avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 524 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... ce drepturi are o sotie care isi abandoneaza copilul ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

ce drepturi are o sotie care isi abandoneaza copilul si sotul,dar doreste sa se intoarca la familie dupa un an si jumatate...?

Buna ziua,sanate si realizari multiple in noul an!

Revin cu o noua rugaminte:ma poate lamuri cineva ce drepturi legale are o mama care isi paraseste copilul,lasandu-l in grija sotului dar se intoarce dupa aproximativ un an si jumatate pentru a-si relua rolul de sotie si mama,in conditiile in care sotul are deja pe rol ,deschis procesul de divort?
Am un prieten foarte bun a carui sotie a pendulat mereu intre viata de familie si ''viata de femeie libera'',plecand si revenind vreme de aproximativ 6 ani,dupa care in urma cu un an si jumatate a plecat definitiv.
Auzind ca sotul a intentat actiune de divort,il contacteaza spunandu-i ca vrea sa stea cateva zile cu fiul sau de 9 ani,pe care in aceasta perioada l-a vazut cand si cand,deoarece urmeaza sa plece din tara pentru a-si reface viata cu un barbat in strainatate.Domnul in discutie,a considerat util sa o primeasca acasa pentru a nu duce copilul unde locuieste doamna intr-un mediu neadecvat minorilor,dupa care a avut surpriza neplacuta sa constate ca dumneaei nu mai vrea sa paraseasca casa,zicand ca-si da seama ca a gresit,ca de fapt isi iubeste sotul si ar vrea sa ramana impreuna. Sincer nu stiu cate este de reala situatia,respectiv cat este adevarat din ce sustine dumneaei,dar domnul in cauza nu doreste sub nici o forma sa reia aceasta casnicie ratata de la inceput,doreste divortul si incredintarea minorului de 9 ani de care s-a ocupat mai mult singur pana acum si este disperat ca nu stie cum sa o scoata pe dansa din casa.Precizez ca apartamentul in care a locuit si cu sotia,apartine mamei lui,tatal sau decedand. Aceasta mostenire se imparte intre mama,el si sora lui.
Care este procedura legala de a o indeparta pe doamna in cauza ,fara a-si periclita pozitia la divort si in obtinerea custodiei fiului sau.?
Cunosc aceasta familie de cand tanarul tata era de varsta fiului sau,sora lui fiind cea mai buna prietena a mea,stiu cat de mult s-a chinuit sa-si creasca singur copilul si sa-l scuteasca de situatiile neplacute pe care mama lui le creia de cate ori catadicsea sa vina pe acasa,si mi-ar pare rau ca toate aceste certuri si scandaluri sa lase o amprenta nefavorabila pe caracterul si psihicul acestui copil deosebit,motiv pentru care va rog din tot sufletul sa ma ajutati sa fac lumina in aceasta problema delicata.
Nici un copil nu cere sa se nasca,dar are dreptul la o copilarie fericita,intr-o familie echilibrata care sa faca totul pentru viitorul lui!
Cu multumiri anticipate!
Cel mai recent răspuns: Antoanela Geaman , Avocat 20:21, 8 Ianuarie 2010
Moral...nu putem sa ne pronuntam.
Legal sotia are toate drepturile.
Din pacate, pana la ramanerea def. si irevoc. a hotararii jud. de divort si incredintare a minorului, nu prea are prietenul dvs. ce sa faca - legal.
Poate sa o astepte sa iasa din casa si sa schimbe cheia, si in eventualitatea spargerii usii sa ii faca plangere la politie pt dstrugere, fiind casa lui/a mamei lui.
mersi mult pentru promptitudine!sanatate si numai bine in noul an!
In functie de stadiul in care se afla solutionarea divortului,in afara celor aratate de distinsa d-na consilier,sotul poate introduce cerere de ordonanta presedintiala pe aspectul incredintarii minorului,cerere care este valabila pana la solutionarea capatului de cerere din divort.
r.gabi a scris:

In functie de stadiul in care se afla solutionarea divortului,in afara celor aratate de distinsa d-na consilier,sotul poate introduce cerere de ordonanta presedintiala pe aspectul incredintarii minorului,cerere care este valabila pana la solutionarea capatului de cerere din divort.



Corect!
Daca nu era in intrebare, nu m-am gandit ca exista si ordonanta presedintiala. Este o masura temporara care se poate lua in timpul divortului, la cerere, de catre instanta, pt incredintarea minorului.
Ultima modificare: Vineri, 8 Ianuarie 2010
Ana-Maria Dutescu, Avocat
=D> va foarte multumesc! sanatate si un an cum nu sperati de bun!

Alte discuții în legătură

Divort Georgiana_ioana Georgiana_ioana As avea nevoie de niste lamuriri...sunt intr-o situatie delicata! sunt casatorita si am un copilas de aproape 3 lunisoare=D> , problema ar fi intre mine si ... (vezi toată discuția)
In ce conditii ivanflorentina50 ivanflorentina50 in ce conditii instanta poate respinge o cerere de divort (vezi toată discuția)
Parasire de domiciliu mirel 025 mirel 025 ce proceduri trebuie urmate pentru a anunta o parasire de domiciliu:nude trebuie sa merg ? ce acte am nevoie si cum prebuie procedat ca pe perioada asta sa ... (vezi toată discuția)