avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 313 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua, am o curiozitate,am hotarat in iarna sa ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua, am o curiozitate,am hotarat in iarna sa cumpar o casa ...

Buna ziua, am o curiozitate,am hotarat in iarna sa cumpar o casa (era doar proiectul facut) acum casa e finalizata, mai trebuie anumite finisaje dar ideea e ca dezvoltatorul ma pune pe mine sa platesc bransarea la curent,apa,gaz...este normal??din moment ce cumpar casa la cheie nu ar trebui sa am aceste utilitati?Ce pot sa fac in cazul acesta?
Cel mai recent răspuns: mrays99 , utilizator 10:29, 9 August 2021
Vedeti ce scrie in contract.
In contract ar fi trebuit să fie precizate aceste aspecte.
Ultima modificare: Joi, 5 August 2021
CABINET AVOCAT NICULESCU IONUT, Avocat
Nu am contract inca ca nu s'a vandut casa deoarece asteptam acceptul bancii, in antecontract nu scrie despre bransarea la utilități.Atunci ce este de facut?

CABINET AVOCAT NICULESCU IONUT a scris:

In contract ar fi trebuit să fie precizate aceste aspecte.

4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Bună ziua,

Potrivit Legii 10/1995 republicată, toate cheltuielile cu branșamentele sunt în sarcina dezvoltatorului. Nici nu are voie să vândă imobile fără utilități.

Art. 22. - Investitorii sunt persoane fizice sau juridice care finanţează şi realizează investiţii sau intervenţii la construcţiile existente în sensul legii şi au următoarele obligaţii principale referitoare la calitatea construcţiilor:

b) obţinerea acordurilor şi a avizelor prevăzute de lege, precum şi a autorizaţiei de construire şi acordului/autorizaţiei administratorului drumului pentru realizarea branşamentelor la reţelele de utilităţi ale infrastructurii edilitare, cu plata taxelor de racordare aferente branşamentelor;
..........
f) efectuarea recepţiei la terminarea lucrărilor de construire pentru lucrările prevăzute în autorizaţia de construire, numai împreună cu recepţia la terminarea lucrărilor branşamentelor la infrastructura tehnico-edilitară aferente
ansamblurilor de locuinţe individuale şi colective, construcţiilor de utilitate publică şi căilor de acces;
[ link extern ]

Detalii puteți citi aici:
www.avocatnet.ro/articol_533...

Ca să vă faceți o idee:
Obligațiile noi pentru investitorii persoane fizice/juridice aduse de această lege sunt:

- obținerea acordului/autorizației administratorului drumului pentru realizarea branșamentelor la rețelele de utilități ale infrastructurii edilitare, cu plata taxelor de racordare aferente branșamentelor;
- recepția la terminarea lucrărilor trebuie să se facă obligatoriu împreună cu recepția la terminarea lucrărilor branșamentelor la infrastructura tehnico - edilitară aferente;
- predarea către proprietar a construcției numai după ce s-au pus în funcțiune și branșamentele autorizate și definitive la rețelele de utilități publice ale infrastructurii edilitare
- efectuarea recepției finale la expirarea perioadei de garanție.

Similar, obligațiile proprietarilor construcțiilor sunt completate cu cele privind darea în folosință a clădirii numai după ce sunt puse în funcțiune branșamentele și permiterea utilizării construcției când sunt puse în funcțiune și recepționate de către proprietarul investitor/proprietarul inițial, toate branșamentele la utilitățile edilitare corespunzător avizelor furnizorilor de utilități anexă la autorizația de construire.

Pentru neîndeplinirea acestor obligații și nu numai, s-au stabilit amenzi între 1.000 și 100.000 de lei, schimbând limitele actuale stabilite între 20.000 și 40.000 de lei.
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Banca nu o sa va aprobe creditul in veci daca nu o sa aveti utilitati trase....fiindca trebuie sa isi asume un risc in plus...poate daca va transfera dvs acest risc (ex. plata avans mai ridicata, dobanda mai ridicata, asigurari care sa acopere parte din aceste riscuri, etc.).

In plus, mare grija cu acesti asa zisi dezvoltatori....foarte multi din ei nu au nici o legatura cu domeniul constructiilor...am intalnit fosti cofetari, vulcanizatori, bisnitari care acum incearca sa se imbogateasca pe seama naivilor si a celor care nu le place sa se informeze in prealabil sau macar sa plateasca specialisti sa o faca in locul lor (ex. ingineri, avocati...aleg chiar si notarul dezvoltatorului)....daca acesti dezvoltatori nu sunt in stare/nu au capacitatea financiara sa traga utilitati, inseamna ca si calitatea constructiei ridica semne de intrebare, si daaaa, 90% din casele vizionate de mine nu respecta norme elementare in domeniul constructiei la structura de rezistenta, hidroizolatie, etc,.

Din pacate autoritatile platite cu bani grei sa controleze/monitorizeze la sange astfel de activitati dorm in papuci si or sa se trezeasca cand o sa fie prea tarziu, respectiv cand multe cladiri din astea noi o sa cada precum alea construite prin anii 40 sau care au bulina rosie.

Retineti proverbul romanesc cu mare adevar in continut...cine nu deschide ochii, deschide punga!.
Ultima modificare: Luni, 9 August 2021
mrays99, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dezvoltator racordare energie electrică imobil credit ipotecar Ion Oana M. Ion Oana M. Bună ziua. Suntem în proces de achiziție a unui imobil (casă și curte). A fost achitat avansul, urmând ca restul sumei să fie plătit prin credit ... (vezi toată discuția)
Racordare apa si canal nevoie autorizatie de construire da sau nu? roman111 roman111 Va adresez o intrebare la care nu am vazut nicaieri raspuns pe forumuri. Imobilul nostru este bransat la magistrala de apa. Exista si un contract de bransament ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, este legal ca un dezvoltator imobiliar sa perceapa ... adina22222222 adina22222222 Buna ziua, Este legal ca un dezvoltator imobiliar sa perceapa o taxa de la cumparator (bloc nou) pentru racordarea unui apartament (nu a ... (vezi toată discuția)