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
im82 a scris:


Un avocat mi-a spus că : frații/surorile sotului sunt mostenitori rezervatari (art.1087 c.civ)


Sunteți culmea... Ați ținut minte numărul articolului dar nu l-ați citit:

Art. 1087
Moştenitorii rezervatari
Sunt moştenitori rezervatari soţul supravieţuitor, descendenţii (copiii) şi ascendenţii (părinții) privilegiaţi ai defunctului.


Unde scrie despre frați?!
Nu puteați vorbi cu un avocat, nu există avocați atât de paraleli cu codul civil.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Convenția matrimoniala nu modifica regulile privind împărțirea moștenirii.
Convențiile matrimoniale privesc bunurile dobândite de soți în timpul vieții.
Acela a fost răspunsul!!! Întreb pentru a avea încă un punct de vedere. Nu am citit articolul! Așadar, vă rog, puțină atenție și respect, Emilika40!
Ultima modificare: Luni, 2 August 2021
im82, utilizator

Alte discuții în legătură

Buna ziua . e vorba de o mostenire , un apartament . apartamentul ... unoarecare21 unoarecare21 Buna ziua . E vorba de o mostenire , un apartament . Apartamentul a fost pe numele a doua persoane sot - sotie(ambii decedati la ora actuala) . Cei doi soti au ... (vezi toată discuția)
In caz de deces, cui revin bunurile mele? MC_COSTIN MC_COSTIN AS VREA SA STIU , IN CAZ CA EU SI SOTUL MEU MURIM, CUI REVIN BUNURILE NOASTRE? NEAVIND COPII, MA GANDESC CA PARINTILOR?SAU SOCRILOR? (vezi toată discuția)
Succesiune cu mama vitregă. care sunt cotele moștenitorilor? Istvan.S Istvan.S Bună. A murit socru care avea 3 copii (din prima căsnicie ) și nevasta care este mama vitregă a copiilor (nevastă din a doua căsnicie). Socru a dobândit ... (vezi toată discuția)